Omvendt undervisning for å få med alle elevene
En tekst av Hanna Vikingstad.
Har du noen gang følt at du ikke har forstått et konsept før du har fått god tid til å reflektere over hva du har hørt? I undervisningen forventes det ofte at elever kunne diskutere et tema rett etter å ha hørt læreren forklare framme med tavlen. En måte å gi elevene mer tid til å reflektere over materialet er å endre strukturen på undervisningen, og heller bruke omvendt undervisning.
Omvendt undervisning går ut på at den første eksponeringen for et tema skjer før elevene møter læreren i klasserommet. Elevene kan se videoer eller lese artikler om materialet hjemme, før økten i klasserommet. Dette gir mulighet til å tilpasse undervisningen på flere områder, både ved å tilby stoff med ulik vanskelighetsgrad, og ved at elevene selv kan styre tempoet. Elevene får også mer tid til å finne ut hva de trenger hjelp eller veiledning med. Selve klasseroms-økten blir så brukt til å arbeide videre med materialet sammen med læreren.
Gjennom bruk av omvendt undervisning kan en få mer tid til å gjennomføre engasjerende undervisningsopplegg. I klasseromsøkten har en mer tid til aktiv læring, noe elever ofte lærer bedre av enn tradisjonelle tavleundervisningsøkter hvor elevene sitter stille og hører på læreren. Metoden åpner også opp for mer underveisvurdering og oppfølging av hver enkelt elev. Dersom elevene i tillegg får mulighet til å sende inn spørsmål og tilbakemeldinger i forkant av klasseromsøkten kan en tilpasse undervisningen enda mer.
Tilbakemeldinger fra elevene er nyttige når en planlegger undervisningen videre, siden en kan fokusere på det som faktisk er relevant for elevene å utdype. Elevene får gjennom andres tilbakemeldinger og spørsmål se at de ikke er alene om å synes at noen ting er vanskelig å forstå. Dette kan senke terskelen for å stille spørsmål i klasserommet. Noen elever vil nok fortsatt synes at det er vanskelig å stille spørsmål høyt foran klassen, så muligheten til å sende inn spørsmål digitalt på forhånd er en måte å bidra til at flest mulig deltar muntlig i klasserommet.
I tradisjonell undervisning forventes det at elever skal kunne diskutere tema de først ble eksponert for samme dag, noe som ikke er ideelt. Denne metoden fører til at en mister mange elever som trenger mer tid til å prosessere informasjonen før de kan delta aktivt i klasserommet. Selv synes jeg at det er mye lettere å diskutere et tema jeg har lært om på forhånd, i en setting hvor jeg føler meg forberedt. Elever som er forberedt vil altså ha et mye bedre utgangspunkt for å ta del i gruppediskusjoner. Omvendt undervisning vil derfor, i mange tilfeller, bidra til at flere elever henger med og deltar i undervisningen.