Et undervisningsopplegg hvor naturressurser tas i bruk for å lage maling

En tekst av Ida Gevoll

Store deler av året er det gode muligheter til å ta med barna ut i naturen og la dem ta i bruk sansene sine ved å både ta på, se og lukte på forskjellige planter og blomster. Da kan det passe fint med noen morsomme aktiviteter samtidig. Ett eksempel på ett undervisningsopplegg for barn, er å la barna lage maling ved bruk av ressurser fra naturen. En slik type aktivitet trenger forarbeid. Jeg som lærer bør først lese meg opp på hvordan man kan dra nytte av ulike ressurser, og tilpasse dette slik at det kan brukes i undervisningen på best mulig måte. Det er også lurt å skaffe en liste med planter som barna skal finne, slik at barna vet hvordan plantene ser ut og ikke risikerer å plukke noe giftig. Noen planter kan inneholde for mye vann som vil gjøre det vanskeligere å bruke disse til å lage farge. Her kan jeg også bruke bilder slik at barna er helt sikre på hva de plukker. Jeg kan til og med informere om hvilke farger de ulike plantene gir for at barna selv kan bestemme hvilke planter de ønsker å plukke.

Hoved aktiviteten blir ta barna drar ut på tur i naturen for å plukke og samle blader og blomster. Helst med ulike farger. Barna tar deretter plantematerialene med seg tilbake til skolen for å lage fargede faste stoff/pulver til bruk iblant annet maling. Plantene tørkes deretter på papir over natten, før barna klipper opp plantene og videre putter bitene i en morter med litt salt, og knuser det. Her bør man passe på at plantene har tørket nok. Som en nødløsning kan man tilsette mer salt.

Til slutt kommer den morsomste delen. Elevene får tegne en tegning hvor de bruker fingrene sine til å fargelegge tegningene ved hjelp av fargene de har lagd tidligere. Her bør man også være oppmerksomme på at barna må huske å tørke av fingrene sine godt når de skal bytte farge for å ikke ødelegge eller blande fargene. For å gjøre dette ekstra morsomt og spennende kan man også lage noen farger ved en kjemisk reaksjon. For eksempel kan man bruke blåklokke kronblad og tilsette sitronsyre for å lage en rødfarge (Magnusson, u.d.). Sluttresultatet vil forhåpentligvis bli en nydelig fargelagt tegning, laget med hjemmelagede farger! Og ikke glem at elevene skal være hovedaktørene i aktiviteten!


Referanser

Magnusson, C. D. (u.d.). Bruk av planter til farging i barnehagen. Hentet 09 02, 2024 fra Forskerfrø: https://www.xn--forskerfr-t8a.no/forsok/vis.html?tid=2317715