Seksualundervisning – for lite og for dårlig

En tekst av Maren Nervik.

I dagens grunnskole er seksualundervisning noe elevene har rett på . Et kleint undervisningsemne som noen lærere ikke ønsker å undervise i eller føler de mangler kompetanse til. Vi må lære elevene om blant annet mangfold, kjønn, seksualitet, overgrep, religion og pubertet. Emnet omfatter mye faglig stoff og mange viktige temaer som kan være sårbare og vanskelige å prate om.

Og viktigheten av seksualundervisning må understrekes. Vi vet at tidlig og god seksualundervisning fører til høyere seksuell debutalder, mer positive holdninger til seksuell og reproduktiv helse, og økt kondombruk. I ungdomsårene utforsker de unge sin seksualitet og sine grenser. Seksualundervisning gir grunnlag for å kunne utforske dette på en trygg måte. Gjennom åpenhet og prat om pubertet, sex, vold, identitet og kjønnssykdommer, og alle andre emner under «helse & livsstil», kan elevene få en positiv opplevelse og holdning til disse temaene. Vi ønsker at barn og unge skal ta gode valg og bli gode medborgere, noe seksualundervisning bør føre til.

"7 av 10 ønsker seg mer seksualundervisning og 47 prosent mener kvaliteten på seksualundervisning ikke er god nok". Dette kommer frem i en rapport fra sex&politikk blant norske skoleelever gjort i 2022. Allerede på de første trinnene i LK20 er det lagt inn undervisning om kropp og helse, så rom for å bruke tid på dette er det. Kvaliteten derimot, må utbedres. Seksualundervisningen må omfatte og fremme naturligheten om mangfold. Den må omfavne alle individer som sitter i et klasserom, og den skal forsøke å hindre ekskludering og mistrivsel blant de unge. For å sikre denne kvaliteten må vi se på kjernen til undervisningen, nemlig lærernes egen utdanning i seksualundervisning.

Grunnlaget lærere får på sin utdanning til å undervise i seksualitet er for dårlig. Dette kommer frem i flere forskninger, både nasjonale og internasjonale. Den faglige kunnskapen som trengs er et minstekrav for å ruste lærere til undervisning i så viktige og tabubelagte temaer, men dette skjer i aller minste grad. Senest i 2020 ble det på Høgskolen på Vestlandet (HVL) valgt bort seksualundervisning i naturfaget på lærerutdanningen. Et tema det var satt av én forelesning til. På Norsk Lærerakademi i Oslo gikk seksualundervisningen som normalt, men her også var det kun satt av én forelesning i løpet av hele semesteret. Når dette er realiteten er det ikke så merkelig at undervisningen på grunnskolen er mangelfull, den også.

Når dette er sagt hadde vi nettopp en profesjonsdag om seksualundervisning på HVL som var utrolig lærerik. Denne var selvfølgelig ikke obligatorisk. Skolene ta mer ansvar slik at lærerne de utdanner blir utdannet ordentlig. Skolene fokusere mer på seksualundervisning som inneholder så vanvittig viktige temaer. Skolene ta mer ansvar.