Lærerutdanningens ikke-eksisterende møte med tenåringshjernen

Ein tekst av Maria S.

Kunnskapen om ungdomshjernen er ny, og måten vi organiserer skolen på er ganske gammel, mener hjerneforsker Marte Roa Syvertsen (Valum, 2022). Hva vet nyutdannede lærere om tenåringshjernen og hvordan den fungerer? Det kan være en inkompatibilitet mellom lærerens undervisning og hvordan elevene faktisk lærer. "Hjernekompatibel undervisning og læring er prosesser som paralleller eller utfyller måten hjernen/sinnet gir mening og husker på" (Fogarty, 1997). Hjernekompatibel undervisning gir lærere en måte å forene denne inkompatibiliteten og lukke gapet mellom praksis og teori. Jo mer vi som lærere vet om hjernen og hvordan den lærer, jo mer effektive kan vi bli til å hjelpe alle elever med å lære.

Utover å føre til en mer effektiv læring, kan hjernekunnskap også styrke lærer-elev-relasjonen. Dette handler om å tilnærme seg elevenes ulike behov og utfordringer. Som tenåring kan ungdomsårene, føles overveldende. Opplæringsloven pålegger skolen å arbeide for å fremme et godt psykososialt miljø (Opplæringslova, 1998, §9 A-2). Forskning viser at elevenes opplevelse av faglig støtte fra læreren er sterkt relatert til deres opplevelse av emosjonell støtte fra læreren (Bru, Stephens & Torsheim, 2002). Tilsvarende viser forskning at opplevd emosjonell støtte fra eller gode relasjoner til læreren, er tett integrert med aspekter av læringsmiljøet som fremmer elevenes motivasjon for læring (Federici & Skaalvik, 2013; Stornes, Bru & Idsoe, 2008). Lærer-elev-relasjonen spiller derfor en viktig rolle for elevenes trivsel og motivasjon i skolehverdagen.

Trivsel og motivasjon vil ha en positiv effekt på de ulike hjernedelene i denne perioden. Tenåringshjernen er dynamisk og fortsatt under utvikling frem til midten av tjueårene. Eksekutive funksjoner som planlegging, arbeidsminne, oppmerksomhet, impulskontroll, beslutningstaking og selvevaluering, er under konstruksjon. Det kreves i tillegg mer hjernekapasitet å konsentrere seg. På en annen side dannes forbindelsene mellom hjernecellene raskere hos ungdom enn voksne, og de er derfor i sin beste alder for å tilegne seg ny kunnskap. Kunsten er derfor, med opplysningene vi vet, å gjøre kunnskap om til noe som gir mening for ungdommene (Syversen, 2022).

For å nå disse målene, må lærerutdanningen må integrere nevrovitenskap og utviklingspsykologi i tenårene, og skolene må støtte lærerne i å anvende denne kunnskapen i praksis. Dette er nok lettere sagt enn gjort, men bør tas med i betraktning dersom lærerutdanningsløpet skal endres, og møte fremtidens behov. "Et undervisningsmiljø som lar hjernen fungere slik den fungerer naturlig, og dermed mest kraftfull" (Kovalik, 1994). Å la hjernen fungere naturlig, og dermed mest kraftfull, bør derfor bli en obligatorisk del av den integrerte masteren det krever for å bli en utdannet lærer.

 

Referanseliste

Bru, E., Stephens, P. & Torsheim, T. (2002). Students' perceptions of class management and reports of their own misbehavior. Journal of School Psychology, 40(4), 287-307.

Corbin, B. (2008). Unleasing the potential of the teenage brain: 10 powerful ideas. Thousand Oaks, CA: Corwin Press.

Federici, R. A. & Skaalvik, E. M. (2013). Lærer–elev-relasjonen – betydning for elevenes motivasjon og læring. Bedre Skole(1).

Fogarty, R. (1997). Brain-compatible classrooms. Thousand Oaks, CA: Corwin Press.

Kovalik, S. (1994). ITI, the model: Integrated thematic instruction. Kent, WA: Books for Educators.

Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning. (2014, april). Å skape og opprettholde et godt psykososialt skolemiljø. Regjeringen.

Opplæringslova. (1998). Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa. LOV-1998-07-17-61). Lovdata. 

Syversen, M. R. (2022). Ungdomshjernen - vill og visjonær: Forstå hvordan det er å være ungdom. Bonnier Norsk Forlag AS.

Valum, S. (2022, 16. juni). Fungerer skolen for ungdomshjernen? Fri Fagbevegelse.