Trives moskusen i Norge?

En tekst av Sigurd Sørensen

Moskusen er et klovdyr i oksefamilien og/ eller kvegfamilien og tilhører arten moskusfe. Moskusen spiser planter, gress og skudd fra piletrær. Moskusen har samme kroppsfasong som storfedyr, men biologisk sett er den i nærmere slekt med sau og geiter. En voksen moskus er ca. 2.5 meter lang og 165 cm høy og veier mellom 350 til 450 kg. Moskusen har en liten hale på ca. 7 cm som stikker ut fra baken og på sidene av hodet har den bueformede horn. Benene og halsen er korte og kraftige. Hele kroppen er dekket av en tjukk pels med ullhår som gjør den godt tilpasset kalde omgivelser.

Moskusen er tilpasset kalde vinterlige omgivelser og lever naturlig i arktiske områder av Canada og Grønland. Områdene er dekket av snø og is, moskusen er tilpasset snølandskapet og kan grave etter planter som ligger under snøen. Det finnes også rundt 200 moskuer i Norge, der flesteparten lever på Dovrefjell. Moskusen i Norge er definert som en fremmedart.

En fremmedart er en art som lever i et område, der den naturlig ikke hører hjemme. Moskusen har tidligere levd i Norge for mellom 30 000 til 100 000 år, men denne stammen ble utryddet. For rundt 100 år siden fant forskere ut at moskusen hadde levd i Norge tidligere. Dette satte i gang flere prosjekter der moskusstammer ble prøveinnført i ulike norske fjellområder. Stammen som finnes på Dovrefjell er et resultatet fra et av disse prosjektene. Stammen på Dovrefjell ble innført i perioden 1947 til 1953. Selv om moskusen fantes naturlig i Norge tidligere regnes den fortsatt som en fremmedarter. Mange fremmedart en trussel for hjemlige arter, men moskusen er ingen trussel for andre norske arter. Det finnes også strenge regler for å begrense moskusbestanden.

De strenge reglene sier blant annet at moskusen skal være innenfor et bestemt område på Dovrefjell og antallet moskuser ikke skal være mer enn 200 dyr på vinterbeite. Antallet moskuser har økt gradvis siden 1990 tallet og det blir født rundt 60 moskuskalver hvert år. Ut fra hvordan moskusen lever kunne den ha levd flere plasser i Norge. I midlertidig gjør de korte benene at moskusen har vanskelig for å forflytte seg til andre områder. De strenge reglene er og med på å forhindre at moskusen sprer seg.

Moskusen på Dovrefjell er godt tilpasset området og den har blitt svært populær. Det er mange turister som drar til Dovrefjell for å se moskusen og det arrangeres moskussafarier. Moskusbestanden har det bra, den har ingen fiender og er heller ikke noe trussel for andre norske arter. Tidligere var moskuser i Norge rammet av smittsomme sykdommer i fremtiden, kan moskusen bli truet av klimaendringer og menneskelig aktivitet.

 

Litteraturliste

Østebye, E. (22 mars, 2022.).Oksefamilien. Store norske leksikon. 

Miljødirektoratet. (9 mars. 2022). Miljøstatus for Moskus. Miljøstatus. Miljødirektoratet.  

Artsdatabanken. (u.å ). Fremmedartslista 2023. Hentet 10. oktober 2023.

Østbye, E. (23. oktober, 2023). Moskusfe. Store norske leksikon.