Historiefortelling i klasserommet

En tekst av Simon Eia Richter

Du har sannsynligvis i løpet av skolegangen hørt læreren din fortelle historier foran hele eller deler av klassen. Historiene kan ha vært om livet til en kjent vitenskapsmann, eller en oppdiktet historie som de tre bukkene bruse. Slike historier kan hjelpe oss til å huske viktige hendelser eller personer. Historiefortelling kan dermed være et nyttig og kraftfullt verktøy å bruke i klasserommet hos små og store elever.

Historiefortelling er omtrent like gammel som oss mennesker. Historiefortellinger er universelle og den eldste formen for spredning av informasjon og hendelser. I dag bruker man historier for å hylle helter, beskrive viktige historiske hendelser, eller å fortelle om et sprøtt møte med en morsom ny foreleser. De engasjerer vår fantasi, tenkning og følelser samtidig. Historier treffer et bredt spekter av mennesker. Fra toåringer i barnehagen til 90 åringer i lenestolen. Gode fortellinger lar mottakeren lage indre bilder som illustrerer historien på sin helt unike måte.

Å fortelle historier er en fundamental del av å være et menneske. Gjennom å høre historier deler man hendelser med hverandre. Da knytter man dypere emosjonelle bånd, som gjør det enklere å forstå andres opplevelser. Slik kan vi sette oss inn i andres perspektiv, og ta læring av det samme som disse fiktive eller reelle personene opplevde. I løpet av en skoledag leker, lærer og samhandler elevene med hverandre, og emosjonelle bånd skapes. Historier er dermed en sentral del i elevenes opphold på skolen.

I undervisningssammenheng kan historier både ha allmenndannende og faglige påvirkninger. Historier gir innblikk i hva slags verdier samfunnet legger vekt på. Disse verdiene er det viktig at elevene forstår, slik at de vet hva samfunnet krever av dem. I fag som matematikk og naturfag, kan enkelte emner og tema være vanskelige å forstå. Faglige begreper og konstruksjoner kan være utfordrende for elever å gripe fatt i og historier er et hjelpemiddel for elevene til å skape mening og forståelse om abstrakte konsepter. Å fortelle historier er dermed en hjørnestein i profesjonen som lærer.  

Historiefortelling er en essensiell del av hverdagen til alle mennesker og har eksistert like lenge som oss. De gir oss muligheten til å skape vår egen verden, samtidig som de kan lære oss grunnleggende samfunnsverdier og knytte abstrakte faglige ideer til noe som er lettere å forstå. Det er et verktøy som burde ligge i verktøykassen hos alle lærere. Brukes det riktig, kan det ha store positive påvirkninger i klasserommet for både store og små.