Hvorfor ha grønnsakhage i skolen?
En tekst av Sofie Gangdal
Noe av det første elevene får tildelt på skolen er en stol å sitte på og en pult å skrive på. Begge er rettet mot en tavle. Her skal de bruke mye av tiden sin. Få personer tenker over hvor mange timer elever kan bruke på å sitte og skrive, da dette har blitt en naturlig del av deres hverdag på skolen. Dette er ett problem som over tid fører til dårlige vaner. Hva med å gi elevene skolehverdager som inneholder mindre stillesitting? Å gi elevene opplevelser, motivasjon og muligheten til å utvikle kompetanse for en bærekraftig fremtid. Som for eksempel en grønnsakhage i skolen.
Anleggelse av grønnsakhage i skolen kan være en mulighet til å gi elevene en mer aktiv skolehverdag. Alle skoler er ulikt utformet og det kan alle grønnsakhagene også være. Ved å la elevene delta i utformingen av en grønnsakhage gir man elevene en meningsfylt opplevelse, at deres tanker betyr noe og en har da elevmedvirkning fra første steg. De kan styrke samarbeid og samhold ved at elevene utvikler noe sammen. Grønnsakhagen i seg selv har mange læringsutbytter fra og med førsteklasse og helt opp til syvende klasse, om ikke lenger. Elevene kan blant annet lære om biologi, økologi og bærekraftig utvikling. Elevene lærer mye om hvordan plantene og omstendighetene legger til rette for vekst ved hjelp av fotosyntesen og andre sykluser i deres livsløp ved å: så frø, dyrke mat og lage innsekthotell. Å la elevene være ute i grønnsakhage kan fremme glede av å være ute i naturen og kan motivere i den tid der elever egentlig bruker mye av sin tid på skolen inne.
Undervisning i en grønnsakhage kan være tverrfaglig der elevene kan se sammenheng mellom ulike fag. Her er det gode muligheter for lærere å kombinere fag som naturfag, matematikk og mat og helse. Dette vil gi lærere en måte å kunne gjennomføre en variert undervisning, som fremmer en aktiv tilnærming til kompetanse og gir elevene erfaring innenfor bærekraftige temaer. Som lærere har man en unik sjanse til å utvikle og påvirke elever til å kunne ta gode valg for seg selv og miljøet ved bruk av grønnsakhage i skolen!