Hvordan legger vi til rette for «lav inngangsterskel, stor takhøyde» (LIST) gjennom utforskende arbeid?
En tekst av Victoria Mulelid
I lang tid har forskning vist at mestring er avgjørende for læring, og LIST kan et gi godt grunnlag for mestringsopplevelser. I den nye læreplanen, og i de siste årene, har utforskende arbeid fått mer fokus. Men hvordan legger vi til rette for LIST gjennom utforskende arbeid?
LIST bør være et rammeverk for all undervisning, slik at elevene tør å feile, stille spørsmål og være kritisk. Utforskende arbeid gir mange muligheter til å oppnå LIST slik at elevene opplever et safe space. Et eksempel er å stille åpne spørsmål, som ofte betyr at det ikke finnes ett fasitsvar, og enda oftere at det er ulike løsningsmetoder. Når det ikke er én riktig løsningsmetode, og ikke alltid ett riktig svar, vil elevene føle at det er lav terskel for å stille spørsmål og kunne bidra. Det gjør også at elever med stort læringspotensial kan bidra på sitt nivå. I tradisjonell lærebokundervisning er det ofte kun ett riktig svar, og mange elever er redde for å svare feil. Ved å åpne spørsmålene, slik utforskende arbeid gjør, kan man skape en atmosfære der terskelen er lav for å bidra, og takhøyden er høy for læringsmuligheter.
Utgangspunktet for utforskende arbeid er ofte praktiske gruppeoppgaver. I slike arbeidssituasjoner vil elevene få opplevelse av å jobbe i team, og føle at alle kan bidra med noe. Noen få elever kan imidlertid ha en tendens til å melde seg ut, fordi andre på gruppen tar ansvar. LIST er ivaretatt ved at det er lav terskel for å bidra, og kan hjelpe disse elevene til å tilføre noe til gruppen, enten det er praktisk, teoretisk, kreativt, planlegging, organisering – lite eller stort. En tilleggsbonus er at denne metoden kan bidra til å styrke samarbeidsevne og relasjoner til elevene.
Utforskende arbeid bygger noen ganger på at elevene selv, enten individuelt eller i grupper, skal finne et problem og arbeide for å finne mulige svar. Eksempelvis kan en problemstilling være: Hvordan få et egg som slippes fra ti meter høyde til å overleve? I denne situasjonen vet ikke læreren nødvendigvis den beste løsningen. Dette kan gi elevene en følelse av at terskelen er lav for å stille spørsmål og komme med ideer til hvordan problemet kan løses. Når læreren derimot vet svaret, kan mange elever føle at de blir vurdert basert på det de gjør og hvordan de gjør det. Noen elever vil derfor trekke seg unna og ikke ønske å bidra så mye. Derfor kan LIST ivaretas i utforskende arbeid ved at elevene selv lager problemstillinger. Min erfaring er at motivasjonen til å finne løsning på problemet, ofte økes når elevenes autonomi er ivaretatt gjennom å selv være med på å utarbeide problemet som skal løses.