Hopp til innhald

European Organisation for Nuclear Research (CERN)

CERN er en internasjonal organisasjon for partikkelfysisk forskning som ligger på begge sider av grensa mellom Sveits og Frankrike. I alt har CERN 2600 ansatte og rundt 6500 forskere fra 500 universiteter og forskningsinstitutter som oppholder seg på CERN fulltid eller deltid.

På utveksling ved CERN vil du sannsynligvis bo i Geneve, Sveits. Geneve ligger ved Genevesjøen og har varme somre og kalde vintre. Sveits ligger godt plassert i midten av Europa og skiturer til Alpene eller nabolandene er aldri langt unna enten med bil eller med en vakker togtur. Til jul har byen et stort julemarked med gløgg og sveitsisk fondue. Resten av året kan du nyte god sveitsisk sjokolade, og siden Sveits er spesielt kjent for sine klokker blir det kanskje ei klokke eller ti som souvenir.

Språk

Arbeidsspråk på CERN er engelsk og fransk. Siden CERN ligger på begge sider av grensen mellom Frankrike og den fransktalende delen av Sveits, er det en fordel (men ikke en nødvendighet) å beherske noe fransk.

Studieavgift

Det er ingen studieavgift ved CERN, tvert imot tilbyr CERN hvert år stipender til studenter i tekniske fag. Stipendene gjelder praksisarbeid og arbeid med hovedprosjekter, masteroppgaver o.l. på CERN. Stipendets størrelse er på ca. 16 000 kroner per måned. Studenter som ikke får stipend fra CERN kan få Erasmus-stipend, dersom de skal ha praksis og skrive hovedoppgave der.

For å få stipend fra CERN må du være der i 4-12 måneder.

Faglig godkjenning

For å kunne søke om utveksling må du ha fått søknaden din godkjent av studieprogrammet ditt ved fakultetet du tilhører. En godkjent søknad innebærer blant annet at du har fått en faglig forhåndsgodkjenning av kurs eller praksis som du skal ta i utlandet. Den faglige forhåndsgodkjenningen spesifiserer hva du skal gjøre mens du er på utveksling og at disse aktivitetene blir fullt ut godkjent som en del av din utdanningsplan ved HVL.

Kva kan du studere?

Studenter på dataingeniør- og informasjonsteknologi kan søke om å få stipend for å arbeide med programmeringsoppgaver knyttet til IT-avdelingen eller fysikkeksperimenter ved CERN. Ta kontakt med faglig kontaktperson for mer informasjon.

Bachelor i informasjonsteknologi

Studenter på dataingeniør- og informasjonsteknologi kan søke om å få stipend for å arbeide med programmeringsoppgaver knyttet til IT-avdelingen eller fysikkeksperimenter ved CERN. Ta kontakt med faglig kontaktperson for mer informasjon.

Felles masterprogram i programutvikling

Studenter på felles master i programutvikling kan søke om å få stipend for å arbeide med programmeringsoppgaver knyttet til IT-avdelingen eller fysikkeksperimenter ved CERN. Ta kontakt med faglig kontaktperson for mer informasjon.