Martine studerer til å bli kjemiingeniør ved HVL
For henne har matte vært et krevende fag helt siden barneskolen

– Det er vanskelig å bli ingeniør uten matte og fysikk, men det er en myte at du må ha toppkarakterer i realfag for å ta en ingeniørutdanning, sier hun.

Du trenger ikke elske matte for å bli ingeniør

– Matematikk var et utfordrende fag for meg, i så stor grad at jeg trengte tilrettelegging og ekstra hjelp. Jeg følte at jeg ikke mestret det og det var faget jeg grua meg mest for å ha, forteller hun.

Gav matten en sjanse

Naturfag var derimot et av Martines favorittfag og grunnen til at hun valgte ingeniørutdanning.

– Naturfag synes jeg er både spennende og gøy, og jeg hadde lyst å studere noe innenfor den retningen. Naturfag og matte hører jo sammen, og derfor valgte jeg realfag på videregående. Jeg var bestemt på å gi det et forsøk, sier hun

– I mitt siste år på VGS slet jeg med motivasjonen i realfagene, og jeg tvilte veldig på egne evner. Jeg måtte lære å ha tro på meg selv. Det har vært givende å bevise for meg selv at jeg faktisk får det til, til tross for at jeg slet mye.

Ikke sammenlign deg med andre

– Når jeg ser tilbake på meg selv på videregående, så skulle jeg ønske at jeg ikke sammenlignet meg selv så mye med de andre i matteklassen som lærte på andre måter. Jeg syntes det var litt flaut å gå til ENTER for mattehjelp eller å spørre læreren etter timen om noe jeg ikke helt forsto. Jeg burde heller fokusert mer på min egen læring, slik at jeg kunne ha maksimert mitt eget potensiale, sier Martine.

Hva vil du si til dem som synes realfag er vanskelig?

- Opplevelsen av realfag blir ofte formet av din egen innstilling til fagene. Hvis du fra starten av overbeviser seg selv om at "realfag er for vanskelig", kan det bli en selvoppfyllende profeti. Som studentambassadør ser jeg mange som avviser realfag med begrunnelsen "jeg får det ikke til" eller "det er for vanskelig for meg," sier hun.

– Dette er noe jeg synes er trist, fordi jeg tror mange av dem kunne mestret realfagene hvis de gav det en skikkelig sjanse, og hvis de benyttet seg av de læringsressursene som finnes. ENTER er noe alle VGS-elever kan benytte seg av for å få hjelp til realfag.

– Realfag er ikke er umulig selv om det er utfordrende. Men det krever ekstra innsats og vilje for å lykkes. Gi realfagene en rettferdig sjanse før du avfeier det som «for vanskelig,» sier Martine.

 

Moderne campus og gode lærere

Martine er svært fornøyd med å ha valgt kjemiingeniørutdanningen ved HVL.

– Vi har dyktige forelesere som virkelig kan sine fagfelt og som legger til rette for at vi skal lære mye i praksis. De har alltid åpne dører til kontorene sine slik at vi kan banke på og få hjelp. Det er noe jeg har satt stor pris på og benyttet meg mye av. Vi har moderne læringsrom, laboratorier, store fine leseplasser og to veldig gode kantiner med varm middag hver dag, sier hun.

Hun har brukt mange timer inne på ulike laboratorier.

- I utdanningen får vi lære å bruke instrumenter som næringslivet har finansiert. Disse er de samme vi møter når vi kommer ut i arbeidslivet.

 

Ikke låst til én type jobb resten av livet

– Da jeg skulle bestemme meg for hva jeg skulle studere, var det viktig for meg med et stabilt arbeidsmarked og garantert jobb. Dette er noen av fordelene ved å ta ingeniørutdanning. I tillegg er bransjen både spennende og dynamisk, sier Martine.

Hun er opptatt av at ingeniørbransjen gir muligheter til å utforske ulike retninger. 

– Man er ikke er låst fast til én type jobb for resten av livet. Å være en del av noe som kontinuerlig utvikler seg og satser på nye prosjekter, gir meg en følelse av at det alltid vil være mange muligheter for personlig og faglig vekst.

Praksis gav fast jobb

Og jobben er allerede i boks! Martine har signert jobb med en gang hun er ferdig med bacheloren, og gleder seg til å starte.

– HVL har et yrkesrettet fokus, og legger stor vekt på at vi skal være praktiske. Vi kan velge praksis som valgfag, og dette landet meg jobb hos samme selskap som jeg var i praksis hos. Praksis er en veldig god mulighet til å komme i kontakt med fremtidige mulige arbeidsgivere, og i tillegg få god arbeidserfaring.

På sikt vil hun ta en master.

– Nå prøver jeg å fokusere mest på å fullføre bachelor og få litt mer erfaring fra arbeidslivet.

Er du opptatt av miljøutfordringane vi står overfor og likar realfag og teknologiske fag? Då kan kjemiingeniørutdanninga vere noko for deg!