Blide studentar sittande ute på graset.

Hva skal jeg studere?

Lurer du på hva du skal studere? Da er du ikke alene! Det er mange som synes det er vanskelig å velge utdanning. Her er seks råd som kan hjelpe deg med å ta et valg.

1. Hvilken utdanning passer for deg?

Det er faktisk bare du som kan svare på det. Selv om vi skulle ønske vi hadde et enkelt svar til deg. Men tenk på hva som interesserer deg, hva du er god til, men også hva du ikke liker og hva du tenker er dine svakheter.

Det finnes også en del utdanningstester du kan ta. 

Så bør du sjekke hvilke muligheter som finnes og lese mer om de som virker spennende. Samordna opptak og Utdanning.no er gode steder å finne mer informasjon. Det vil garantert være noen utdanninger som du ikke har hørt om før. Men kanskje er det nettopp en av disse som passer for deg?

2. Hva vil du jobbe med?

Mange spør seg selv "hva skal jeg bli", og det er ikke så rart. Men husk også på at selv om du tar en utdanning, er du sjelden bundet til et yrke. De fleste utdanninger gir deg mange jobbmuligheter, og du kan bytte jobb senere hvis du vil prøve noe annet. Det viktigste er at du tenker over hva du synes virker interessant å jobbe med, og hva du har lyst til å fylle dagene dine med.

Visste du at HVL har praksis i nesten alle utdanningene?  Da får du prøvd deg i arbeidslivet, mens du studerer. Det er en fin mulighet til å kjenne på om det er noe som passer for deg. 

3. Hva er viktig når det gjelder studiested?

Har du lyst til å bo i en stor by eller på et mindre sted? Er du opptatt av friluftsliv? Vil du ha kort vei til natur? Er det viktig med et godt kulturtilbud? 

Studentlivet handler om mer enn bare å studere. Bruk litt tid på å tenke gjennom hva som er viktig for deg!

4. Snakk med folk du kjenner

Kjenner du noen som har studert der du vurderer? Eller som går på utdanningen du har tenkt på? Kanskje var de også usikre på å velge utdanning? Hør hva deres erfaringer er!  

psst.. du kan også chatte med våre studenter hver mandag mellom kl. 12 og 16 her på hvl.no.

5. Ikke vær redd for å velge feil

For det er faktisk ikke noe som er "feil". Å studere er en prosess der du lærer deg selv å kjenne. Om du føler du har valgt feil utdanning, har du likevel lært noe! Du har lært hva du ikke ønsker, og det er en minst like viktig å ta med seg. Dessuten er ingen studiepoeng bortkastet, og du har mange muligheter til å gjøre omvalg.  

6. Stol på deg selv

Til syvende og sist er det din utdanning og ditt valg.

Lykke til!

 

Fem glade studenter står arm i arm utenfor campus Stord. De har alle på seg blå hettejakke med høgskolen sin logo. De er studentambassadører og står klare til å ta imot nye studenter.

Er du usikker på studievalget? Se hvordan du kan møte oss!