Hopp til innhald

MGBMH502 Mat og helse 3, emne 2 - Danning og læring i mat og helse

Emneplan for studieåret 2020/2021

Innhold og oppbygning

Emnet er et masteremne i grunnskolelærerutdanningen og er felles for 1-7 og 5-10. Emnet fokuserer på mat og helse som undervisningsfag, og har en forskningsbasert tilnærming. 

Emnet gir en fordypning i undervisningsfaget mat og helse, og omhandler bakgrunn, innhold og formål med mat- og helsefaget, og fagdidaktiske praksiser. Emnet tar opp ulike tradisjoner og perspektiver i forhold til danning og læring i mat- og helsefaget.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskaper

Kandidaten

  • har avansert kunnskap om læringsperspektiv og arbeidsmåter i mat og helse
  • har inngående kunnskap om danning, læring og undervisning i mat- og helsefaget
  • har inngående kunnskap om hvordan opplæringen kan tilpasses alle elevers forutsetninger og behov
  • har inngående kunnskap om progresjon i mat- og helseundervisningen og elevers læring i mat og helse
  • har innsikt i hvordan læreplanene i mat og helse kan forstås og operasjonaliseres
  • har inngående kunnskap om forskning, anvendte forskningsmetoder og utfordringer på områdene ernæring, kulturforståelse, matforbruk og bærekraftighet

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan analysere og kritisk vurdere opplæringen i mat og helse ut fra et helsemessig og et sosiokulturelt perspektiv
  • kan på avansert nivå anvende prinsipp for læringsorientert vurdering i mat og helse og slik bidra til at elevene lærer å reflektere over egen læring og utvikling
  • kan vurdere digitale ressurser og sosiale medier kritisk og bruke dem i opplæringen på måter som styrker undervisningen og utvikler elevenes læring i mat og helse

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan på systematisk vis planlegge, evaluere og revidere læringsopplegg i mat og helse
  • kan bruke kunnskaper og sentrale teorier fra fagfeltet til å formulere egne problemstillinger og bidra til utvikling på fagfeltet
  • kan problematisere og diskutere hvordan skolefaget mat og helse kan påvirke kostholdet

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Mat og helse 1 og 2 (60 sp) i syklus 1, eller tilgrensende.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen skjer som en kombinasjon av forelesninger, studentarbeid i seminar, studentpresentasjoner og selvstudium.

Obligatorisk læringsaktivitet

  • Arbeidskrav 1: Studentene skal organisere et seminar der en parvis eller i gruppe presenterer et selvvalgt didaktisk tema innen begynneropplæring i mat og helse. Muntlig innlegg og skriftlige vedlegg skal dokumentere studentenes læringsutbytte. Det er obligatorisk veiledning i forbindelse med arbeidskravet.
  • Arbeidskrav 2: Presentasjon og kritisk vurdering av engelskspråklig forskningsartikkel

Obligatoriske arbeidskrav må være godkjent for at studenten skal kunne gå opp til eksamen. Studenter som ikke består et obligatorisk arbeidskrav får et (1) nytt leveringsforsøk samme semester, innen en frist satt av faglærer.

Godkjent arbeidskrav er gyldig i to påfølgende semester etter godkjenningen.

Vurderingsform

Individuell muntlig eksamen, 20 minutter.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Mer om hjelpemidler