Hopp til innhald

EVN1014 Bærekraftig ledelse

Emneplan for studieåret 2024/2025

Innhold og oppbygning

I dagens omskiftelige virkelighet stilles det stadig større krav til tilpasningsdyktighet og endringsevne. I samarbeid med Bergen Næringsråd og PwC er vi er glade for å kunne ønske velkommen til denne unike kombinasjonen av eventyr og mulighet til å øke sin kompetanse på bærekraftig ledelse. Kurset tar utgangspunkt i lederrollen, og inspirerer og støtter ledere og ledertalenter i å utvikle seg som bærekraftige ledere!

Kurset er en del av Statsraad Lehmkuhls jordomseiling One Ocean Expedition. Etappen går fra Yokohama til Shanghai. Under overfarten arbeider deltakerne som medseilere, i kombinasjon med kursaktivitet. Denne kombinasjonen mellom kurs og seilas byr på unike erfaringer og relasjoner. Dere vil sammen oppleve å løse utfordringer etter hvert som de kommer, operere et av de største og mest bærekraftige seilskipene i verden og få en unik naturopplevelse på et av verdens vakreste havstrek.

Innholdet i emnet bygger på relevant teori, som til sammen danner grunnmuren for en helhetlig forståelse av bærekraftig ledelse. For eksempel inkluderes Hargreaves og Fink (2006) sin fremstilling av syv grunnleggende prinsipper for bærekraftig ledelse.

I innledende faser av kurset får deltakerne lære om hva bærekraftig ledelse er, og hvordan denne ledelsesfilosofien har vært forstått i litteraturen. Videre er kursets mål å la deltakerne utforske bærekraftig ledelse «innenfra-og-ut;» Deltakergruppen(e) samskaper en forståelse av bærekraftig ledelse - og hvilke muligheter og utfordringer som finnes innenfor dette begrepet. Hva betyr bærekraftig ledelse i akkurat min organisasjon?

I samspill med de andre kursdeltakerne og dyktige instruktører utfordres den enkelte til å videreutvikle sin lederidentitet og lederrolle i et bærekraftig perspektiv.

Noen eksempler på refleksjon vil kunne være spørsmål som:

  • På hvilken måte kan jeg som leder bidra til konstruktiv og bærekraftig utvikling av organisasjonen og dens omgivelser, lokalt og globalt?
  • Hvordan kan jeg som leder bidra til konstruktiv utvikling av mine medarbeidere?
  • Hvordan oppfattes jeg i lederrollen?
  • Hvilke utfordringer og muligheter kan ledelse i en bærekraftig, internasjonal og mangfoldig setting avstedkomme? Hvordan kan jeg som leder møte disse på en god måte?

Kursets tidslinje:

  • 05.09.22 - Kurset starter opp med nettbasert fagworkshop
  • 14.09.22 - Første fysiske samling! Vi møtes i Japan! Deltakerne tilbringer første natt om bord på Statsraad Lehmkuhl
  • 15.09.22 - Vi setter seil fra Yokohama
  • 24.09.22 - Ankomst, Shanghai
  • 25.09.22 - Faglig samling i Shanghai
  • 26.09.22 - Layoverarrangement i Shanghai (mer informasjon kommer)

Det vil i etterkant av seilasen være mulig å delta på en faglig modul (EVN2015) som sammen med kurset gir 10 studiepoeng. Krav til å avlegge eksamen er generell studiekompetanse. Eksamensavgift for modulen er ikke inkludert i kursavgiften. For mer informasjon, villkår/betingelser og påmelding, klikk her. Du kan også lese mer om kurset på Bergen Næringsråds hjemmesider.

Læringsutbytte

Studenten har grunnleggende kunnskap om hva bærekraftig ledelse er, og hva som skiller denne ledelsesfilosofien fra andre ledelsesteorier og -filosofier.

Studenten evner å bruke denne kunnskapen. Eksempelvis evner studenten å reflektere over hvordan prinsipper knyttet til bærekraftig ledelse kan tas i praktisk bruk i egen organisasjon. Studenten kan drøfte bærekraftig ledelse med andre.

Studenten har en god forståelse av sin rolle som bærekraftig leder.

Studenten har utviklet god forståelse av hvordan kommunikasjon er en nøkkelferdighet i enhver ledelsessituasjon. Studenten evner også å bruke ulike strategier for å øke egne kommunikasjonsferdigheter.

Krav til forkunnskaper

Generell studiekompetanse

Anbefalte forkunnskaper

Kursets målgruppe er ledere og ledertalenter fra akademia, privat- og offentlig sektor

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, individuelt- og gruppearbeid, øvelser i team, refleksjon og diskusjon. Aktiv deltakelse som medseiler.

Obligatorisk læringsaktivitet

Deltakelse på seilas og relaterte aktiviteter

Vurderingsform

Det vil i etterkant av seilasen være mulig å registrere seg til en eksamen som sammen med seilasen gir 10 studiepoeng. Krav til å avlegge eksamen er generell studiekompetanse, samt deltakelse på seilasen.

Hjelpemidler ved eksamen

Ikke oppgitt

Mer om hjelpemidler