
Kompetansebygging med bruk av professor II
Forskergruppen «Barnehagen som (ut)danningsarena» stod overfor et veiskille da de avsluttet et stort NFR-prosjekt i 2015. De bestemte seg for å se mer på barns utforsking og knyttet til seg Mariane Hedegaard som professor II.
– Forskning på barnehagen er et relativt nytt felt, også internasjonalt. Det er derfor et stort behov for teoriutvikling og for å styrke kvaliteten i forskningen, forteller professor Elin Eriksen Ødegaard ved HVL.
Ødegaard er leder for forskergruppen Barnehagen som (ut)danningsarena og ønsker å dele deres erfaringer med å bruke professor II som et kvalitetsutviklende og kompetansebyggende tiltak.
Et kritisk blikk utenfra
– Et av funnene til NOKUT etter evalueringen av barnehagelærerutdanningen i 2010 var at kompetansen i fagmiljøene mange steder er for lav til å kunne gi forskningsbasert utdanning.
– Følgeforskningen slo i fjor fast det fremdeles trengs ressurser til kompetanseutvikling for å møte kravene om tverrfaglig kompetanse, forskingskompetanse og praksiskompetanse, forteller Ødegaard.
I 2015 ble Mariane Hedegaard ansatt ved pedagogikkseksjonen ved barnehagelærerutdanningen på daværende HiB. Hun er professor emerita ved Københavns universitet, Honorary Research Fellow ved Oxford University, og en viktig internasjonal bidragsyter til teoriutvikling med stor relevans for barnehageforskning.
– Den store satsingen i Norge på barnehagene medfører også et krav om å styrke kunnskapsgrunnlaget. Det å hente inn en professor II gir ikke bare et kritisk blikk utenfra, men bidrar til å skape en kultur for vitenskapelig tenking og skaper forpliktelse til felles miljøutvikling, framhever Ødegaard.
Veiledning av forskerne
I likhet med forskergruppen ved HVL har Hedegaard vært opptatt av barns utvikling og danning – hvordan barna medvirker og bidrar til å forme sine omgivelser og hvordan barnehagen skaper vilkår for barns livsdyktighet.
Som professor II har hun vært særlig involvert i forskergruppens forsøk på å operasjonalisere danningsbegrepet til bruk i barnehageforskningen.
Hun har også veiledet forskerne på flere prosjekter og artikler, i tillegg til å bidra på ph.d.-kurs ved «Studier av danning og didaktiske praksiser.
– Særlig i starten var det stort trykk av ansatte som kontaktet meg for å få veiledning på ideer, men så roet det seg litt når de også måtte skrive mer på artiklene sine, smiler hun.
Tilgang til internasjonalt forskningsfellesskap
Ødegaard framhever at Hedegaards bidrag ikke bare har vært gjennom veiledning av forskerne, men også gjennom nettverksbygging internasjonalt.
Dette førte til et felles symposium ved ISCAR-konferansen i Quebec i 2017 og til at miljøet skal arrangere en internasjonal nettverkskonferanse – CHADOC – ved HVL i 2019. Her ventes forskere fra Kina, Australia, Europa og Afrika.
– Dette er en milepæl for oss, og noe som har vært mulig ved at vi har fått tilgang til et internasjonalt forskerfellesskap, understreker Ødegaard.
Forskergruppen jobber for tiden, i samarbeid med Hedegaard, med sluttføringen av en bok der de blant annet utvikler ny metodologi for hvordan man kan forske på «Children's exploration».
Boken kommer ut på et internasjonalt forlag, og arbeidet vil legge grunnlaget for studier i BARNkunne – Senter for barnehageforskning.
Fakta om professor II-stillinger
- HVL har 55 tilsette i professor II-stillinger, tilsammen 10,25 årsverk (2018).
- Slike stillinger brukes ofte når fagmiljø vil knytte til seg personer med spesialkompetanse, eller styrke samarbeidet med andre fagmiljøer.
- Et uttalt mål med ordningen er å fremme faglig utveksling mellom institusjonene.