Starter desentralisert vernepleierutdanning for å hjelpe kommunene
Høgskulen på Vestlandet starter høsten 2021 opp en desentralisert vernepleierutdanning for å hjelpe kommunene med å få tak i nok vernepleiere. Utdanningen vil gå på deltid, og ta imot søkere fra hele landet.
Behovet for vernepleiere er et nasjonalt behov, og den nye utdanningen tilbys derfor søkere fra hele landet.
- Svært mange kommuner i Norge sliter med å rekruttere nok vernepleiere. Derfor oppretter vi nå denne deltidsutdanningen i vernepleie for å svare på dette behovet, sier Anne Grethe Naustdal, prodekan for utdanning ved Fakultet for helse- og sosialvitskap.
Utdanningen heter Vernepleie, deltid, og vil gå over fire år og veksle mellom nettbasert undervisning og fysiske samlinger. Samlingene vil foregå ved campus Haugesund.
Haugalandet – en av regionene som mangler vernepleiere
Haugalandet er en av regionene som sliter med vernepleiermangel. Også kommuner i tidligere Sogn og Fjordane og i Hallingdal har etterspurt deltidsutdanningen. Målet er å gi kommunene den vernepleierkompetansen de har behov for.
- Dette utdanningstilbudet er et samarbeidsprosjekt med kommunene, forklarer Anne Grethe Naustdal. Kommunene bidrar både med studenter de ønsker skal få hevet sin kompetanse, og legger også til rette for praksisplasser lokalt. Slik kan studentene kombinere studier, jobb og familieliv.
Karmøy er en av kommunene som deltar aktivt i planleggingen av den nye utdanningen.
Stort behov i tjenester til utviklingshemmede
Mangelen på vernepleiere i kommune-Norge er særlig tydelig i tjenestetilbudet rettet mot personer med en utviklingshemming. I dag er mange av de som jobber i disse tjenestene ufaglærte.
En fersk rapport fra Fellesorganisasjonen viser at Norge mangler mer enn 20 000 vernepleiere i tjenester til personer med utviklingshemming.
I regjeringens plan for omsorgsfeltet i perioden 2015-2020, Omsorg 2020, står det at i overkant av 25 prosent av alle årsverk i brukerrettet helse- og omsorgstjenester er uten helse- eller sosialfaglig utdanning. Planen peker også på at det er spesielt behov for å styrke kompetansen hos personell som yter helse- og omsorgstjenester til utviklingshemmede.
- Det kan for eksempel handle om en ungdom som skal flytte over i egen bolig i sin hjemkommune. Da er det behov for vernepleierkompetanse i kommunen denne ungdommen bor i, forklarer Naustdal.
Starter opp høsten 2021
Til høsten 2021 er det ordinært opptak via Samordna opptak og søkere fra hele landet kan søke. Det er til sammen 22 ledige studieplasser til den nye deltidsutdanningen i vernepleie som kan tas ved siden av å være i jobb. De nye studieplassene er tildelt med bakgrunn i korona-pandemien.
Pilotprosjekt
Det nye utdanningstilbudet er et pilotprosjekt der utvikling av studiemodellen er finansiert av DIKU. Høgskulen på Vestlandet har fra før tilsvarende tilbud innen sykepleierutdanning ved Campus Bergen.
Fra høsten 2021 utvider høgskolen tilbudet med desentralisert deltidsutdanning i sykepleie også tilknyttet campusene i Førde og Haugesund. Målet er å nå «voksne» studenter som bor i kommunene, og har et arbeidsforhold, enten i kommunen eller i helseforetakene.
- Vi håper disse nye utdanningstilbudene vil bli gode bidrag til å hjelpe kommunene med å rekruttere nok sykepleiere og vernepleiere til egen kommune, sier Anne Grethe Naustdal.
Les mer om utdanningen og søk opptak til Vernepleie, deltid.