
Tildelingsbrevet signaliserer tydelige prioriteringer
Hvert år får HVL et tildelingsbrev fra Kunnskapsdepartementet. Det gir rammer, mål og føringer for HVL sitt arbeid det kommende år. Profesjonsutdanninger, innovasjon, samspill med praksis, bærekraft og trangere økonomiske rammer er hovedbudskapet i år.
– Tildelingsbrevet gir oss en del rammer og føringer. Så er ikke tildelingsbrevet alene det vi sikter oss inn mot og lever etter. Vel så viktig er vår nye utviklingsavtale og vår nye strategi for 2023 til 2030. Det er her vårt eget program og prioriteringer trer tydelig fram, sier Gunnar Yttri, rektor ved Høgskulen på Vestlandet.
– Summen av dette bidrar til at vi kan nå våre mål, at vi kan tilby og utvikle utdanning og forsking på høyt internasjonalt nivå, formidle aktivt, utøve faglig frihet, og bidra til miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft når vi nå bygger det nye universitetet.
Foto: HVL/Falkeblikk
Profesjonsutdanninger + velferdsstaten = sant
I årets tildelingsbrev er profesjonsutdanningene særlig løftet. Det fremheves at universitetene og høyskolene skal dimensjonere studietilbudene sine i tråd med samfunnets behov. Å fylle studieplassene nevnes spesielt.
– Kunnskapsdepartementet understreker at profesjonsutdanningene er sentrale for å sikre og utvikle høy kvalitet i velferdsstatens tjenester. Den tette koblingen til praksisfeltet er også tydelig. Dette er helt i tråd med våre mål og ambisjoner, sier Yttri.
– Vi vet også at disse tingene blir ytterligere aktualisert i politikken fremover både gjennom utsynsmeldingen og profesjonsmeldingen som departementet har under arbeid.
Foto: HVL/Falkeblikk
Tett samarbeid med praksisfeltet
Kunnskapsdepartementet skriver videre at de forventer at universiteter og høyskoler samarbeider godt med kommuner over hele landet for å øke kapasiteten og styrke kvaliteten i praksis for helse- og sosialfagsstudenter.
Flere kvalifiserte lærere i skolen er også viktig for barn og unges læring, mestring og trivsel. Universitetene og høyskolene har et stort ansvar for å øke rekruttering på utdanninger der de ikke innfrir kandidatmåltallene, står det å lese i tildelingsbrevet.
Departementet påpeker også at universiteter og høyskoler skal prioritere livslang læring og fleksible og desentraliserte tilbud slik at utdanning og kompetanseheving blir tilgjengelig og uavhengig av bosted og livssituasjon. En skal også legge til rette for at ansatte skal kunne arbeide desentralisert.
Forventer økt deltakelse i EUs programmer
Forskning har som ventet plass i tildelingsbrevet. Her pekes det på økt deltakelse i EUs programmer for utdanning, forskning og innovasjon og aktiv deltakelse i samarbeidet om politikk og rammebetingelser gjennom Det europeiske forskningsområdet og Det europeiske utdanningsområdet.
Regjeringen ønsker også at virksomhetene bidrar til å styrke samarbeidet med strategisk viktige land utenfor Europa.
– Vi merker oss at innovasjon og økt kommersialisering av forskning har fått større plass enn tidligere år. Koplingen til Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er også gjennomgående. Vi forventer at departementet kommer tydelig på banen og bidrar med midler rundt de satsinger som ligger her. Alt kan ikke institusjonene bære på egen ramme eller konkurranseutsettes.
Yttri sier han er glad for at departementet understreker betydningen av akademisk ytringsfrihet i tildelingsbrevet.
– En avgjørende forutsetning for at forskningsbasert kunnskap kan tas i bruk i samfunnet, er at det er bred tillit til den. Da må vi hegne om og stå opp for disse verdiene i alle deler av vårt arbeid.
Utviklingsavtalen – høy kvalitet og mangfoldig sektor
HVL sin utviklingsavtale med Kunnskapsdepartementet er en sentral del av tildelingsbrevet. Det er et verktøy i styringsdialogen, og skal bidra til å utvikle institusjonene og sektoren. Utviklingsavtalen har som formål å bidra til høy kvalitet og en mangfoldig sektor gjennom tydelige institusjonsprofiler og god arbeidsdeling.
Avtalen har tre tydelige mål for Høgskulen på Vestlandet:
- Forskningen ved HVL holder høy internasjonal kvalitet og er med på å forme samfunns- og arbeidslivet.
- De profesjons- og arbeidslivsrettede utdanningene ved HVL skal dekke fremtidens kompetansebehov.
- HVL er en samskapende høgskole med levende campuser som tar en tydelig regional rolle.
Rektor forteller at tildelingsbrevet har vært sak i Toppleiinga denne uken og at en vil arbeide videre med dette i alle enheter i høgskolen.
Den økonomiske tildelingen for HVL i 2023 er på 2 284 700 000 kroner.
Yttri påpeker at regjeringen i tildelingsbrevet er tydelige på at det økonomiske handlingsrommet i statsbudsjettene blir mindre i årene som kommer.
– Vi må i større grad finne rom for å prioritere viktige satsinger innenfor gjeldende budsjettrammer fremover. Samtidig må vi øke de eksterne inntektene våre. Så vet vi at vi må gjennomføre nødvendig endrings- og omstillingsarbeid for å ruste oss og ta i vare handlingsrommet vårt på lenger sikt.
Rektor påpeker at HVL fremover skal være aktive med å signalisere våre behov for midler til våre satsinger, nettopp for å utvikle høgskolen og løfte samfunnet rundt oss.
– Eksempelvis er et nytt finansieringssystem på trappene og her skal vi bidra aktivt med konkrete innspill, sier han.