
Vil etablere nasjonalt testsenter for fremtidens skipsfart
Et stort konsortium av private og offentlige aktører går sammen om å skape et nasjonalt testsenter for autonome fartøy på Haugalandet, og Høgskolen på Vestlandet spiller en sentral rolle.
Etter initiativ fra Haugesund kommune har i alt 18 partnere gått sammen om søknaden som ble sendt til Kystverket og Sjøfartsdirektoratet tidligere i uken. De ber om at sjøområdet rundt Karmøy og Haugesund får status som nasjonalt testsenter, og hovedmålet er at norsk industri kan ta en ledende posisjon innen autonome operasjoner i maritim sektor.
Samarbeid mellom industri, det offentlige og akademia
Professor i nautiske operasjoner, Margareta H. Lützhöft, har jobbet mye med autonome fartøy. Hun leder innsatsen fra HVL og mener samarbeidet er nokså unikt i akademisk sammenheng.
– Det er dette man kaller «triple helix», der både industrien, det offentlige og akademia er med, og alle har litt ulike perspektiv. Vi kan alle bli for opptatt av det vi selv holder på med og tenke at vår idé er best, men det er utrolig spennende å gjøre det i samarbeid. I dette prosjektet er det uvanlig mange aktører som vi normalt sett ikke samarbeider med. Det gjør det mer gøy, ved at det kommer noe konkret og håndgripelig ut av det, ikke bare artikler, forteller Lützhöft, som også er leder for HVL sitt maritime forskningssenter Maritime Competence and Test Cluster Haugesund (MarCATCH).
Noe av det første som står på ønskelisten dersom søknaden blir godkjent, er å teste ut en elektrisk og ubemannet passasjerferge mellom Karmøy, Haugesund og øyene utenfor. Her vil HVL ha mye å bidra med, ikke minst ved å sette mennesket i sentrum.
– Høgskolen på Vestlandet med sin nautikklinje innehar svært høy kompetanse innen maritime operasjoner og har bygget en bred kompetanse innen autonomi. I et slikt testområde ønsker vi å bidra med et vitenskapelig, menneskesentrert og pedagogisk perspektiv, samt bidra med evaluering av prototyper, sier Lützhöft.
Operativt allerede i 2021
Norge har en uttalt ambisjon om å bli den første flaggstaten med et ubemannet skip i kommersiell drift, men det er i skarp konkurranse med mange andre nasjoner, og den globale utviklingen av utslippsfrie og automatiserte løsninger for sjøtrafikk skjer i et høyt tempo.
Prosjektleder i NCE Maritime Clean Tech, Veronica Haugan, har ledet søknadsarbeidet. Hun håper de har svar på søknaden innen et par-tre måneder, slik at testområdet er operativt allerede i 2021, og krysser fingrene for at de snart kan ta neste steg i prosjektet.
– Et testområde på Haugalandet er viktig fordi det vil gi nye muligheter til å teste løsninger både i farvann uten trafikk og med høy trafikk. Området innehar både bi-led og hoved-led og det strekker seg over ulike fartsområder. I tillegg representerer Karmsundet en av Norges mest trafikkerte skipsleder, slik at vi virkelig vil få utfordret teknologien, sier Haugan.
Vil styrke samspillet
Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn, mener prosjektet vil få store ringvirkninger både lokalt og nasjonalt.
– Et nytt testområde for autonome fartøy på Haugalandet vil styrke samspillet mellom næringsliv, utdanning og forskning. Området kan også kobles til de ledende testmiljøene som finnes i regionen vår innen nye energiløsninger for maritim næring og flytende havvind, sier Mohn.
Søknaden skal nå behandles gjennom dialog med Kystverket og Sjøfartsdirektoratet. De til sammen 18 involverte partnerne er Haugesund Kommune, Karmøy Kommune, Karmsund Havn, Kopervik Havn, Høgskolen på Vestlandet, NORCE, Deep Ocean, Massterly, Zeabuz, Marine Energy Test Centre, Simsea Real Operations, Reach Subsea, Westcon Power and Automation, Brødrene Aa, Kolumbus, Haugesund brannvesen, Sustainable Energy Catapult Centre og NCE Maritime CleanTech.
Testsenteret vil dekke deler av sjøområdet utenfor Karmøy og Haugesund, nærmere bestemt Karmsundet, Smedasundet og Sletta. Foto: Kartverket