Nye paradigmer og verktøy for programvaretesting

Faustin Ahishakiye disputerer 18.november 2022 for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen “Efficient Techniques and Tools for Software Testing based on Traces and Coverage Analysis”.

Dagens samfunn baserer seg i voksende grad på bruk av programvaresystemer innen ulike domener som medisin, luftfart, automasjon, kommunikasjon og andre sikkerhetskritiske systemer. For å sikre høy pålitelighet og lav feilrate krever sertifiseringsstandarder som DO-178C at sikkerhetskritisk programvare som oppfyller det høyeste sikkerhetsnivå innen flykontrollsystemer tilfredsstiller det modifiserte betingelses-beslutningsdekning (MC/DC) kriterium.

MC/DC er et sterkt dekningskriterium som inkluderer eksisterende dekningskriterier og krever et mindre antall test-tilfeller sammenlignet med kombinatoriske utfyllende fler-betingelses dekning. MC/DC har vist seg å kunne avdekke mange programvarefeil. I tillegg kan relaterte egenskaper som detektering av data-inkonsistens overvåkes ved å bruke metoder for å sjekke MC/DC.

I sin avhandling foreslår Faustin Ahishakiye nye paradigmer og verktøy for programvaretesting basert på spor- og dekningsanalyse. Målet hans er å analysere MC/DC uten instrumentering av programvare og overvåke data-inkonsistens med lettvekt-instrumentering. I tillegg undersøker han bruken av MC/DC-kriterier på design-nivå modeller og utvikler nye teknikker for test-tilfelle generering som oppfyller MC/DC med mål om å øke dekning.

Personalia

Faustin Ahishakiye har mastergrad i IKT fra Universitetet i Agder og bachelorgrad i elektro- og elektronikkteknikk med spesialisering i elektronikk- og telekommunikasjonsteknikk fra Universitetet i Rwanda.

Faustin har tidligere jobbet som Universitetslektor ved Universitetet i Rwanda. I perioden 2017-2022 har han vært tilsatt som stipendiat innen programvaretesting på Institutt for datateknologi, elektroteknologi og realfag ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Hovedveileder har vært professor Volker Stolz med professor Lars Michael Kristensen og PhD Svetlana Jaksic som biveiledere.

Disputas

18. november, 2022, kl. 13.15, rom M005, Høgskulen på Vestlandet, Kronstad, Bergen.

Prøveforelesning

18. november, 2022,  kl. 10.15, rom M005 Høgskulen på Vestlandet, Kronstad, Bergen. Tittel på prøveforelesning er Verification techniques of concurrent and distributed systems. 

Prøveforelesning og disputas blir ledet av instituttleder ved Institutt for datateknologi, elektroteknologi og realfag, Kristin Fanebust Hetland.