Måling av karbonlager i myr ved Okla vindpark

Sommeren som nå ligger bak oss, markerte starten på REPEATs feltarbeid og datainnsamling i arbeidspakke 1 - om estimering av myrkarbonlager. Ett av de to studieområdene som var i fokus under årets feltarbeid, var Okla vindpark i Stad kommune på Vestlandet.

Siden store deler av landskapet rundt vindturbinene på Okla er dekket av teppemyr, er lokaliteten godt egnet for studier av bærekraftig vindkraftutvikling i myrlendte områder. Vegen til vindkraftverket går gjennom en mosaikk av kystlynghei og myr, og vi vet ikke hvor mye denne nye vegen har påvirket karbonlagrene i jorda. Kunnskap om torvkarbonlagrene på Okla vil ikke bare gi estimat om karbonlagrene på Okla, men også være viktig informasjon til arbeidspakke 3, som fokuserer spesielt på bærekraftig vindkraftutbygging og restaurering.

For å estimere torvkarbonlageret (både det som fortsatt er intakt, og det som er påvirket av vindparketableringen), samlet vi inn to datasett. Vi målte dybden på et utvalg myrer, og tok i tillegg prøver av torv for å finne ut hvor mye organisk materiale torva inneholder. NickolaiBirkeland-Nickolai20220830_140246 (6).jpg

Myrdybden ble først og fremst målt med georadar. Dette instrumentet sender elektromagnetiske bølger ned i bakken, og kan kalibreres til å måle myrdybde. Målingene baseres på hvor raskt bølgen reflekteres tilbake fra overgangen mellom torvlaget og det underliggende materialet. I praksis innebar dette at vi dro det robuste, men kostbare utstyret på en slede langs et nøye oppsatt rutenettmønster i studieområdet. I tillegg målte vi dybden manuelt ved hjelp av jordspyd i  forskjellige punkter i rutenettet. Totalt registrerte vi radarprofiler langs 14 kilometer med rutemønster. 

Parallelt med radarundersøkelsene, boret vi ut jordsøyler med russerbor, og tok torvprøver fra søylene. Russerboret, som kan minne om et gammelt våpen med sin skarpe spiss, sine lange blad og sitt store kammer, lar oss ta relativt uforstyrrede prøver av torv på praktisk talt alle dybder. Fra åtte ulike lokaliteter samlet vi inn delprøver fra hele torvsøylen. Vi samlet også prøver fra overflaten av myra i flere lokaliteter. Alle disse prøvene vil bidra til å estimere myrarealet i studieområdet. 

Jeg vil takke mine fem HVL-kolleger som ble med meg i felten for deres innsats. Dataene vi har samlet inn i sommer, legger grunnlaget for en produktiv lab- og skrivebordsesong fremover.