Formidling

One Ocean arrangement 15. april 2024

Vi ble invitert med til One Ocean arrangementet BARNkunne arrangerte på One Ocean week. Tittelen på arrangementet var "Bor det monstre i havet?", og temaene var sanser og havet. Barnehager i nærmiljøet ble invitert til å deta på arrangementet, og det var over 100 barn til stede. Det var laget til stasjoner med ulike sanseaktiviteter, som å se/ta på og utforske fisker, høre havets lyder, oppdage overraskelser, samt å smake og lukte på mat fra havet (fiskepinner av lyr og laks, og asiatisk fiskesuppe med torsk). Vi delte også ut brosjyrer om TASTE-prosjektet til barnehageansatte.

Smaksseminar med Eventus Birk

Onsdag 7. februar fikk vi besøk av ansatte ved lærerutdanningsbarnehagen Eventus Birk. De ansatte fikk høre faglige innlegg om kosthold i barnehagen og barns matmot. Det ble også tid til praktisk matlaging, der de laget ulike forslag til "smakstallerken", dvs. små porsjoner av ulik type mat som barna kan smake på, kjenne på og lukte på. Dette kan være et ledd i utvikling av barns matmot, å tørre å smake på ukjent mat.

Mat- og helsekonferansen 2023

26. oktober ble Mat - og helsekonferansen arrangert ved USN. Temaet for årets konferanse var: Tverrfaglighet, identitet og kultur. To av masterstudentene tilknyttet TASTE deltok med posterpresentasjon av sitt masterprosjekt. Liv Signe Bleie Ulvestadbakken, som er deltids masterstudent på Master i didaktiske praksiser, deltok med poster tittel   Kommunikasjon om smak i den praktiske og estetiske utforminga av undervisningskjøkenet  og Nora Susort, som er masterstudent i grunnskolelærerutdanningen med mat og helse deltok med poster tittel  Læreres erfaringer med mat- og helseundervisning utenfor klasserommet

Liv Signe Bleie Ulvestadbakken foran egen poster.

 

Poster med tittelen: Læreres erfaringer med mat- og helseundervisning utenfor klasserommet

Kick-off for TASTE 20. september 2023

Klikk for å se programmet til kick-off for TASTE onsdag 20. september 2023

Oppstarten av TASTE-prosjektet ble markert med en Kick-off dag med åpning av dekan Asle Holthe ved Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett ved HVL. Deretter fulgte flere faglige innlegg, der prosjektleder Eli Kristin Aadland informerte kort om prosjektet, og prosjektdeltaker Karen Wistoft presentere smaksdidaktikken som er et gjennomgående tema i TASTE-prosjektet. 

Karen Wistoft

Deretter fulgte innlegg fra inviterte forskere, der både Kirsten Linnea Kruse fra Universitetet i Sørøst-Norge og Marthe Lønnum fra NTNU presenterte forskningsprosjekter som omfattet kritisk tenkning, et begrep som står sentralt i TASTE-prosjektet.

Kirsten Linnea Kruse.jpgMarte Lønnum-redigert.jpg

Kirsten Linnea Kruse                                              Marthe Lønnum

Videre presenterte Valérie Lengard Amli fra Nofima ny forskning på smak og matvalg hos barn, og Lars H. Aardal fra ViteMeir presenterte prosjektet SmaksLab.

Valerie Lengard Amli                                             Lars H. Aardal

Elever fra Gimle oppvekststun serverte deltakerne på kick-off seminaret smaksprøver av supper. Norske råvarer og farger på suppene var sentralt. Vi fikk prøve blomkålsuppe, rødbetesuppe, gulrot- og ingefærsuppe og brokkolisuppe.

Dagen etter kick-off seminaret ble brukt til en workshop, der prosjektdeltakerne var samlet og diskuterte prosjektet, der vi også trakk inn ny kunnskap fra kick-off seminaret.