Rune 48 år

Hei. Mitt navn er Rune, jeg er 48 år, og jeg flyttet inn i denne leiligheten for et par måneder siden.

Det er godt å bo her. I mange år nå har det vært litt forskjellig når det gjelder bosted. Jeg har bodd hos venner, på gaten og på hospits. Det har vært mye rus og dop helt siden ungdomstiden. Nå går jeg på metadon og har fått denne leiligheten ved hjelp av sosiale botjenester i kommunen, og jeg får oppfølging fra dem. Jeg kan kontakte dem når jeg trenger hjelp til praktiske saker, og de har nøkkel til leiligheten. Det er forresten bra, for jeg har opplevd noen ganger at jeg har vært ute og så har jeg nøkkelen forsvunnet for meg. Da kan jeg ringe dem. Det beste ville selvfølgelig være at jeg ikke mistet nøkkelen, og at jeg i alle fall kunne klare å åpne døren ved egen hjelp. Men den må være låst, ellers er jeg ikke trygg. Jeg liker ikke at folk jeg ikke kjenner eller de jeg kjenner fra rusmiljøet skal dukke opp her. Hvis det ringer på døren, er jeg utrygg på hvem det er og hva de vil. Da åpner jeg ikke. Jeg åpner bare når jeg har avtale med de som kommer. De sender en melding på mobilen for å si at de kommer.

Her i leiligheten kan jeg ordne meg selv. Jeg har alltid likt å ha det ryddig rundt meg, så det passer jeg på. Jeg vil vise at jeg klarer dette. Her er stue med sofa, bord og en TV. Her er internett, men jeg har ingen datamaskin. På badet er det vaskemaskin og jeg har et kjøkken med komfyr, stekeovn og oppvaskmaskin. Middagen lager jeg selv, men det blir enkelt, ofte en ferdigpizza. Det har hendt flere ganger at det har begynt å røyke fra stekeovnen og røykvarsleren har begynt å ule. Det er utrolig hvor kort tid det tar å steke en pizza! Da blir det gjerne mye styr. Det er ubehagelig når det uler rundt meg, og jeg blir helt forvirret. Jeg har nettopp fått vite at jeg har diabetes - sukkersyke kalte vi det før. Da må jeg visst passe på hva jeg spiser. Jeg må ha medisin for det også. Jeg sliter med noen sår som ikke vil gro. Jeg kan få hjelp fra hjemmesykepleien for å stelle sårene. De kan komme hjem til meg her, men ofte har jeg det sånn at jeg ikke orker å snakke med folk. Da sier jeg at de ikke skal komme.

Psyken min er ikke helt god, og jeg har vært innlagt på psykiatrisk avdeling. Jeg har en psykolog som jeg kan ha timer hos, men jeg får ikke til å komme meg til henne. Jeg klarer ikke å finne veien. Jeg finner ikke en gang veien til butikken og hjem igjen her. Jeg husker ikke hvor jeg skal gå. Dette er veldig kjedelig. Heldigvis kan personalet hjelp meg med å handle inn. Jeg skulle absolutt hatt timer hos psykologen. Jeg går aldri ut uten følge, og det kunne jeg jo tenke meg.

Jeg har kontakt med familien min. Jeg snakker med min mor og med min bror av og til. Jeg har telefon med kontantkort, men plutselig så er det ikke penger igjen på det. Jeg ser at noen som jobber i kommunen har telefon som er som en liten datamaskin som de kan gjøre mye på.

Når det gjelder penger, så er det og litt vanskelig. Ja, jeg har penger i banken for jeg har uføretrygd og har arvet noe penger, men det blir jo så vanskelig å få tatt de ut. Jeg har mistet bankkortet flere ganger, og for å få nytt må jeg ha legitimasjon, f.eks.et pass. Jeg reiser ikke til utlandet, så det har jeg også mistet. Men når jeg har bankkort, så må jeg gjerne huske en kode. Det er ikke alltid så lett. Det er mange situasjoner der en må legitimere seg. Akkurat nå - uten pass og bankkort - kan altså ikke jeg det.

Hva jeg gjør på når jeg er hjemme? Det blir altfor mye tid til å tenke. Men jeg liker musikk. Jeg får høre at den er for høyt på. Noen mener jeg bør få sjekket hørselen. Før i tiden spilte jeg gitar. Så har jeg røyken, da. Så må jeg ordne i leiligheten og lage mat. Men jeg sliter litt med å huske og jeg har litt dårlig balanse, merker jeg. Ikke rart når jeg sitter her mesteparten av dagen. Det hadde vært fint å kunne komme seg ut mer og få se på omgivelsene her, jeg er ikke så sosial, så jeg trenger ikke se så mange folk.

Hva skal til for å sikre Rune mulighet for aktivitet og deltakelse i sin hverdag?

Hvordan kan dagens og fremtidens teknologi bidra til dette?