Familiens omsorgsarbeid for eldre slektninger. Ansvarsdeling og samarbeid med offentlige tjenester
Prosjekteigar
Universitetet i Bergen
Prosjekttype
Ph.d.-prosjekt
Prosjektperiode
August 2015 - Januar 2018
Finansieringskjelder
Noregs forskingsråd
Totalbudsjett
Prosjektsamandrag
Hensikten med studien er å belyse faktorer og mulighetsbetingelser av betydning for hvordan familier innretter seg når eldre familiemedlemmer trenger hjelp for å klare seg i hverdagen. Studien tar også for seg hvordan arbeidsdeling og samarbeid organiseres og praktiseres i spenningsfeltet mellom eldre hjemmeboende, deres familie, og ulike deler av den kommunale eldreomsorgen.
Studiens empiri samles gjennom forskningssamtaler og observasjoner i hjemmet hos et utvalg eldre, og sentrale familiemedlemmer. Empiri samles videre ved kontor for hjemme- og forvaltningstjeneste, på sykehjem hvor eldre eventuelt oppholder seg i datasamlingsperioden, ved kontor for fastlegetjenester, og ved kommunenes fysio- og ergoterapitjeneste. Studiens eldre respondenter mottar hjelp hovedsaklig på grunn av fysisk funksjonssvikt, og har ikke kognitiv svikt. De følges over en periode på 1-1,5 år hvor de har kontakt med ulike kommunale hjelpeinstanser, der det også kan være behov for å øke eller endre oppfølgingen fra familie eller tjenesteapparatet.
Kommunale helse og omsorgstjenester er regulert gjennom eksisterende lovverk, politisk styring og økonomiske insentiver. De daglige praksisene som foregår i ulike deler av eldreomsorgen er i stor grad influert av nasjonale rammebetingelser. De påvirkes imidlertid også av lokale forhold, i form av tildeling av ressurser, prioriteringer, organisering av tjenestene, og de personer som arbeider ved det enkelte arbeidssted. Hver familie innehar sin særegne livshistorie og mulighetsbetingelser som til syvende og sist virker inn på hvordan de innretter seg ved behov for hjelp og oppfølging, og hvordan oppgave- og ansvarsdeling mellom den eldre, familiemedlemmer og ulike deler av det kommunale tjenesteapparatet fordeler seg.