Hvordan øke sykepleierstudenters kompetanse og trygghet i håndteringen av demente pasienter i utfordrende situasjoner

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Pedagogisk utviklingsarbeid

Prosjektperiode

Mai 2016 - Desember 2017

Prosjektsamandrag

Temaet i dette pilotprosjektet er bruk av simulering i sykepleierutdanningen for å trene sykepleierstudenter i å håndtere utfordrende situasjoner i demensomsorgen.


I Norge er 66% av alle personer med demens innvilget et langtidsopphold i sykehjem. Demens er vanligvis en kronisk eller progressiv sykdom med forverring av kognitive funksjoner som hukommelsessvikt og svikt i vurderingsevnen, planlegging, tenkning eller abstraksjon. Endring av personlighet er også en del av demenssykdommen. Atferds- og psykologiske symptomer i demens (BPSD) inkluderer agitasjon, angst, irritabilitet, depresjon, apati og hallusinasjoner, noe som fører til redusert livskvalitet. Pasientens evne til å ta avgjørelser kan reduseres og krever at ansatte har gode kommunikasjonsevner og kompetanse om etikk og lovverk. Det norske lovverket regulerer og begrenser bruken av tvang, men omsorgspersoner kan oppleve etiske dilemmaer. Rapporter avslører bruk av tvang. Det er viktig at helsepersonell har kompetanse til å forhindre feiltolkninger av loven og tvang uten lovhjemmel.


Vår studie undersøker om scenariobasert simuleringstrening kan øke sykepleierstudenters kommunikasjonsevner i krevende situasjoner i demensomsorgen, forbedre deres etiske refleksjon og bli mer oppmerksomme på situasjoner som betraktes som bruk av tvang.

Institusjonen anbefaler bruk av ulike læringsmetoder i utdanningen. HVL har moderne simuleringsarealer med avansert teknologisk utstyr. Simulering gir studentene mulighet til å kombinere teori og praksis og å lære av feil i et trygt miljø. Studentene lærer gjennom erfaring, og debrifing er en viktig del av simuleringen. Debrifing stimulerer studentene til å reflektere, gjøre analyser og synteser, og sette erfaringen inn i en sammenheng som kan bidra til å håndtere scenariet med større grad av kunnskap og ferdigheter.


Vi presenterer resultatene fra fokusgrupper, spørreskjema og observasjoner basert på deltakende sykepleierstudenter i bachelorutdanning. Bruk av egne studenter i forskning krever imidlertid etiske refleksjoner.

 

Metode

Det ble valgt et mixed-method design. Vi brukte fokusgrupper, spørreskjema og observasjoner for å undersøke deltakernes erfaringer med simulering. Fokusgruppeintervju baserte seg på studentenes erfaringer og observasjoner fra scenarioer mens spørreskjemaet også fokuserte på simulering som didaktisk metode.