Hopp til innhald

Eötvös Loránd University (ELTE)

Forløperen til Eötvös Loránd University (ELTE) ble stiftet i 1635 og universitetet er i dag, med sine 28 000 studenter og 1800 akademisk ansatte, et av de største og mest anerkjente universitetene i Ungarn. ELTE har 5 nobleprisvinnere i stab eller alumni, og har fostret vinnere av flere andre, prestisjetunge priser (senest Abelprisen i 2012).

Budapest er hovedstaden i Ungarn, og er også den største byen (1,7 millioner innbyggere). Navnet Budapest er satt sammen av Buda og Pest, to byer som lå på hver sin side av elven Donau. Byene ble slått sammen i 1873. På Buda-siden ligger citadellet, borghaugen med det gigantiske slottskomplekset og bydelen bak Matthias-kirken. På Pest-siden ligg parlamentet, administrasjonsbygninger og de store hovedgatene.

Gjeld for

Bioingeniør og Kjemi.

Praktiske forberedelser

Hvis du velger å reise på utveksling i 6. semester må du være klar over at det kan ta noe lengre tid enn normalt å få utskrevet vitnemålet fra HVL. Dette skyldes at vertsinstitusjonen i noen tilfeller kan ha lang behandlingstid på karakterfastsetting. Hvis du ønsker å søke masterstudier ved andre institusjoner i Norge bør du derfor velge å reise på utveksling tidligere i studieløpet.

Erasmus+

Dette er en Erasmus+ avtale. Som Erasmusstudent deltar du i verdens største utvekslingsprogram og kan studere på gode europeiske universiteter uten å betale skolepenger. Gjennom Erasmus+ får du ekstra stipend som gir deg mer penger til å nyte oppholdet. <a href="//www.hvl.no/student/utveksling/reis-med-erasmus/">Les mer om hvordan du kan reise på Erasmus+ utveksling.</a>

Språk

Ordinært undervisningsspråket er ungarsk, men flere kurs og moduler går på engelsk. Språkkravet for utvekslingsstudenter er B2 på CEFR-skalaen (Common European Framework of Reference for Languages). Alle Erasmus-studenter som skal studere på engelsk vil få tilsendt en obligatorisk online språktest, og de som har behov for det vil bli tilbudt et gratis online språkkurs.

Dersom du kan dokumentere at du skal ta deler av studiet på ungarsk, så kan du søke støtte til språkkurs hos Lånekassen. Kravet er da at kurset går i Ungarn over minimum 4 uker og er avsluttet før studiene starter.

Studieavgift

Du betaler ikke skolepenger ved denne institusjonen, og får Erasmus+ stipend i tillegg til støtte fra Lånekassen.

Fra Lånekassen vil du få samme støtte som når du studerer i Norge, i tillegg til reisestøtte. Du må betale semesteravgift til HVL for å få lån og stipend frå Lånekassen i utvekslingsperioden.

Faglig godkjenning

For å kunne søke om utveksling må du ha fått søknaden din godkjent av studieprogrammet ditt ved det fakultetet du tilhører. En godkjent søknad innebærer blant annet at du har fått en faglig forhåndsgodkjenning av kurs eller praksis som du skal ta i utlandet. Den faglige forhåndsgodkjenningen spesifiserer hva du skal gjøre mens du er på utveksling og at disse aktivitetene blir fullt ut godkjent som en del av din utdanningsplan ved HVL

Kva kan du studere?

Bachelor i bioingeniørfag

Du kan ta hovedprosjektet på ELTE på 3 måneder fra midten av mars til midten av juni i 6. semester. Du vil da være tilknyttet Institute of Biology, Research Group of Proteomics.

Bachelor i ingeniørfag, kjemi

Du kan reise på utveksling til ELTE i 6. semester for å skrive bacheloroppgave og ta et valgemne.