Styrker læringsmiljøet i kulturskolen
- Bjørn Andersen (58), fra Bergen
- Fullførte allmennlærerutdanning med fordypning i musikk ved Bergen Lærerhøgskole i 1992
- Fullførte rektorutdanningen i 2019
- Jobber som rektor ved Øygarden kulturskole
- Tok videreutdanningen Ledelse av profesjonelle læringsfelleskap
Bjørn Andersen har et stort hjerte for musikk. Interessen blomstret da han i barneskolealder debuterte som tubaist i skolekorpset, og fra den gang har lidenskapen vokst og preget både karriere og fritid. Først ledet interessen ham til læreryrket.

– Jeg visste tidlig at jeg ville ta en musikkutdanning. At jeg valgte å bli lærer var helt enkelt fordi det ga meg mulighet til å fordype meg i musikk, inspirere og undervise andre og ikke minst ha en trygg fremtid med flere bein å stå på.
Etter noen år på Østlandet, hvor han sjonglerte jobb som musikklærer, dirigent i skolekorps, fylkesleder i Norsk musikkråd, og ikke minst var blivende småbarnsfar til tre, kom ønsket om å ta karrieren et steg videre.
Bjørn bestemte seg for å ta rektorutdanningen, og ved tusenårsskiftet ville skjebnen ha bergenseren tilbake til gamle, kjente trakter. Han ble rektor på Øygarden kulturskole og fikk ansvaret for undervisningstilbudet i musikk, kunst, teater, dans og film for barn rundt omkring i kommunen.
For å utvikle undervisningen, læringsmiljøet og egne lederegenskaper i takt med tiden, kjente Bjørn etter hvert på behovet for faglig påfyll. Han ble gjenforent med skolebenken på Høgskulen på Vestlandet, og til videreutdanningen i ledelse av profesjonelle læringsfelleskap som han har hatt god nytte av.
Ny kunnskap om beste praksis
Gjennom den nett- og samlingsbaserte videreutdanningen, har Bjørn tilegnet seg økt kompetanse på videreutvikling av lærende organisasjoner og fått grundigere kunnskap om rammeplanarbeid, noe han anser som spesielt relevant.

– Kulturskoler har ikke mange års tradisjon for å jobbe etter en rammeplan. At jeg gjennom studiet fikk utveksle erfaringer og strategier med andre fra grunnskolen med mer kompetanse, har vært svært nyttig, forteller han.
I tillegg har han gjennom studiet dykket ned i problematikker som naturlig kan oppstå i kjølvannet av endring og omstilling, og lært hvordan han som leder kan håndtere de best mulig, forankret i forskning.
– Det er klart at det har skjedd mye innen forskning siden jeg startet i rektorstillingen i 2000. Å komme i kontakt med høyskolesystemet og dyktige forskere som har kompetanse på tilsvarende problematikk, har vært gull verdt. På noen områder tenker man en god del annerledes i dag og har fått ny kunnskap om beste praksis.
Økt samspill blant elever og ansatte
Å være på hugget og bli utfordret til å tenke nytt, mener Bjørn er avgjørende som leder. Et eksempel på noe som er forandret i kulturskolen som følge av oppdatert kunnskap, er hvordan undervisningen blir lagt opp.

– Vi har vært flinke til å produsere solister, men det er veldig sjeldent at musikere spiller alene, og det sosiale aspektet er viktig. Samtidig sier ingen forskning at det er galt å spille i grupper, snarere tvert om. Hvorfor skal vi da ha opplæring enkeltvis?
I dag tilbyr skolen begge deler, med hovedvekt på gruppeundervisning med to og to som kulturskolen har sett mange positive effekter av. Å skape mer gruppedynamikk jobber skolen også aktivt for på lærerværelsene.

– Vi skal inspirere hverandre og lære av hverandres erfaringer, på tvers av fagområde. Læreren i kunst som har undervist grupper i mange år, har pedagogisk erfaring som vil være til nytte for gitarlæreren som er vant til enkeltvise timer.
Gjennom videreutdanningen har Bjørn fått flere strategier i verktøykassa for å motivere til felleskap, erfaringsdeling og et utviklende miljø blant ansatte.

– Vi driver mer systematisert utviklingssarbeid nå enn tidligere, hvor vi reflekterer og evaluerer arbeidet opp mot mål vi har satt oss. Utvikling av skolen må bygges på personalets erfaringer, og det er nettopp dette vi skal reflektere over når vi møtes, ikke når for eksempel skidagen skal settes.
Studenter og forelesere rundt samme bord
Kultur for erfaringsdeling på tvers, er noe Bjørn også synes samlingene på HVL var preget av.
– Det var ingen form for hierarki under samlingene på høyskolen. Vi satt alle rundt samme bord og delte erfaringer begge veier. Foreleserne opplevdes veldig lydhøre og hadde mye respekt for oss som kommer fra skolen. Det var sammen at de gode diskusjonene og refleksjonene kom i lyset.
Prioritere annerledes i perioder
At Bjørn er en engasjert mann, er det ikke tvil om. Likevel mener han at alle kan kombinere jobb og videreutdanning så lenge man planlegger godt for det.
– De årene jeg har tatt videreutdanning har jeg nedprioritert noe annet, i mitt tilfelle dirigering og verv. Men det er verdt det, påfyll av oppdatert kompetanse er viktig!
Videreutdanningen som gjennomføres sammen med NLA Høyskolen dekkes av Utdanningsdirektoratet, noe Bjørn mener er et ekstra insentiv for å hoppe ut i det.
– Det er økonomisk lukrativt for både studenter og kommuner. Alle som leder lærende organisasjoner; barnehager, grunnskoler, kulturskoler, fagskoler, høyskoler og universitet, har bruk for denne utdanningen, understreker han.
Tekst og foto: Siri Helena Halvorsen