Hopp til innhald

FHA912 Kostholdsarbeid i samfunnet

Emneplan for studieåret 2017/2018

Innhold og oppbygning

Dette er emne 9 i Bachelor i folkehelsearbeid med vekt på fysisk aktivitet og helsefremmende arbeid. Emnet skal gjennom temaforelesninger og prosjektarbeid gi innsikt og praktisk erfaring i anvendelse av teori, empiri og helsefremmende strategier med vekt på kosthold i befolkningen, inkludert prosjektplanlegging, implementering og evaluering av helsefremmende tiltak.

  • Prinsipper og strategier for helsefremmende og forebyggende kostholdstiltak
  • Planlegging, implementering og evaluering av helsefremmende kostholdstiltak
  • Fortolkning og formidling av kostholdsinformasjon
  • Sosialt entreprenørskap
  • Sosiale og kulturelle barrierer i kostholdsarbeid
  • Helsefremmende kostholdsarbeid for ulike målgrupper
  • Kostholdsarbeid ved sosial markedsføring
  • Globale kostholdsutfordringer og helsefremmende arbeid
  • Kritisk lesing av vitenskapelige kostholdsrelaterte artikler og rapporter
  • Tilnærming til målgrupper og arenaer for helsefremmende kostholdsarbeid
  • Planlegge og gjennomføre et studentdrevet seminar hvor arbeidskrav 1 presenteres. Seminaret er et felles samarbeid med FHA812.

Læringsutbytte

Studenten ved avsluttet emne:

  • kan gjøre rede for sentrale trekk ved prinsipper og strategier for implementering av helsefremmende kostholdstiltak
  • har inngående kunnskap om hvordan kostholdet påvirkes av livsstil og miljø
  • kan beskrive kostholdets betydning for helse og hvordan legge til rette for et helsefremmende kosthold til ulike målgrupper
  • har inngående kunnskap om matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og sosiale betydning samt kulturelle og sosiale barrierer i folkehelsearbeidet
  • har kunnskap om hvordan tilnærme seg målgrupper og arenaer for helsefremmende kostholdstiltak
  • har kunnskap om sosialt entreprenørskap som arbeidsform
  • har kunnskap om helsekommunikasjon og påvirkning
  • har kunnskap om sosial markedsføring i kostholdsarbeid

Studenten kan ved avsluttet emne:

  • vise sammenhenger mellom kosthold og helse,
  • tilnærme seg og jobbe med ulike målgrupper som er aktuelle for helsefremmende kostholdstiltak
  • planlegge,gjennomføre og evaluere praktiske mat- eller måltidsopplegg for utvalgte grupper/arenaer med utgangspunkt i de eksisterende rammevilkårene
  • formidle kostholdsinformasjon tilpasset ulike målgrupper
  • bruke sosial markedsføring for å fremme et godt kosthold
  • starte en bedrift med utgangspunkt i sosialt entreprenørskap

Studenten kan ved avsluttet emne:

  • drøfte et faglig tema og faglige problemstillinger knyttet til kosthold og helsefremmende arbeid
  • presentere faglige tema muntlig og skriftlig
  • lese og kritisk vurdere vitenskapelige artikler og rapporter og vurdere holdbarheten i konklusjonene
  • diskutere betydningen av kunnskapsbasert folkehelsearbeid
  • diskutere yrkesetiske problemstillinger i folkehelsearbeidet
  • planlegge og gjennomføre et seminar

Undervisnings- og læringsformer

Emnet er basert på en bred tilnærming til fagstoffet gjennom forelesninger, gruppeaktiviteter, praktisk utprøving, seminar, muntlige presentasjoner, ekskursjon, individuelt arbeid og selvstudium.
Materialpenger på kr 100,- per student betales ved semesterstart. Det forutsettes at studentene selv dekker kostnadene til ekskursjon.

Obligatorisk læringsaktivitet

Alle arbeidskrav må være godkjent før studenten får gå opp til eksamen.Deltakelse i minst 80 % av de praktiske leksjoner, seminarer og i ekskursjoner.

  • Studentene skal i grupper starte en bedrift med kosthold i fokus med utgangspunkt i sosialt entreprenørskap. Det skal leveres en prosjektoppgave som beskriver prosess, resultat og evaluerer planlegging og gjennomføring av bedriften.
  • Studentene skal individuelt eller i gruppe på inntil 3 studenter planlegge, gjennomføre og evaluere et undervisningsopplegg innen kosthold for en gitt målgruppe. Det skal leveres en skriftlig rapport som beskriver, diskuterer og evaluerer undervisningsopplegget.

Godkjent arbeidskrav er gyldig i tre semestre etter godkjenning.

Vurderingsform

Individuell hjemmeeksamen, 3 dager.

Tid for ut- og innlevering av eksamen blir opplyst på Studentweb og digitalt eksamenssystem.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Utsatt/ny eksamen gjennomføres som ordinær eksamen.