EVI1003 Beredskapsledelse
Emneplan for studieåret 2018/2019
Innhold og oppbygning
Emnet gir en innføring i beredskapsplanlegging og krisehåndtering, og gir deltakerne et solid faglig grunnlag for å kunne utføre beredskapsrelaterte oppgaver både før, under og etter ulykker, kriser og andre uønskede hendelser. To spørsmål står sentralt i emnet:
- Hva er god beredskap for å være i stand til å håndtere ulykker, kriser og andre uønskede hendelser på en fullgod måte?
- Hva er god ledelse av innsatser og håndtering av ulykker, kriser og andre uønskede hendelser når de inntreffer?
I emnet blir prinsipper og metoder for gjennomføring av beredskapsrelaterte oppgaver spesielt vektlagt. Mer konkret, så omhandler emnet det norske beredskaps- og krisehåndteringssystemet, beredskapsorganisasjoners oppbygning og virkemåte, evaluering og dimensjonering av beredskapen (herunder bruk av risiko- og sårbarhetsanalyse og beredskapsanalyse), utarbeidelse og anvendelse av beredskapsplaner, kritiske faktorer som påvirker håndtering av ulykker og kriser (ledelse, beslutningstaking, koordinering, kommunikasjon, stress, m.v.), menneskelige reaksjoner i krisesituasjoner, organisering av psykososialt støttearbeid og ivaretakelse av hjelpepersonell, planlegging og gjennomføring av øvelser, og evaluering og læring av øvelser og hendelser/innsatser.
Praktisk informasjon:
Emnet gjennomføres som et samlingsbasert deltidsstudium med 6 samlinger (hver på tre dager) over ett studieår (2 semestre). De 5 første samlingene finner sted i Haugesund ved Høgskolen Stord/Haugesund, mens siste samling finner sted ved Samfunnssikkerhetssenteret i Rogaland utenfor Sandnes. På samlingene blir det primært forelesninger om de ulike temaene som inngår i emnet, men også diskusjoner og mindre gruppeoppgaver. På siste samling blir det i tillegg en hel dag med praktiske øvelser i ledelse av innsatser. Mellom samlingene skal det arbeides med øvingsoppgaver og innleveringsoppgaver. En nettbasert læringsplattform (Fronter) benyttes som informasjons- og kommunikasjonskanal i studiet, der studentene bl.a. vil ha mulighet til å drøfte faglige spørsmål og problemstillinger, både av generell art og relatert til øvings- og innleveringsoppgavene, med faglærer og andre studenter. Pensumlitteraturen for studiet er på ca. 1500 sider. Litteraturen blir hovedsakelig på norsk, med unntak av enkelte artikler og bokkapitler som vil være på engelsk.
Praktiske øvelser skal gi trening i å lede innsatser i virkelighetsnære ulykkes- og krisesituasjoner, samt bidra til å sette den beredskapsfaglige kunnskapen ut i praksis. De praktiske øvelsene gjennomføres i løpet av én dag på den siste samlingen. Deltakerne deles da inn i mindre grupper, for så å gjennomføre sentrale ledelsesaktiviteter og -gjøremål på de ulike ledelsesnivåene i ledelsessystemet til en beredskapsorganisasjon. Under disse øvelsene blir det flere instruktører til stede med solid erfaring innen beredskapsledelse som gir deltakerne råd og veiledning. Deltakelse på dagen med praktiske øvelser er definert som et studiekrav og dermed obligatorisk.
Læringsutbytte
Hensikten med dette emnet er å gjøre deltakerne i stand til både å planlegge en beredskap som setter personer og organisasjoner i stand til å håndtere ulykker, kriser og andre uønskede hendelser på en fullgod måte og å lede innsatser på en god og effektiv måte når slike hendelser inntreffer. Betydelig vekt blir lagt på å utvikle deltakernes innsikt i hva som er god beredskap og god ledelse av innsatser, samt forståelse av sammenhengen mellom beredskapsplanlegging og håndtering av hendelser.
Etter å ha gjennomført emnet skal deltakerne kunne følgende i form av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
- Kunnskaper:
- Beskrive og forklare beredskapsplanleggingsprosessen og hvordan risiko- og sårbarhetsanalyser og beredskapsanalyser brukes til å evaluere og dimensjonere beredskapen for ulykker, kriser og andre uønskede hendelser.
- Beskrive hvordan beredskapsorganisasjoner bør bygges opp og forklare hvordan ledelsessystemer bør fungere.
- Identifisere kritiske faktorer som påvirker håndteringen av ulykker, kriser og andre uønskede hendelser, slik som beslutningstaking, utøvelse av ledelse, teamarbeid og menneskelig samhandling, kommunikasjon, samvirke mellom ulike aktører som samarbeider under innsatser, og menneskelige stressreaksjoner i krisesituasjoner.
- Beskrive og forklare hvordan man kan tilrettelegge for læring innen beredskapsarbeid, både i form av planlegging og gjennomføring av opplærings- og øvelsesaktiviteter og gjennom evaluering og oppfølging av øvelser og hendelser/ innsatser.
- Planlegge organisering av psykososialt støttearbeid og ivaretakelse av hjelpepersonell etter hendelser/innsatser.
- Ferdigheter:
- Anvende anerkjente prinsipper og metoder for beredskapsplanlegging til å analysere beredskapsbehov for virksomheter/områder og utarbeide beredskapsplaner som sikrer god beredskap for å ivareta disse behovene.
- Analysere og evaluere gjennomførte innsatser (basert på anerkjent beredskapsfaglig kunnskap) for å vurdere godheten på ledelsen av innsatsen og håndteringen av hendelsen, samt anbefale eventuelle forbedringstiltak.
- Lede innsatser på ulike ledelsesnivå i henhold til anerkjente ledelsessystem, inkludert å fatte beslutninger, kommunisere og samhandle med andre i stressende innsatssituasjoner.
- Kompetanse:
- Tilegne seg sentralt fagstoff relatert til beredskapsledelse og formidle dette på en lettfattelig måte i skriftlig form.
- Diskutere behov og utfordringer relatert til beredskapsplanlegging, ledelse i forbindelse med håndtering av ulykker og kriser, og evaluering/læring og psykososial støtte etter innsatser.
- Vurdere og bedømme hva som er god beredskap for å være i stand til å håndtere ulykker, kriser og andre uønskede hendelser på en fullgod måte og hva som er god ledelse og håndtering når slike hendelser inntreffer.
Krav til forkunnskaper
Ingen.
Anbefalte forkunnskaper
Ingen.
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger, diskusjoner, øvingsoppgaver, veiledning, innleveringer og praktiske øvelser.
Obligatorisk læringsaktivitet
Deltakelse på én dag med praktiske øvelser
Vurderingsform
Tre prosjektoppgaver som gjennomføres etter hverandre i løpet av studieåret, samt avsluttende hjemmeeksamen.
De tre prosjektoppgavene omhandler følgende:
- Beredskapsplan: Utarbeide en beredskapsplan basert på risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) og tilhørende beredskapsanalyse (gruppeoppgave, teller 25 % av sluttkarakteren).
- Ledelse av innsatser: Analyse av en reell og omfattende krisehendelse (gruppeoppgave, teller 25 % av sluttkarakteren).
- Læring innen beredskapsarbeid: Evaluering av læringspraksis, med fokus på bruk av ulike øvelses- og læringsaktiviteter forut for hendelser og evaluering og læring etter hendelser (individuell oppgave, teller 20 % av sluttkarakteren).
Hjemmeeksamen har en varighet på 3 dager og omhandler hele emnets innhold (gjennomføres individuelt og teller 30 % av sluttkarakteren).
Hjelpemidler ved eksamen
Alle
Mer om hjelpemidler