Hopp til innhald

U5NOR13 Norsk for utenlandske studenter. Begynnerkurs

Emneplan for studieåret 2020/2021

Innhold og oppbygning

Norsk begynnerkurs for utenlandske studenter er rettet mot utenlandske studenter som studerer ved Høgskulen på Vestlandet, studiested Bergen, i tre måneder eller mer. Det forutsettes ingen forkunnskaper i norsk. Studentene må være tilstrekkelig engelskkyndige til at engelsk kan brukes som hjelpespråk.  

Kurset tar sikte på oppøving av kommunikative ferdigheter i norsk, hovedsakelig lytte og tale. Den kommunikative treningen vil dreie seg om hverdagslige situasjoner/språkhandlinger.

Kurset tilbys to ganger i året med oppstart i august og januar. Det blir gitt undervisning to timer to dager i uken i åtte uker (august - oktober og januar - mars), til sammen 32 undervisningstimer per kurs. Kurset avsluttes med en muntlig eksamen.

Læringsutbytte

Studentene skal etter fullført studium

  • kunne forstå norsk tale i enkle kommunikasjonssituasjoner
  • kunne gjøre seg forstått på norsk i enkle kommunikasjonssituasjoner
  • kunne forstå og gjøre seg nytte av enkel skriftlig informasjon på norsk
  • kjenne til de viktigste trekkene ved norsk lydstruktur og uttale
  • kjenne til grunnleggende regler for norsk språkstruktur.

Krav til forkunnskaper

Det forutsettes ingen forkunnskaper i norsk. Studentene må være tilstrekkelig engelskkyndige til at engelsk kan brukes som hjelpespråk.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen vil foregå som en blanding av instruksjoner/forklaringer fra lærer og kommunikative aktiviteter, både student-lærer og student-student. Arbeidsspråket vil være norsk, men engelsk vil være «hjelpespråk» i den lærerstyrte undervisningen. Det forutsettes at studentene arbeider med oppgaver fra gang til gang.

Obligatorisk læringsaktivitet

Arbeidsformene krever at alle deltakerne er til stede og deltar aktivt. Deltakelse på undervisning er derfor obligatorisk (minimum 80 %). Ved fravær utover 20 % vil studenten normalt ikke kunne gå opp til eksamen. Studenten er selv ansvarlig for å holde oversikt over fravær og kontakte faglærer om det videre kursforløpet dersom fraværet står i fare for å overstige 20 %.

Vurderingsform

Kurset avsluttes med 20 minutters muntlig eksamen der de kommunikative ferdighetene blir prøvd.

Emnet vurderes med karakterene Bestått/Ikke bestått.

Studenter som ikke består eksamen, får en (1) ny mulighet til å framstille seg til eksamen samme semester.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Mer om hjelpemidler