Hopp til innhald

BSF103 Kunst- og kulturaktiviteter 1

Emneplan for studieåret 2025/2026

Innhold og oppbygning

Kultur har en viktig plass barns i hverdag, i SFO og på skolen. Kunst- og kulturaktiviteter i SFO kan gi barn varierte erfaringer, som skaper gode minner og bidrar til helhetlig utvikling og læring.  

Emnet Kunst- og kulturaktiviteter 1 gir kompetanse i å gjennomføre, lede og tilrettelegge for aktiviteter og arbeidsmetoder fra estetiske fag som forming, musikk, dans, drama og litteratur for og med barn. Emnet vil i stor grad være praktisk orientert og tar sikte på å gi en grunnleggende innsikt i estetiske aktiviteter, og hvordan slike arbeidsformer kan inngå som del av hverdagen i SFO. Det blir særlig lagt vekt på hvordan man kan tilrettelegge for lek i en kunst- og kulturfaglig kontekst, og for barns egne, skapende uttrykk. Samiske kulturuttrykk inngår i emnet. Det undervises både digitalt og samlingsbasert, og vekslingen mellom undervisning, egen praksis og erfaringsdeling med medstudenter vil være sentralt. Mellom samlingene vil studentene jobbe med oppgaver knyttet til utprøving av og refleksjon omkring kunst- og kulturaktiviteter. 

Læringsutbytte

En student som har fullført emnet skal ha følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten  

  • har grunnleggende innsikt i ulike estetiske uttrykks- og arbeidsformer
  • har kunnskap om sammenhenger mellom kunst, kultur og lek, både analogt og digitalt
  • har kunnskap om barns kroppslige og musiske være- og uttrykksmåter     

Ferdigheter

Studenten

  • behersker ulike materialer, elementer, teknikker og arbeidsmåter fra estetiske fag som musikk, forming, dans, drama og litteratur
  • kan lede og tilrettelegge for lek i en kunst- og kulturfaglig kontekst     

Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge og tilrettelegge for inkluderende kunst- og kulturaktiviteter med og for barn
  • kan reflektere over egen rolle i slike aktiviteter

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Emnet inneholder både digital undervisning og undervisning på fysiske samlinger. I emnet legges det vekt på varierte undervisnings- og læringsformer, som forelesninger, gruppearbeid, refleksjon, praktisk-metodisk arbeid, verksted, gjennomføring av opplegg i praksis eller på egen arbeidsplass, og selvstudium.  

Obligatorisk læringsaktivitet

Obligatorisk læringsaktivitet er å planlegge, gjennomføre og drøfte et kunstfaglig opplegg i praksis eller på egen arbeidsplass. Aktiviteten dokumenteres digitalt og leveres i Canvas. Retningslinjer foreligger ved semesterstart. 

Den obligatoriske læringsaktiviteten må være godkjent av emneansvarlig senest 2 uker før studenten kan framstille seg til eksamen. Dersom obligatorisk læringsaktivitet blir vurdert som ikke godkjent, skal det bli gitt en begrunnelse for dette. Studenter som ikke får godkjent en obligatorisk læringsaktivitet vil, så langt det lar seg gjøre innen fastsatte frister, få ett nytt forsøk i inneværende semester. 

Vurderingsform

  • Del 1: Praktisk gruppeeksamen der studentene skal gjennomføre og lede praktiske utforskende aktiviteter, ca. 30 min.
  • Del 2: Individuell skriftlig eksamen basert på relevant praktisk arbeid i SFO, 3 timer.

Karakterskala: Bestått/Ikke bestått.

Begge deler må være bestått. Dersom en av delene ikke er bestått, kan den delen tas på nytt.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt.

Mer om hjelpemidler