
Opptakskrav og søknad
Opptakskrav
Du må ha godkjent lærerutdanning og tilgang til en klasse der praksisrelaterte oppgaver kan utføres. Du må også være tilsatt i en undervisningsstilling i studieåret videreutdanningen gjennomføres. Du trenger ikke høyere utdanning innen IKT i læring som grunnlag for opptak.
- Fullført lærerutdanning
- Du må ha tilgang på en klasse i det faget/fagområdet du velger i den fagdidaktiske modulen
Opptaket behandles av USN
Du finner også informasjon om denne utdanningen på nettsidene til USN.
Hvorfor studere Profesjonsfaglig digital kompetanse?
KI (kunstig intelligens) er et område som vokser raskt, og gir oss muligheten til å løse utfordringer på nye og innovative måter. KI vil derfor spille en viktig rolle i skole og samfunnsliv. I en verden som stadig blir mer digital, er det viktig at lærere styrker både sin digitale og KI-kompetanse for å møte skiftende krav i utdanningssektoren.
Hva lærer du?
Studiet er 100 % nettbasert og består av to emner på 15 studiepoeng hver:
- En grunnleggende del om profesjonsfaglig digital kompetanse.
- Fagdidaktikk og profesjonsfaglig digital kompetanse.
Målgruppe
Lærere som trenger ny kunnskap for å undervise i en digitalisert skole.
Undervisningsform og nettøkter
Undervisningen er asynkron (opptak på nett) og med veiledning i sann tid etter avtale.
Opplegget inneholder forelesinger, video, veiledning, nettdiskusjoner, nettbaserte ressurser, øvingsoppgaver, arbeid med digitale og praksisbaserte oppgaver (individuelt og i grupper), studentpresentasjoner og respons på medstudenters faglige bidrag. Faglærere og studenter samarbeider via læringsplattformen Canvas. Arbeidskrav vil inngå i arbeidet med emnet.
Mer om de ulike emnene:
Grunnleggende del om profesjonsfaglig digital kompetanse
Emne 1, høst: En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer har forståelse for hvordan den digitale utviklingen endrer og utvider innholdet i fagene. Læreren har innsikt i hvordan integrering av digitale ressurser i læringsprosesser kan bidra til å nå kompetansemål i fag og ivareta de fem grunnleggende ferdighetene. Som forutsetning for dette trenger læreren å utvikle egne grunnleggende digitale ferdigheter. Samtidig trenger læreren innsikt i hva elevenes digitale ferdigheter innebærer og hvordan de kan utvikles i fagene
Emnet består av følgende temaområder: Fag og grunnleggende ferdigheter, Skolen i samfunnet, Etikk, Pedagogikk og fagdidaktikk, Ledelse av læringsprosesser, Samhandling og kommunikasjon og Endring og utvikling.
Fagdidaktikk og profesjonsfaglig digital kompetanse
Emne 2, vår: I dette emnet skal du fordype deg i ett av følgende fag/fagområder: norsk, realfag, samfunnsfag og KRLE eller kunst og håndverk.
En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer er en forutsetning for god integrering av digitale læringsressurser i fagene. Læreren har innsikt i hvordan digitale ressurser kan integreres i læringsprosesser for å bidra til å nå kompetansemål og ivareta de fem grunnleggende ferdighetene i fagene. Som forutsetning for dette trenger læreren å utvikle egne grunnleggende pedagogiske og didaktiske kompetanser sammen med utvikling av egne digitale ferdigheter. Samtidig trenger læreren innsikt i hvordan elevene kan motiveres og engasjeres gjennom variasjon med bruk av digitale læringsressurser for å støtte elevenes læringsarbeid, og samtidig bidra til å øke deres digitale faglige kompetanse.
Anbefalt forkunnskap
Du må ha godkjent lærerutdanning og tilgang til en klasse der praksisrelaterte oppgaver kan utføres.
Viktige datoer:
1. februar: Åpner for søking hos Udir
1. mars: Søknadsfrist for tilretteleggingsmidler hos Udir
Pensum
Du vil få mer informasjon om pensum ved oppstart av studiet.
Eksamensform
Vurdering: Mappevurdering (innleveringsmappe med tre mappeelementer).
Arbeidsmengde
Arbeidsmengden er 400 arbeidstimer per semester. 30 studiepoeng skal tilsvare omtrent 800 arbeidstimer. Du kan lese mer om studiepoeng i paragraf 13 på lovdata.no.
Som en konsekvens av hvordan studieåret er bygget opp, kan belastningen i noen perioder også bli større. Av den grunn anbefales du å være tidlig ute med å se på eksamensoppgavene og hvilke arbeidsperioder du kan be om veiledning. I arbeid med mappeelementene må det påregnes at det kan bli en periode med større arbeidsbelastning, selv om det settes av en arbeidsperiode i forkant av eksamensdato som utelukkende er til ferdigstilling av eksamensmappen.
Stipendordning for lærere i skolen
Jobber du i skolen, kan du søke om vikar- eller stipendordning gjennom Utdanningsdirektoratet. Søknadsperioden er fra 1. februar til 1. mars. Les mer om tilretteleggingsmidler, vikar- og stipendordning fra Utdanningsdirektoratet på udir.no
Du må sende to søknader i 2025:
En søknad til Utdanningsdirektoratet for finansiering, frist 1. mars.
En søknad til USN via nettsiden PfDK-MOOC (Kompetanse for kvalitet) for opptak, frist 15. april.
