Ti tips for smart studentøkonomi

De fleste kan kjenne på at pengene ikke alltid strekker til. Vi har samlet noen tips som kan bidra til litt bedre økonomi i studietiden.

1. Lag et budsjett

Det er lurt å sette opp et enkelt budsjett, rett og slett for å finne ut hvor mye penger som kommer inn, og hvor mye som bør gå ut. Se her hvis du er usikker på hvordan du kan sette det opp.

2. Før et enkelt regnskap for hver måned

Ta vare på kvitteringer, eller hent ut kontoutskrift fra banken din. Skriv hvor mye du har brukt på noen hovedkategorier (klær, mat, osv.). Da blir det mye enklere å se hvor det kan kuttes. Mange nettbanker har også en kategorisering av utgiftene dine, der du kan få oversikt.

3. Last ned smarte apper:

  • Tise/Finn.no – her finner du brukte klær og utstyr til en rimelig pris, eller du kan selge dine egne ting, og tjene litt ekstra
  • Too good to go – kjøp mat billigere og bidra til å redusere matsvinn
  • Sulten – legg inn det du har i skapet, og så kommer appen med forslag til oppskrifter

4. Lag matplan for hver uke og handle sjelden

Ved å legge en plan og handle sjeldnere, ender du lettere opp med kun det nødvendige, og slipper å kaste mat. Det er også lurt å ikke gå sulten på butikken. Da unngår du impulskjøp og unødvendige varer.

5. Gjør smarte valg på butikken

De fleste matbutikker har egne disker med reduserte datovarer. Det er også lurt å kjøpe grønnsaker i løsvekt. Løk i strømpe kan være dobbelt så dyrt som løk i løsvekt. Husk å se på kiloprisen når du handler, det kan lønne seg å kjøpe en større pakning og fryse ned.

6. Lær deg noen «nød-oppskrifter» som har få og billige ingredienser

Det er lurt å ha noen lette retter man kan plukke opp når man har dårlig råd, eller lite tid. Noen eksempler er wok (nudler, grønnsaker og saus), sitronpasta (sitron, creme fraiche, pasta og grønnsaker), makaroni og ost, eller kyllingklubber med ris/potetbåter. 

7. Dra på arrangement i regi av Sammen, eller andre studentorganisasjoner

Arrangementer for studenter er gjerne billige/gratis - og kan gi stort utbytte både for lommeboken og den mentale helsa! Ofte er det også gratis mat på disse arrangementene.

8. Inviter til fellesmiddag

Avtal for eksempel taco-fredag, eller reste-onsdag, sammen med venner eller samboere. Da kan dere dele utgiftene og redusere matsvinn. Det er sosialt og dere sparer penger på mat!

9. Ta med deg mat

Du sparer utrolig mye på å lage brødskiver, ta med kaffe hjemmefra, eller spise restemat til lunsj, istedenfor å kjøpe mat på butikken.

10. Spar på strømmen

Ta på en ekstra genser, skru av lyset når du går ut av rommet, bruk kortere tid i dusjen og kjøp varme gardiner. Mye varme forsvinner gjennom vinduene. Bare kjenn på hvor kalde de er!

Bli en racer på budsjett

Fem tips til hvordan du kan lage et budsjett som gir deg god oversikt:

  1. Sett opp hvor mye penger du får inn hver måned (studielån, jobb og andre penger som kommer inn).

  2. Sett opp det du må betale hver måned, såkalte faste utgifter (husleie, treningsavgift, strømmetjenester o.l.). Det letteste er å begynne med de utgiftene som er samme summen hver måned.

  3. Se på hva annet du betaler for. Strøm og mat er viktige poster i budsjettet, men kan være vanskeligere å sette et tall på. Da kan du gjerne begynne med å se på hvor mye du pleier å bruke. Du kan også bruke SIFOs referansebudsjett - kalkulator til hjelp.

  4. Sett opp en buffer (sparekonto). Det er lurt å sette av litt ekstra penger i måneden i tilfelle det dukker opp noe du ikke har tenkt på, eller noe ble dyrere enn forventet.

  5. Nå kan du legge sammen punkt 2,3 og 4 (utgiftene), og trekker det fra punkt 1 (inntektene). Da ser du hvor mye du sitter igjen med. Det kan du bruke på det du har lyst til, eller det kan være lurt å spare. Hvis tallet går i minus, betyr det at du må finne noe å kutte.