Hvorfor skal vi bry oss om kjønnsbalanse i akademia?

Det var hovedtema for lederfrokosten i HVL fredag 7. mars der forskningsprosjektet «Omstilling mot balanse» ble presentert av professor Lise Bjørkhaug Gundersen i Fakultet for teknologi, miljø- og samfunnsvitskap.

En gang i måneden samles ledere ved Høgskulen på Vestlandet til lederfrokost. De fleste arrangementene er digitale og rammes inn av HVL sin lederplattform. Selve tematikken veksler.

Fredag 7. mars var «Likestilling og mangfold» tema. Professor Lise Bjørkhaug Gundersen ved FTMS presenterte det to-årige NFR-prosjektet OMBAL («Omstilling mot BALanse – i nytt fakultet). Etter innlegget ble det en panelsamtale med Lise Bjørkhaug Gundersen, seniorrådgiver Bente Hoddevik Ulvestad, dekan Jens Kristian Fosse og assisterende instituttleder Robert Drønen.

Prosjektet sitt utgangspunkt er at kvinner er underrepresentert i faglige toppstillinger.

En har kartlagt situasjonen i fakultetet, men og gått inn og sett på situasjonen i både institutt og nivå 4. En har studert kjønnsbalanse når det gjelder studieprogramledere og forskingsprogramledere.



Bjørkhaug la i sin presentasjon vekt på at prosjektet handler om ledelse- og organisasjonsutvikling. Det å få ledere til å bli bevisst på tilstanden i egen enhet er første steg. Å hente inn kunnskap og erfaringer fra andre institusjoner som har arbeidet med problemstillingene er neste steg.

Å skulle rushe inn i kvik-fiks tiltak er lite gangbart. Prosjektet er tuftet på å få fram et stødig grunnlag og gode vilkår for å lykkes. Varig.

Så tilbake til spørsmålet:
Hvorfor skal vi bry oss om kjønnsbalanse i akademia?

Dekan Jens Kristian Fosse pekte på:

  • Demokrati -og rettferdighetsperspektivet
  • Mangfoldsperspektivet
  • Arbeidsmiljø
  • Attraktivitet
  • Rekruttering 

Og i dagens geopolitiske situasjon får tematikken en ekstra verdi av å bli løftet fram.

I panelsamtalen kom også det viktige «hverdagsarbeidet» opp. Kjønnsbalanse i akademia er for viktig til å kun diskuteres på formelle møtearenaer. Det handler om å ta seg tid i hverdagen til å diskutere tematikken og sette det på dagsorden. Jevnt og trutt.
 
Selv om prosjektet har rot i FTMS så er det stor overføringsverdi av både metodikk og systematikk til andre deler av HVL.
 
Ikke minst at kjønnsbalanse i akademia starter tidlig i utdanningsløpet. Å vise muligheter og karriereveier for dagens studenter er grunnleggende.

Like grunnleggende er språk. Her er det ting å lære av andre organisasjoner som bevisst har arbeidet med et «kjønnsnøytralt språk» i både lovverk, retningslinjer, prosedyrer og tekster forøvrig.

Lederfrokostene i HVL er i regi av kjernegruppa for utvikling av leiing.


Panelsamtale med seniorrådgiver Bente Hoddevik Ulvestad, professor Lise Bjørkhaug Gundersen, dekan Jens Kristian Fosse og ordstyrer Knut Vindenes. Assisterende instituttleder Robert Drønen var med på skjerm fra campus Haugesund.