Eldre nyhetssaker om nybyggprosjektet i Haugesund

Her får du en oversikt over nyhetssaker vi har publiser om byggeprosjektet fra 5. mars 2020 til 1. mai 2024. Informasjonen i noen av sakene er foreldet.

01.05.24: Ser frem til nybygg på campus Haugesund

Viseinstituttleder Else Cathrine Lütcherath Rustad, Institutt for helse- og omsorgsvitskap, og instituttleder Jorunn Steensnæs, Institutt for maskin- og maritime studium, er sentrale medlemmer av brukerutvalget for nybygget i Haugesund. Vi har tatt en prat for å høre hva de tror et nytt bygg vil ha å si for Campus Haugesund.

Lenke til video (panopto.eu).

28.02.24: Fire kjemper om å bygge nybygg i Haugesund

Entreprenørselskapene Backe Rogaland, LAB Entreprenør, GL Prosjektservice og Hent er nå prekvalifisert til konkurransen om å få bygge nytt høgskolebygg i Haugesund. Selskapene er grundig evaluert opp mot kravene i kvalifikasjonsgrunnlaget.

Vi har tatt oss en prat med prosjektleder Knut Kismul og bedt han orientere oss om fremdriften i byggeprosjektet.

Videointervju med Knut Kismul

23.06.23: Framdrift for byggeprosessene ved campus Haugesund

Denne våren har fagmiljøene innen maritim og helsefag bidratt med innspill og justeringer for det som skal bli nybygg og ombygging av dagens høgskolebygg i Haugesund. Snart blir totalentreprisene sendt ut i markedet, forteller prosjektleder Knut Kismul i HVL.
 

– Jeg synes vi har hatt gode avklaringsprosesser med fagmiljøene og funnet fram til tjenlige løsninger både for maritime fag med simulatorene og helsefagene sin SIM-arena. Et godt samarbeid i brukerutvalget bringer oss stadig videre. Prosjektet vårt er godt bearbeidet og styrket, legger Kismul til.

Nå før sommeren er det sluttspurt på arbeid med konseptutvikling og kravspesifikasjon for utlysning av totalentreprise. I et slikt konkurransegrunnlag ligger blant annet funksjonskrav, romprogram og framdrift.

– Nå venter vi på en usikkerhetsanalyse, som er viktig for prosjektet, den regner vi med kommer innen kort tid, sier Knut Kismul.

Nybygging og ombygging

Han forteller videre at om alt går etter planen så kan høgskolestyret behandle saken og ny husleieavtale i april/mai 2024.

I tillegg til nybygget arbeider HVL som kjent med ombygging av eksisterende høgskolebygg i Haugesund.

– Her sender vi ut en egen entreprise. Arkitekten arbeider med skisser som brukerutvalget vil diskutere i august. En sentral del av dette arbeidet vil være at dagens SIM-arena blir omgjort til studentkro. Dette er også et spennende arbeid.

Prosjektleder Knut Kismul står foran en tom, asfaltert parkeringsplass. I bakgrunnen av bildet er det gress, trær og et hvitt trehus.

Går inn i ny fase

Kismul sier at arbeidet med å flytte småhusene på tomten er på plass.

– Vi er i god dialog med Haugesund kommune om å flytte disse historiske husene til Vibrandsøy. Statsbygg arbeider nå med å få på plass en avtale.

– Slik sett er alle disse prosjektene koplet sammen, og det skal bli spennende å arbeide videre med prosjektet utover høsten sammen med brukerutvalget.

Viseinstituttleder Else Cathrine Lütcherath Rustad ved institutt for helse- og omsorgsvitskap har fulgt prosjektet over lang tid.

Hun ser fram til at prosjektet nå går inn i en ny fase.

– Vi opplever gode medvirkningsprosesser og brukerutvalget er godt informert om både fremdriften og justeringene i prosjektet. Nå er det viktig å bruke høsten og vinteren godt slik at beslutningene for byggestart blir klart og holder takt med høgskolen sine inneværende og fremtidige strategier, avslutter hun.

En illustrasjon av nybygget i Haugesund. Illustrasjonen viser et stort og moderne bygg med mange vinduer og grønne parkområder på siden. Bak i bildet kan man se sjøen.

05.10.22: Jobber videre med nybygget

Mandag 4. oktober var det møte i brukerutvalget for nybygget i Haugesund. Nå jobbes det med å få på plass en løsning på bakgrunn av høgskolestyrets signaler og rapporten fra Statsbygg. Tirsdag 25. oktober blir det allmøte der arbeidet blir presentert.

 

I brukerutvalgsmøtet mandag 4. oktober presenterte økonomi- og arealdirektør Helge Skugstad og prosjektleder Knut Kismul løsninger til hvordan prosjektet kan justeres og optimaliseres på bakgrunn av styrets signaler og rapporten fra Statsbygg. Brukerutvalget og styringsgruppen vil arbeide videre langs dette.

Utgangspunktet i prosjektet er å samlokalisere maritim utdanning og forskning, etablere ny SimArena og få på plass fleksible undervisningsrom og arbeidsplassareal, i tillegg til studentareal.

En campus  i utvikling

Flere i brukerutvalget ga uttrykk for at campus Haugesund er i utvikling og at en i arbeidet må ta høyde for utvikling og vekst, og behov for mer utbygging. Underveis i møtet pekte flere på at en i nybygget også må få på plass gode grupperom, og at en i arbeidet fremover skiller mellom nybygg og vedlikehold og oppgradering av dagens høgskolebygg.

Økonomi og arealdirektør Helge Skugstad sier det ble et bra møte i brukerutvalget.

– Vi gir oss mer tid og får arbeidet i et godt spor. Det er bra. Nå skal vi jobbe videre langs det vi fikk drøftet i brukerutvalget, sier han.

– Så legger vi opp til allmøte tirsdag 25. oktober og nye møter i brukerutvalget. Vi vil og ha et møte med viktige samarbeidspartnere i Haugesund for å informere om prosjektet.

– Slik det ser ut nå, legger vi fram en sak for høgskolestyret i slutten av november. Neste steg etter det, vil være å sende prosjektet ut i markedet for å få et tydelig kostnadsbilde. Målet vårt er å få til et godt prosjekt innenfor de rammene vi har og holde god framdrift.

En illustrasjon av nybygget i Haugesund.

16.02.22: Nybygget tar form

Arbeidet med nybygget i Haugesund er i fin rute.

 

– Det har vært jobbet godt i brukerutvalget og vi har funnet gode løsninger på både rom- og funksjonsplan og plassering av nybygget. Den blir en fin helhet i dette, sier prosjektleder Knut Kismul.

Han forteller at i motsetning til tidligere planer er nybygget nå foreslått plassert sør-øst for bestående bygg og skal utformes som en naturlig utvidelse av eksisterende bygg.

– Sør-øst-plasseringen vil gi gode forbindelser mellom byggene. Det betyr at man kommer tettere på flere funksjoner, og det blir enklere og bedre sirkulasjon samt flere adkomstpunkter og nye solrike utearealer.

- I tillegg vil plasseringen gi lavere risiko for komme i strid med rammene i reguleringsplanen, sier Kismul.

– Vi synes at vi får til en god rom- og funksjonsplan gjennom dette grepet, og mye av det vi ønsker med dette prosjektet blir tatt godt i vare.

Spennende arbeid

Kismul har vært involvert i mange av HVL sine byggeprosjekter de siste årene. Han synes det er spennende arbeid. Ulike behov skal veies og avstemmes mot hverandre. Helheten er viktig.

– Jeg synes vi har jobbet godt i Haugesund med dette prosjektet. Vi har hatt god medvirkning i brukerutvalget og funnet gode løsninger i fellesskap, både i forhold til de arealene som er planlagt i nybygget og i forhold til ombyggingsplanene for bestående bygg. Gjennom høsten i fjor var det workshops, spørreundersøkelser og allmøte. Her ble det kartlagt behov, opplevelser og ønsker for fremtiden.

– Mange tok til orde for å ta i vare og utvikle det som har vært viktig i Haugesund. Samhandling på tvers av fagmiljø, fleksibilitet i bruk av rom, sosiale soner og «tett-på»-kulturen. Det har vi hatt med oss hele veien sier Kismul.

Representant i brukerutvalget

Else Cathrine Lütcherath Rustad er Fakultet for helse- og sosialvitskap (FHS) sin representant inn i brukerutvalget. Hun synes også det har vært gode prosess så lang    

– Både studenter og ansatte ønsker seg løsninger som skaper mer identitet, følelsen av tilhørighet, stolthet og fellesskap. Det er et sterkt ønske om hjemmebaser for de forskjellige fagmiljøene, gjenkjennbare soner som styrker identitetsfølelsen, men som også legger til rette for samarbeid på tvers. Det prøver vi å få til når vi samler aktiviteten i Haugesund, sier hun.

Planen fremover er å behandle endeling rom og funksjonsprogram i brukerutvalget om kort tid og forankre det i styringsgruppen for byggeprosjektet. Så skal det drøftes i IDF-møte. Neste steg er oppstart av forprosjekt-rapport med kalkyler og estimert husleie i regi av Statsbygg.

– Målet vårt er å ha byggeprosjektet som sak i høgskolestyret i høst, sier Kismul.

Med et nybygg vil det også bli en reduksjon i antall parkeringsplasser. Det eksakte antallet på parkeringsplasser vil bli klart senere i vår. Før den tid vil prosjektet invitere til et allmøte for vise fram rom- og funksjonsplan og orientere mer om prosessen videre.


Målet er fortsatt å ha nybygget på plass innen 2025.

17.09.21: Oppsummering av allmøtet

Forprosjektet er i gang, og på onsdag informerte prosjektledere fra HVL, Statsbygg og Mellomrom om prosessen og brukerinvolvering. Her finner du presentasjonene fra allmøte.

 

15. september ble alle ansatte ved campus Haugesund invitert til digitalt allmøte om byggeprosjektet.

På denne lenken kan du se presentasjonen fra allmøtet om byggeprosjektet ved campus Haugesund.

Knut Kismul, leder for byggeprosjektet i HVL informerte om hva som hadde skjedd i prosjektet fram til nå, hvem som satt i brukerutvalget og hvilken rolle utvalget hadde.

Ragnhild Finne Bakke, prosjektleder i Statsbygg, gikk gjennom prosjektorganiseringen og la fram en fremdriftsplan.

Hodan Aden, daglig leder ved Mellomrom Arkitekturpsykologi AS presenterte Team Unison, som står ansvarlig for brukerprosessen nå i høst. Tilhørerne fikk vite mer om temagrupper, planlagte aktiviteter og videre prosess fram til innlevering av en forprosjektrapport som er forventet rundt 15. desember.

Det ble også mulighet til å stille spørsmål.

Disse dreide seg om de gamle bygningene på høgskoletomten og i hvorvidt de skulle rives eller flyttes. I denne saken er det ikke tatt et endelig vedtak, kunne prosjektlederen Kismul informere om. Noen av husene er verneverdige og vil enten forbli på tomten eller flyttes til et annet sted.

En nøyere kartlegging av reisevaner ble også tema under spørsmålsrunden. Her kunne Finne Bakke informere om at Statsbygg kommer til å lage en mobilitetsanalyse og at de nå vurderer en egen spørreundersøkelse for ansatte og studenter for å få kartlagt reisevanene nøyere.

Husk å svare på første spørreundersøkelsen som Statsbygg har sendt ut til alle ansatte ved campus Haugesund. Svarfrist er førstkommende onsdag 22. september.

01.09.21: Inviterer til allmøte og spørreundersøkelse

Rett før sommeren har brukerutvalget presentert grunnlaget til et rom- og funksjonsprogram for nybygget. Nå er forprosjektet i gang, og alle kan bli med i kartleggingen.
 

Etter noen måneder med intens jobbing la brukerutvalget rett før sommeren fram et utkast til et rom- og funksjonsprogram for nybygget i Haugesund. Denne rapporten var starten av forprosjektet, og nå er brukerprosessen i gang.

– Før arkitektene kan sette seg ved tegnebrettet skal vi kartlegge behovene til ansatte og studenter, både i forhold til de arealene som er planlagt i nybygget og i forhold til ombyggingsplanene for bestående bygg. I denne kartleggingsprosessen ønsker vi å involvere alle berørte parter, sier prosjektleder Knut Kismul.

Kismul leder også brukerutvalget som har hatt en workshop sammen med Statsbygg og Team Unison i midten av august.

– Denne workshopen var starten på brukerprosessen. Her ble vi enige om en aktivitetsplan for høsten og hvem som skal involveres, hvordan og når.

Nå starter kartleggingsfasen

Brukerprosessen og aktivitetene som nå er planlagt, skal deles inn i to faser – en kartleggingsfase fram til slutten av oktober og en konseptutviklingsfase fram til slutten av november. I begge faser er det planlagt fokusgruppeintervju, workshops samt felles gjennomgang med i alt fire utvalgte temagrupper.

– I temagruppene har vi representanter fra fakultetene, fellesadministrasjonen, studenter og eksterne samarbeidspartnere. Sammensetning i den enkelte temagruppen varierer etter arealene gruppen skal se på. I temagruppe 1 har vi for eksempel bare ansatte. Denne temagruppen skal jobbe med arbeidsplassareal. Men de forskjellige temagruppene vil også ha møter på tvers, forklarer Kismul.

Svar på spørreundersøkelsen som kommer 8. september

– Temagruppene har en veldig viktig rolle i brukerprosessen, men det er like viktig at vi kan få tilbakemelding fra alle ansatte som har sin arbeidsplass på campus Haugesund. Derfor vil Statsbygg sende ut en spørreundersøkelse til alle ansatte onsdag den 8. september med svarfrist onsdag 22. september, sier prosjektlederen.

Formålet med spørreundersøkelsen er å kartlegge fysiske løsninger, arbeidsform og kultur, gjennomføring av endringsprosesser samt forholdet knyttet til lokalisering og reisevei.

Undersøkelsen vil inneholde spørsmål om hvorvidt de nåværende lokalene er tilpasset de ansattes arbeidsform og hvordan lokalene underbygger trivsel, men også forventninger til fremtidige lokaler. Dessuten skal fordeling av tidsbruk på ulike aktiviteter og tilretteleggelse for formell og uformell samhandling kartlegges. Det vil også spørres om informasjonsønsker, brukerprosesser og medvirkning, trygghet i prosessen og kjennskap til føringer.

– Det vil bare ta 5–10 minutter å svare på undersøkelsen og vi håper at flest mulig vil delta.

Bli med på digitalt allmøte 15. september

Onsdag 15. september, kl. 14.15-15.15 inviterer prosjektlederen sammen med Statsbygg og Team Unison til digitalt allmøte.

– På allmøte vil vi informere om videre prosess, planlagt brukerinvolvering og hvordan den enkelte kan delta i kartleggingen direkte og indirekte, sier Kismul.

Det er mulig å stille spørsmål på allmøte, men det kan også sendes inn spørsmål før møte.

01.06.2021: Et steg videre i byggeprosjektet i Haugesund

Rett for jul startet det nyopprettete brukerutvalget arbeidet sitt med grunnlaget til et rom- og funksjonsprogram. Nå er rapporten klar og forprosjektet kan starte.
 

– Det har vært noen måneder med intens jobbing og til dels krevende prosesser, men det er et samlet brukerutvalg som har lagt fram et utkast til rom- og funksjonsprogram for nybygget i Haugesund, sier prosjektleder Knut Kismul.

Rapporten har blitt presentert i prosjektets styringsgruppe og i Strategisk ledergruppe, og høgskolen kan nå sette i gang et forprosjekt i samarbeid med Statsbygg.

Her kan du lese rapporten fra brukerutvalget.

– Nybygget vil være et viktig omdreiningspunkt for virksomheten ved campus Haugesund og vil legge premisser for utvikling og innovasjon i takt med høgskolen sine inneværende og fremtidige strategier, understreker Kismul.

Planen skisserer en samlokalisering av simulatorsenteret for nautikk, SIM-arena, medielab og VR-rom i nybygget, slik at bygget vil fremstå som et kraftfullt simulerings- og digitalt senter som skal stimulere til læring, samarbeid og nyskaping for både ansatte, studenter og eksterne samarbeidspartnere.

Fleksible multiareal som er framtidsrettet

Arealeffektivitet har vært et viktig prinsipp i arbeidet, og brukerutvalget har derfor lagt vekt på at arealet som er tatt inn i romprogrammet vil ha høy grad av utnyttelse. Dette har gjort at ulike areal vil tjene flere formål, og har ført til at andre typer areal har måttet utgå fra romprogrammet.

– Det har vist seg at behovene som er meldt inn, overstiger rammene for nybygget, og det er lagt ned mye arbeid i å finne arealeffektive løsninger og mulighet for sambruk. Brukerutvalget har gjort harde prioriteringer for å holde seg innenfor skissert maks utbyggingsareal, understreker prosjektlederen.

Nytt læringsareal skal gi økt kvalitet og effektivitet i utdanningene

I innspillsrunden har det gjennom fakultetene og administrasjonen innmeldte behovet for undervisningsrom vært relativt sammenfallende. – Det mangler store undervisningsrom med flatt gulv, rom som er tilrettelagt for digital eksamen og rom som er godt egnet i forbindelse med EVO-undervisning, sier Helene Birkeland Kleppestø som har ansvar for rom- og timeplanreservasjoner på campus.

I tillegg til ett auditorium og to store seminarrom i nybygget har brukerutvalget foreslått en ombygging av eksisterende undervisningsareal i hovedbygget. – Flere av rommene i hovedbygget er lite brukt, fordi de er lite hensiktsmessige. En ombygging vil gjøre at noen av rommene blir mer funksjonelle og tilpasset klassestørrelsene som er på campus Haugesund, sier Kleppestø.

Samlokalisert simulatorutstyr åpner opp for økt studentaktivitet og mer forskning

Institutt for maritime studier har i en årrekke jobbet for å synliggjøre behovet for en samlokalisering av undervisningsutstyr, undervisningslokaler, studenter og ansatte. Instituttet er nå plassert på fem steder rundt om i byen og ser frem til en samlokalisering i nybygget.

– Studentene vil få mer og lettere tilgang til utstyret og dermed også mulighet for egentrening ut over oppsatt undervisning. Noe som ikke er mulig i dag, sier instituttlederen Johanne Marie Trovåg.

I tillegg vil simulatorene og labbene kunne benyttes i flere emner på studiet, og det vil kunne legges opp til en bedre og tettere kobling mellom teori og praksis hvor simulatorene kan brukes til demonstrasjoner og visualisering i teoriundervisningen.

– Dette vil heve kvaliteten på bruken av utstyret, og ulike fagansattes involvering i denne typen opplæring. I tillegg er potensialet for å benytte simulatorene i forbindelse med forskning mye større når forskningsmiljø og simulatorutstyr er samlokalisert, understreker instituttledelsen.

Også spesialrommene til Fakultet for helse- og sosialvitenskap, som går under navnet SIM-arena, trenger en oppgradering. Dagens lokaler samsvarer ikke med behovet, og brukerutvalget forslår at SIM-arena får nye, egnete lokaler i nybygget.

– Vi har behov for en mer effektiv arealutnyttelse på grunn av et økende studentvolum ved campus Haugesund. I tillegg må fasilitetene bygges på fleksible løsninger, hvor rom med enkle grep kan endres i samsvar med undervisningsbehovet, enten en skal gjennomføre førstehjelpsøvelser, kommunikasjonstrening eller VR-baserte øvelser, forteller Else Cathrine Lütcherath Rustad, fagseksjonsleder ved Institutt for helse- og omsorgsvitenskap.

I likhet med det maritime simulatorsenteret ønsker også fagmiljøet rundt SIM-arena at studentene mer aktivt tar i bruk lokalene til egentrening og øvelser. – Et innbydende læringsmiljø med rom tilrettelagt for både organiserte øvelser og uformelt læringssamarbeid vil kunne bidra til økt studentaktivitet, sier fagseksjonslederen.

Viktig med gode prosesser rund utforming av arbeidsplassareal

Brukerutvalget har satt av areal til 53 arbeidsplasser i nybygget. Uten endringer i eksisterende areal vil dette gi en økning på 25 arbeidsplasser i forhold til samlet situasjon ved campus Haugesund i dag.

– Brukerutvalget har i denne fasen ikke tatt stilling til hvordan arbeidsplassene konkret blir utformet og forutsetter at dette blir gjenstand for en god prosess i samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og ansatte videre i forprosjektet, sier Jorunn Steensnæs, tillitsvalgtrepresentant i brukerutvalget og Hilde Kløften Duesund, representant for hovedverneombud.

Utvalget ønsker at arbeidsplassene blir utformet slik at man ikke sprer de enkelte fagmiljøene over hele campus, men samler dem rent fysisk, slik at ansatte i samme fagmiljø sitter nær hverandre.

– Undervisnings- og forskningsmiljøene og de administrative fagmiljøene ved campus Haugesund er ikke større enn at vi ser at det er svært verdifullt, for både ansatte og studenter, at fagmiljøene er samlet og kan ivareta den viktige uformelle faglige aktiviteten som skjer utenom for eksempel møter. Sånn sett ser brukerutvalget at det kan være klokt å avgjøre nokså tidlig i prosessen hvilke fagmiljøer som skal inn i nybygget, understreker Steensnæs.

I tillegg samhandler mange av både de faglige og de teknisk-administrativt ansatte ved campus Haugesund med kollegaer på andre campus og har sin nærmeste leder på en annen enn campus Haugesund. At utformingen av arbeidsplassen til den enkelte gir rom for denne samhandlingen er helt avgjørende for at arbeidsplassen skal fungere.

– Undersøkelsen som ble gjennomført i regi av de tillitsvalgte blant de ansatte på campus Haugesund våren 2021 kartlegger behovene knyttet til utforming av arbeidsplasser, og brukerutvalget anbefaler at denne tas inn i det videre arbeidet med utforming av arbeidsplassareal, sier Steensnæs.

For å sikre gode arbeidsforhold og forbedre forholdene rundt møterom og sosialsoner i eksisterende bygg, foreslår brukerutvalget også at en del av arbeidsplassarealet i hovedbygget vurderes ombygget.

– Flere ansatte deler rom som i utgangspunktet er ment som énmannskontor. En ombygning bør tilrettelegge at man sikrer gode, permanente kontorløsninger også for de som har sin arbeidsplass i hovedbygget, påpeker Duesund.

Foreslår studentkro med scene og bar på campus

I likhet med det maritime fagmiljøet har også studentorganisasjonene ikke vært samlokalisert på campus fram til nå. Mens studentorganisasjonene disponerer i dag et grupperom i hovedbygningen i tillegg til en leilighet i et gammelt hus nær campus, har studentersamfunnet måtte leie eksterne lokaler for arrangementer. Brukerutvalget har nå foreslått at studentene får disponere deler av arealene i eksisterende bygg som SIM-arena benytter i dag.

– Et eget studentareal på campus har vært et stort savn, og vi ser veldig frem til en egen studentkro med scene og bar på campus, sier studentrepresentantene Marie Charlotte Moilanen Kettunen og Lars Birger Bergmål.

Nå starter forprosjekt og prosess om arbeidsplassutforming

– Brukerutvalget sitt utkast til rom- og funksjonsprogram er nå sendt over til Statsbygg som skal lage en detaljert fremdriftsplan for hele prosjektet og starte opp et forprosjekt, forteller prosjektleder Kismul.

Parallelt til oppstart av forprosjektet vil Statsbygg innlede en prosess om arbeidsplassutformingen. I dette arbeidet vil eksterne rådgivere blir involvert.

Det endelige romprogrammet skal være klar til årsskifte 2021/22 og vil også inkludere ombyggingsplaner for bestående bygg. Forhåpentligvis vil det foreligge 4-5 konkrete forslag på hvordan byggene kan utformes våren 2022.

Etter avsluttet anbudskonkurranse skal utkast til husleieavtale og budsjett for brukerutstyr legges frem for høgskolestyret som tar den endelige beslutningen i begynnelsen av 2023.

Hvis alt går etter planen, kan studenter og ansatte i Haugesund ta i bruk nybygget ved årsskifte 2024/2025.

14.12.2020: Nå har arbeidet med nybygget startet for fullt

I forrige uke hadde brukerutvalget for byggeprosjektet i Haugesund sitt første møte. Dagens arealsituasjon, behovene, gitte rammer og framdriftsplanen for prosjektet stod på agendaen.
 

– Jeg er glad for at vi har fått mulighet til å møtes fysisk i Haugesund for å sette i gang arbeidet med byggeprosjektet, sa prosjektleder Knut Kismul på oppstartsmøte i forrige uke.

Utvalget ble oppnevnt av rektor Berit Rokne i november og gruppen skal utarbeide et romprogram og forprosjekt for byggeprosjektet i samarbeid med Statsbygg. Prosjektet omfatter både nybygg og ombygging av eksisterende bygg og skal samlokalisere alle aktiviteter i Haugesund. I tillegg skal prosjektet gi campus Haugesund økt undervisningskapasitet og legge til rette for en bedre utnyttelse av arealene for å utvikle studie- og læringsmiljøet på campus.

På oppstartsmøte ble prosjektleder Knut Kismul valgt som leder for brukerutvalget, og med dette ble utvalget formelt konstituert. Etter en presentasjonsrunde for å bli bedre kjent med hverandre, fikk brukerutvalget dagens arealsituasjon og noen av behovene knyttet til spesialrommene presentert.

Ressurskrevende å være plassert på fem lokasjoner i byen

Det har blitt trangt på campus Haugesund de siste årene og høgskolen har løst arealbehovet ved å leie lokaler andre steder i byen. Institutt for maritime studier måtte flytte ut av hovedbygget i 2016 og er nå plassert på fem steder i Haugesund.

– Den manglende samlokaliseringen av ansatte, studenter, undervisningsrom og undervisningsutstyr er utfordrende både for arbeids- og studentmiljøet, sa instituttlederen Johanne Marie Trovåg.

– Ikke minst er det ressurskrevende med forflyttingen. Våre forelesere og studenter bruker 1,6 årsverk i kalenderåret bare til forflytting. I tillegg er samarbeid på tvers av faglige enheter mer vanskelig når en aldri sees eller treffes.

Savner rom som muliggjør en aktiv læringssituasjon

Dagens løsning med utleie av lokaler rundt om i byen skaper utfordringer for ansatte og studenter, kunne også Helene Birkeland Kleppestø fra avdeling for drift og utvikling (ADU) bekrefte. Hun jobber blant annet med timeplanleggingen og savner store rom med flatt gulv, der også større studentkull kan være mer aktive.

– De store rommene vi har i hovedbygget er auditoriene som ikke tillater en aktiv læringssituasjon.

– Kontorsituasjonen er heller ikke optimal. Noen avdelinger sitter ganske spredt, sa Kleppestø.

SIM-arena må tilpasses den nye virkeligheten

Også spesialrommene til Fakultet for helse- og sosialvitenskap, som går under navnet SIM-arena, trenger en oppgradering.

– SIM-arena er en fullt innredet sengepost. Alle kull i alle emner er her inne, også våre internasjonale studenter og eksterne, som for eksempel foretaket sine medisinstudenter, fortalte Else Cathrine Lütcherath Rustad, fagseksjonsleder ved FHS.

SIM-arena mangler lagerkapasitet, garderobe, møterom og kontorområde. Korridoren må brukes som undervisningsrom.

– I tillegg har vi behov for et multifunksjonsrom, der vi kan simulere forskjellige omgivelser på en enkel måte.

– Helsevesenet er i omstilling. Den framtidige sengeposten vil se annerledes ut. SIM-arena må tilpasses den nye virkeligheten, avsluttet Lütcherath Rustad presentasjonen sin.

Spesialrom stiller spesielle krav til brannsikringen

Per Fredrik Lennart Hemmingson, assisterende instituttleder ved FIN, orienterte om FIN sine utfordringer i forhold til kontorsituasjonen, manglende plass til masterstudenter og manglende kontaktpunkter i mange av undervisningsrommene.

– I tillegg må vi ikke glemme brannsikkerheten på bygget, påpekte Hemmingson. Vi har et brannlaboratorium som må være lett tilgjengelig for brannvesenet. Ikke minst må det tas hensyn til utslipp o.l.

Moderniseringsbehov i hovedbygget

Haakon Georg Moe, enhetsleder for areal og drift i Haugesund, orienterte om tilstandsvurderingen som konsulentselskapet Opak foretok i slutten av 2018. – I rapporten påpekes det moderniseringsbehov blant annet i forhold til ventilasjonsanlegget, varelevering som blokkerer inn- og utkjøring, yttertaket som er belagt med singel som fungerer dårlig samt manglende solskjerming, oppsummerte Moe.

Viktig å involvere ansatte og studenter

Jorunn Steensnæs, representant for de tillitsvalgte, ønsket seg en god involvering av de ansatte på campus. – Tryggheten er viktig for våre ansatte, og dette må vi tenke på når vi skal planlegge utformingen av arbeidsplasser, spesiell i disse koronatider.

Studentrepresentantene Marie Charlotte Moilanen Kettunen og Joar Kyo Berg skildret utfordringene med å ikke ha en samlingsplass på campus.

– Studentene etterspør et eget studenthus. En sosialarena på campus er viktig for studentmiljøet, sa Moilanen Kettunen.

Fremdriftsplanen skisserer innflytting i årsskifte 2024/2025

Utvalget fikk også presentert en første skisse for fremdriftsplanen.

– Hvis alt går etter planen kan vi ta nybygget i bruk i årsskifte 2024/2025, men det er en lang vei fram til denne dagen, og mange steg må tas, sa prosjektleder Kismul.

Underveis i arbeidet vil brukerutvalget rapportere og gi råd til prosjektets styringsgruppe. Styringsgruppen vil ta endelige beslutninger i prosjektet frem til utlysning av anbudskonkurransen. Etter anbudskonkurransen legges utkast til husleieavtale og budsjett for brukerutstyr frem for høgskolestyret som tar den endelige beslutningen.

Nå startes arbeidet med romprogrammet

Første steg i arbeidet til brukerutvalget er å utarbeide et romprogram. For å definere behovet knyttet til spesialrommene til SimArena og simulatorsenteret vil de to fakultetene etablere egne arbeidsgrupper, der både ansatte og studenter vil inngå.

– Det er viktig at dette arbeidet tas videre i de enkelte fagmiljøene som skal bruke disse rommene, understreket Lütcherath Rustad og Trovåg.

Brukerutvalget vil nå møtes en gang i måneden med mål om å legge fram et forslag for styringsgruppen i april 2021. Ulike fagmiljøer vil involveres i prosessen på forskjellige tidspunkt og etter behov. Det er også planlagt å gjennomføre et informasjons- og dialogmøte for ansatte og studenter på campus til våren.

Dette er medlemmene i brukerutvalget

  • Knut E. Kismul, prosjektleder og leder for brukerutvalget
  • Johanne Marie Trovåg, representant fra FØS
  • Per Fredrik Lennart Hemmingson, representant fra FIN
  • Else Cathrine Lütcherath Rustad, representant fra FHS
  • Karin Stormo, representant fra administrasjon
  • Helene Birkeland Kleppestø, ADU arealforvaltning
  • Hilde Kløften Duesund, representant for hovedverneombud
  • Jorunn Steensnæs, representant for hovedtillitsvalgte
  • Marie Charlotte Moilanen Kettunen, studentrepresentant
  • Joar Kyo Berg, studentrepresentant

Representant for kommunikasjon (Alf H. Aronsen), drift (Haakon Georg Moe) og IT (Mads Stange) deltar fast i møtene.

05.03.2020: Knut Kismul skal lede arbeidet med nybygg i Haugesund

Høgskolestyret har gitt grønt lys for prosjekteringsarbeidet, prosjektlederen er på plass og bestillingsbrevet er sendt til Statsbygg. Nå skal det opprettes et brukerutvalg.
 

Det har blitt trangt på campusen i Haugesund de siste årene. Da bygget ble oppført i 1997, samlet det alle utdanningsaktivitetene på ett sted, for de om lag 1000 studentene. Siden den gangen har det vært en studentvekst på 70 prosent. I dag holder ca. 1700 studenter og rundt 200 ansatte til ved campus Haugesund.

– Høgskolen har løst arealbehovet ved å leie lokaler andre steder i byen. Hovedbygget inneholder undervisningsareal, fellesfunksjoner, laboratorier/verksteder og arbeidsplasser. Lokalene som leies i dag benyttes også til kontorer og undervisningsrom samt simulatorer for nautikk, forteller Knut Erik Kismul, prosjektleder for byggeprosjektet.

Prosjektleder med spisskompetanse innen nybyggprosjekter

Kismul er ansatt i Avdeling for arealforvaltning, drift og utvikling i Bergen og ble oppnevnt som høgskolens prosjektleder for nybygget i Haugesund høsten 2019. Han har lang erfaring med slike prosjekter.

– Jeg er utdannet sivilingeniør innen bygg fra NTNU og har jobbet på høgskolen siden 1991. Først som høgskolelektor på Institutt for byggfag, senere som assisterende prosjektdirektør for byggeprosjektet på Kronstad og siden 2015 som prosjektleder for byggeprosjektet K2.

Sendte bestilling til Statsbygg i januar

Rett før jul ble planene for campus Haugesund presentert for Kunnskapsdepartementet, og HVL fikk klarsignal til å sende en bestilling til Statsbygg. I bestillingsbrevet ble Statsbygg bedt om å starte prosjektering av husleiefinansiert tilbygg med en ramme på 4500 m2, i tillegg til ombyggingsarbeider i eksisterende bygg.

Nybygget skal inneholde en kjelleretasje, og prosjektet må innebærer en samlokalisering av aktiviteter i Haugesund. Det innebærer at mindre leieforhold avvikles og at simulatorsenter flyttes til nybygget.

– Statsbygg er utbygger og hovedansvarlig for planlegging av prosjektet. De har nettopp utnevnt Lars Christian Gomnæs som prosjektleder. Han har også vært prosjektleder for K2 i Bergen. Etter at Statsbygg har opprettet prosjektet, kan vi sette sammen en prosjektgruppe med representanter fra Statsbygg og HVL. Jeg regner med at dette vil være på plass om kort tid, sier Kismul.

Skal opprette et brukerutvalg

I tillegg skal det opprettes et brukerutvalg som skal jobbe både selvstendig og i samarbeid med Statsbygg. Utvalget skal utarbeide råd og innspill til prosjektgruppen og sikre god brukermedvirkning i prosjektet.

Campusrådet i Haugesund har foreslått en sammensetning bestående av representanter fra fakultetene, vernetjenesten, hovedtillitsvalgte og studenter. Rektor Berit Rokne vil oppnevne brukerutvalget, og gi mandat for videre arbeid.

Ingen spadestikk med det første

Erfaringen fra nybygget K2 i Bergen viser at store nybyggprosjekter kan ta tid.

– For K2 sendte vi bestillingen til Statsbygg i 2015, og innflytting blir før sommer 2020. Det tok lang tid å planlegge og å bli enige om hva bygget skulle inneholde. Denne tiden ønsker vi å korte ned for nybygget i Haugesund, forteller Kismul.

– Likevel er det nødvendig å gjøre vurderinger av hvordan arealet skal brukes, og i hvilken grad en skal ha kontorlandskap og ordinære kontor. Bygget må både være arealeffektivt og ha hensiktsmessige areal. Med andre ord, vi må finne den rette balansen mellom ønsker fra de ansatte, ressursbruken og husleiekostnader.

Institutt for maritime studier i Haugesund har også fremmet behov for basseng/tank som skal brukes i maritim undervisning og forskning. Dette forslaget har Styret vært åpne for, og den endelige beslutningen tas i forprosjektet.

Ombygging i tillegg til nybygg

Nybygget er ikke det eneste som planlegges på campusen. Også det eksisterende høgskolebygget vil få noen ombygginger. – Deler av arbeidsplassarealet i hovedbygget skal bygges om til å gi plass til nye, moderne undervisningsrom, og noen kontorer skal flyttes over til nybygget, forklarer Kismul.