NorPhyPain - smerteforskning i fysioterapi

Forskningsgruppen NorPhyPain forsker på undersøkelsesmetoder og behandlingstiltak for pasienter med muskel- og skjelettplager.

NorPhyPain ble etablert i 2004. I begynnelsen var forskningsgruppens hovedfokus diagnostikk og behandling av traumatiske, degenerative og inflammatoriske tilstander i ledd, sener og muskler. Gruppen fokuserte særlig på ortopediske og revmatiske sykdommer, og målemetoder som sanntids ultralyd, dynamometer, algometer og spørreskjema ble anvendt i diagnostisering. Ikke-medikamentelle tiltak (fysikalske behandlingsmetoder) og deres terapeutiske vindu i kombinasjon med andre fysioterapeutiske tiltak var også del av gruppens forskningsområder.

I de påfølgende årene utvidet gruppen, og begynte med vurdering av metoder for å analysere gjennomføringen av forskningsbasert kunnskap knyttet til muskel- og skjelettsmerter. Resultatene har fått internasjonal oppmerksomhet og er i dag inkludert i de kliniske retningslinjene for kneartrose.

I 2009 ekspandert gruppen ytterligere, og områder som bevegelse og funksjon hos mennesker, og rehabilitering og global helse ble en del av forskningsområdene i NorPhyPain. Gruppens fokusområde ble også utvidet til å inkludere arbeidsrelaterte- og psykiske lidelser, samt samfunnsvitenskapelige perspektiver.

NorPhyPain har etablert et omfattende regionalt-, nasjonalt- og internasjonalt nettverk, som knytter til seg fysioterapeuter og fagfolk fra ulike disipliner innen helse, medisin og basal forskning.

NorPhyPain har som mål å være en ledende internasjonal forskergruppe innen fysioterapi.

Forskergruppen ledes av Jan Magnus Bjordal, UiB.

Prosjekter

  • Shoulder tendinopathy
    Kontaktperson: Jan Magnus Bjordal