Hvordan sikre en kompetent og bærekraftig arbeidsstyrke med jordmødre i Norge (CompMid)
CompMid er et forskningsprosjekt som fokuserer på utfordringene med å beholde erfarne og kompetente jordmødre i svangerskaps-, fødsels-, og barselomsorgen, samt sikre høy kvalitet på den kliniske opplæringen av jordmorstudenter.
Forskningsprosjektet som er ledet av forskere ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), er tildelt 12 millioner kroner fra Forskningsrådet. Forskere ved OsloMet, Universitetet i Bergen og Karolinska institutt i Sverige deltar også i prosjektet.
Vi undersøker jordmorstudenters erfaringer med norsk jordmorutdanning, deres kliniske kompetanse ved fullført utdanning, og hvordan de opplever grad av empowerment og stress ett år etter endt utdanning. Vi utvikler og evaluerer også digitale læringsverktøy for å forbedre jordmorstudenters kliniske kompetanse.
Vi undersøker også jordmødres yrkesmessige intensjoner, jordmorfaglige empowerment, utbrenthet og risikofaktorer for å slutte i jobben. Videre undersøker vi jordmødres selvrapporterte sykefravær og registrerte sykefravær fra det norske arbeidstidsregisteret for sykehusarbeidere.
Til slutt utforsker vi ledere, økonomer, politikere og andre interessegrupper i de norske helseregionene sine forslag til hvordan en kan sikre tilgang til en klinisk kompetent arbeidsstyrke av jordmødre i Norge.