Partnerskapsskoleprosjektet (2016-2020) er et samarbeid mellom: Bergen kommune, Byrådsavdeling for barnehage, skole og idrett, Fagavdeling skole og Høgskulen på Vestlandet, Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett (FLKI, studiested: Bergen)

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Anvendt forskning

Faglig utviklingsarbeid

Pedagogisk utviklingsarbeid

Prosjektperiode

Desember 2016 - Desember 2020

Prosjektsamandrag

Hovedmål

Hovedmålet for prosjektet er å skape et likeverdig, reelt og varig samarbeid mellom Bergen kommune og Høgskolen på Vestlandet, innen lærerutdanning, forskning og skoleutvikling. Partnerskapsskoleprosjektet vil ha status som et pilotprosjekt, der målet er at utviklingsarbeidet på sikt bidrar til kunnskapsspredning og innføring av nye samarbeidsformer som kommer alle skolene i Bergen og grunnskolelærerutdanningene ved HVL til gode.

Effektmål

Prosjektet vil ved endt prosjektperiode være nyttig for det videre samarbeidet og kunnskapsutviklingen mellom forskning-/undervisnings- og praksisfeltet. Praksislærere og faglig tilsette ved høgskolen er alle lærerutdannere – og det er gjennom langsiktig tillitsarbeid, kunnskap om hverandre – og anerkjennelse av hverandres arbeidshverdager vi sammen kan etablere «et tredje rom» der innovativt utviklingsarbeid kan vokse frem.

Resultatmål

Flere praksisplasser skal foreligge, og flere praksislærere skal ha gjennomført veilederutdanning/Profesjonsrettet praksislærerutdanning. Prosjektet skal i tillegg etablere nye samarbeidsfora som Samarbeidsforum og Praksisgruppe. Partnerskapsskoleprosjektet skal også være involvert i minimum ett forsknings- og utviklingsarbeid ved hver av de ti partnerskapsskolene.

Delmål

Delmålene er organisert med utgangspunkt  lærerutdanningens fire kjerneområder; undervisning, forskning, praksis og veiledning - i tillegg til målet om å skape felles arenaer. Samt med utgangspunkt i partnerskapsskolenes rolle som lærerutdanner. Det arbeides systematisk med delmålene for å innfri hovedmålet prosjektet har satt seg for perioden 2016-2020.

Metode

Det benyttes ulike metodiske tilnærminger i prosjektets delprosjekter: prosessdrama og anvendt teater knyttet til utvikling av rollekategorier og kommunikasjon. Ulike kvalitative metoder knyttet til deltakende observasjon, prosessveiledning og pedagogisk utviklingsarbeid. Ulike former for mixed methods og flerstedsetnologi.