Dagkirurgi, psykisk helse, livskvalitet og helsekompetanse.en kvantitativ studie basert på en screening med 2 måletidspunkter av voksne pasienter som har gjennomført et dagkirurgisk inngrep.
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet
Prosjekttype
Anvendt forskning
Faglig utviklingsarbeid
Prosjektperiode
Februar 2017 - Februar 2023
Prosjektsamandrag
Ideskisse til et forskningsprosjekt ved Master i klinisk sykepleie AIO)
Dette prosjektet er knyttet til master i klinisk sykepleie, med fordypning i anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleie. Hensikten er å ha et overordnet prosjekt der flere ansatte tilknyttet POPS og masterstudenter i klinisk sykepleie med spesialisering i anestesi, intensiv og operasjonssykepleie på alle campusene i HVL kan delta. Vi planlegger også et phd-prosjekt.
Prosjektet skal ha en longitudinell mixed metode design med kombinasjon av kvantitativ og kvalitativ metode. Og vil bestå av pasientnære kvalitative data med fokus på egenbehandling og opplevelser etter dagkirurgisk behandling. I tillegg til systematisk informasjon om det dagkirurgiske tilbudet vil det utarbeides en «kartleggingspakke» med validerte skjema som måler noen av de fenomener som det fokuseres på i kvalitative intervju.
Mål.
Det overordnede målet med dette prosjektet er å få en bedre forståelse for ulike pasientgruppers erfaringer og opplevelser med egenbehandling i hjemmet etter dagkirurgisk behandling. Vi vil gjennomføre en bred kartlegging av komplikasjoner, utfordringer, hjelpebehov, mestring og sykdomsopplevelse. Videre ønsker vi å kartlegge hvem som hjelper dem og hvordan de forholder seg når komplikasjoner oppstår.
Del mål;
Innsikt i ulike pasientgruppers opplevelser og erfaringer med bestemte typer dagkirurgisk forløp
Bedre forståelse for hvilke komplikasjoner, utfordringer, mestringsstrategier som oppstår og hvilke hjelpebehov det utløser.
Innsikt i hva som er generelle og spesielle problemer ved det å være dagkirurgisk pasient
Utvikle en postoperativ sykepleie tilpasset ulike pasient forløp
Metode
Studien har et longitudinelt mixed metode design, det vil si en kombinasjon av kvantitativ og kvalitativ metode, med flere måletidspunkter.
Kvantitativ: Det vil samles inn systematisk informasjon om type dagkirurgi, anestesimetode og rutiner vedrørende forberedelser av pasient mht. preoperativ informasjon og informasjon før utskriving. Det skal også utarbeides en «kartleggingspakke» som måler noen av de fenomen som det er fokus på i de kvalitative intervjuene. Aktuelle skjema kan for eksempel være instrumenter som måler mestring, sosial støtte, aktivering og stress.
Det blir også registrert bakgrunnsvariabler vedrørende den enkelte pasient så som type kirurgi, tidligere erfaring som pasient, alder, kjønn, forberedthet og informasjon, eventuelle komplikasjoner.
Kvalitativt: Det vil bli benyttet semistrukturerte individuelle dybde intervju, med en kombinasjon av fenomenologisk og hermeneutisk tilnærming. Intensjonen er å få fram pasientperspektiver fra de første dagene etter det operative inngrepet, med både beskrivende og fortolkende perspektiver. Vi fortolker situasjonen slik at pasienten gjør post operativ egenbehandling i eget hjem.
Masterstudenter ved HVL inviteres til å delta i prosjektet ved å gjøre et kvalitativ studie av pasienter som gjennomgår bestemte pasientforløp. Der masterstudentene, etter egen kompetanse og interesse f.eks. får velge grupper som får utført mammae kirurgi, cholecystectomi, kjevekirugi, ortopedi, osv. Disse studiene vil hver for seg trenge ca. 12-15 respondenter. Ved å gjenta det samme designet på flere pasientgrupper og flere sykehus vil en samlet kunne få et rikholdig datamateriale. Det kvalitative intervjuet foretas hjemme den første uken etter inngrepet master studenter. Vi planlegger å gjøre en «spørreskjemakartlegging» etter ca. 30 dager og en oppfølingsrunde etter et halvt år og ett år. Vi vil
4
samle data om opplevelser og komplikasjoner pluss få et bilde av funksjonsnivå i løpet av det første året.
Utvalg og rekruttering
Informanter vil bli rekruttert fra flere dagkirurgiske avdelinger innen Helse-Vest
Det planlegges et strategisk utvalg for å rekruttere fra de de ulike kirurgiske pasientforløpene
Aktuelle pasientforløp velges i samarbeid med klinikken og brukerrepresentanter.
Informantene intervjues i sitt hjem 3-5 postoperative dag.
I aktuelle forløp skal behandlende lege/fagsykepleier forespørre aktuelle kandidater.
Forskningsetiske retningslinjer følges. (Klarering fra REK, NSD, Helseforetak, klinikkeier)
Nytteverdi
Brukerperspektiv
Prosjektet og delprosjekter legges frem for brukerrepresentanter i helse vest, både i planleggingsfasen og ved gjennomføring.
Prosjektledelse, organisering og samarbeid
Prosjektet utgår fra HVL, senter for omsorgsforskning vest, og eies av disse. Prosjektet ledes av Petrin Eide Master i Klinisk Sykepleie
Prosjektet sorterer under forskningsgruppen POPS der både ansatte og studenter er medlemmer.
Data legges på forskningsserver HVL og behandles i NVivo.
Der representanter for klinikken deltar skrives det egne kontrakter for samarbeid og arbeidsfordeling.
Gjennomføring;
Våren 2017 innledes det samarbeid med Helse vest om å få tilgang til ulike pasientgrupper.
Det gjøres