Samarbeid og synergi? Kvalitetsutvikling av undervisning i dokumentasjon av sykepleie i bachelorutdanningen på fire campus ved HVL.
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet
Prosjekttype
Faglig utviklingsarbeid
Pedagogisk utviklingsarbeid
Prosjektperiode
August 2017 - Desember 2019
Prosjektsamandrag
Rammeplan for sykepleierutdanning er tydelig på at sykepleiere ved endt utdanning skal ha handlingskompetanse i å dokumentere sykepleie (Kunnskapsdepartementet, 2008). Utvikling av ferdigheter i å planlegge og følge opp sykepleie, og å dokumentere dette tar tid. Dokumentasjon av sykepleie utføres vanligvis i elektronisk pasientjournal (EPJ) (Helsedirektoratet, 2012). En undersøkelse gjort av NSF viser at 8 av 10 sykepleierstudenter er misfornøyd med den opplæringen de får i EPJ i utdanningene har store utfordringer når vi ikke kan tilby studentene å bruke EPJ og lære pasientjournalsystemene før de kommer i praksisstudiene (Jørnholt & Monrad-Krohn, 2015). Vi erkjenner faren for at våre studenter står i fare for å havne i en teknologisk bakevje på grunn av manglende elektroniske fasiliteter i undervisningstilbudet .
Dokumentasjon av sykepleie innebærer å dokumentere observasjoner, vurderinger og pasientens behov for sykepleie, samt planlagte og utførte sykepleietiltak, og resultat av disse, i EPJ. Til grunn for dokumentasjon av sykepleievirksomhet ligger Helsepersonelloven, kapittel 8, § 39-47, som gir helsepersonell plikt til å dokumentere selvstendig helsehjelp (Helse- og omsorgsdepartementet, 2001). God kvalitet på sykepleiernes dokumentasjon er viktig for pasientsikkerhet (Blair & Smith, 2012).
De fire sykepleierutdanningene i HVL har forskjellige tilbud i opplæring av gode rutiner innen dokumentasjon av sykepleie. Manglende opplæring og forberedelse til praksis viser seg å innebære risiko for at kvaliteten og pasientsikkerheten forringes som følge av manglende dokumentasjon av sykepleie klinisk yrkesutøvelse. Praksis i sykepleieutdanningene utgjør 50 %, men det betyr ikke at vi skal overlate hele opplæringen av studenter i forhold til EPJ system og dokumentasjonsrutiner til praksisfeltet.
Utdanningsinstitusjonene må jobbe med å sikre at studentene tilegner seg kunnskap og ferdigheter i å dokumentere sykepleie i tråd med gjeldende myndighetskrav og standarder, slik vi ønsker med vårt prosjekt.
Vårt mål for prosjektet er:
Styrke kompetansen innen dokumentasjon på tvers av campusene
Utvikling av forslag til undervisningsopplegg med lokale tilpasninger, med sjekkliste / standard til grunn for undervisningsopplegg på alle campusene.
Arbeide med veiledende sykepleieplaner, med koding og standardbeskrivelse av pasientforløp og tilhørende sykepleieplan etter ICNP.
Referanser
Blair,W. & Smith, B. (2012). Nursing documentation: Frameworks and barriers. Contemporary Nurse: A Journal for the Australian Nursing Profession, 41(2), 160-8. doi: 10.5172/conu.2012.41.2.160
Helsedirektoratet (2012). EPJ - Elektronisk pasientjournal. Hentet fra http://www.kith.no/templates/kith_WebPage____569.aspx
Helse- og omsorgsdepartementet. (2000). Lov om helsepersonell m.v. 1999 nr. 64. Hentet fra http://www.lovdata.no/all/nl-19990702-064.html
Jørnholt, M. & Monrad-Krohn, V. A. (2015). Sykepleierutdanningen i teknologisk bakevje. Hentet 4.mars 2017 fra http://journalen.hioa.no/innenriks/2015/04/sykepleierutdanningen-i-teknologisk-bakevje
Kunnskapsdepartementet. (2008). Rammeplan for sykepleierutdanning. Hentet fra http://www.regjeringen.no/upload/KD/Vedlegg/UH/Rammeplaner/Helse/Rammeplan_sykepleierutdanning_08.pdf
Metode
Arbeidet vil ha kvalitetsutvikling som design. Kvalitetsutviklingsprosesser er spesielt utfordrende siden utviklingsarbeid ikke er likestilt med forskning når det gjelder finansiering. Kontinuerlig kvalitetsutvikling er viktig i utdanning, og vektlegges i politiske føringer og i lokale strategiplaner. Samarbeid og utviklingsarbeid innebærer omfattende prosesser som krever tid og ressurser. Prosessen er allerede påbegynt i august 2017. Vi ønsker å fortsette som samarbeidsgruppe for å utveksle kunnskap og erfaringer, innhente faglige perspektiver på mulige standardiserte beskrivelser av sykepleie, og være med å påvirke nasjonale føringer for elektronisk dokumentasjon av sykepleie. For å oppnå skissert hensikt og mål, er det nødvendig å «øremerke» tid og ressurser for samarbeidet, som et FoU arbeid. Vi ser muligheter for å samarbeide hovedsakelig via nettmøter, men ser også betydning av å treffes, ca en gang i semesteret.
Prosjektgruppen har opprettet kontakt med Kathy Mølstad i fagpolitisk avdeling i Norsk Sykepleierforbund (NSF). Vi har fått orientering om NSF sitt prosjekt med utarbeiding og utprøving av veiledende pleieplaner basert på International Council of Nursing Practice (ICNP), koding av innholdet, om NSF sine videre planer for å integrere ICNP i EPJ i Norge, samt om det nye ICNP-senteret ved Universitetet i Agder. Vi ønsker å samarbeide med NSF om ICNP i dokumentasjon av sykepleie. NSF sine konferanser og kommende Work shop vil også være en møtearena for prosjektdeltakerne.
Prosjektgruppen vil kartlegge studenters læringsutbytte etter utprøving av nytt undervisningsopplegg, og resultat justeres i tråd med vanlig kvalitetsutviklingsprosess (PUFF: planlegge, uføre, forbedre, følge opp). Samarbeidsprosessen, erfaringer fra prosjektsamarbeidet og studentresultat vil også bli dokumentert og publisert etter vitenskaplige kriterier.
Utviklingsarbeidet tenkes hovedsaklig publisert i prosjektrapport, poster, konferansebidrag, og formidling i personalgruppen.
Det kan være mulig å utarbeide og publisere en vitenskaplig artikkel i samarbeid med øvrige prosjektdeltakere.