Sykepleiepraksis på tvers av tjenestenivå

Helse-og omsorgssektoren er i endring, og studentene trenger enda bedre verktøy i møte med arbeidslivet. Her kan du lese om praksissamarbeidet mellom høgskolen, spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.

Praksisopphold er en viktig del av bachelorstudiet i sykepleie, og studentene er i praksis rundt halvparten av studietiden. HVL har gjort noen endringer i ett av praksisemnene våre.

Høgskulen på Vestlandet har etablert et praksisprosjekt som innebærer tett samarbeid mellom høgskolen og to helseforetak (Helse Fonna og Helse Førde) og kommunene Stord, Bømlo, Haugesund og Sunnfjord.

Tidligere har sykepleiestudentene ved HVL vært i praksis enten på sykehus (spesialisthelsetjenesten) eller i kommunehelsetjenesten. I det nye praksisprosjektet vårt legges det økt vekt på samhandlingen mellom disse to tjenestenivåene, i tillegg til økt vektlegging av det helhetlige pasientforløpet.

Der det er mulig vil studentene følge en pasient og hens pårørende gjennom behandling på sykehuset og overgangen til kommunehelsetjenesten. De vil ha ansvar for både utskriving fra sykehus og planlegging av pleie og omsorg i hjemkommunen, ut ifra pasientens behov.

Slik får studentene en dypere forståelse for pasientforløpet og enda bedre verktøy i møte med arbeidslivet.

Bakgrunn for praksisprojektet

Helse- og omsorgssektoren skal møte samfunnets behov. Befolkningen i Norge blir stadig eldre, og det er utfordringer med bemanningen i sektoren. Disse utfordringene krever betydelige omstillinger i årene som kommer.

Sykepleieutdanningen må være fleksibel, slik at både teori og praksis kan utvikles videre i samsvar med de endringene vi ser i helsetjenestene.

Skal vi klare å bygge kompetanse for sykepleieryrket på en mest mulig effektiv og vellykket måte, er vi avhengige av målrettet læring og forskingsbasert klinisk praksis. Det må også ligge effektive modeller for veiledning og vurdering til grunn.

Vi må være enige om hvilken kompetanse studentene skal oppnå og hvilke kvalitetskrav som skal ligge til grunn. Slik vil økt integrering mellom akademiske studier og praksis kunne bidra til bedre studenttrivsel og gjennomføring. Dette gir også studentene enda bedre forutsetninger når de senere skal ut i arbeidslivet.

Å følge pasienter gjennom overgangen fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten gir studentene et sammenhengende perspektiv på og en mer helhetlig forståelse for pasientforløpet. Slik reduserer vi følelsen av oppstykking og bidrar til kontinuitet for pasienten og de nærmeste pårørende. Det har altså en del å si for både studenter, pasienter og de pårørende at vi implementerer en slik praksisperiode, som særlig vektlegger samhandling mellom tjenester og pasientforløpet som helhet.

Hvis høgskolesektoren og helse- og omsorgssektoren skal lykkes med å utvikle en utdanning som er både arbeidslivsrelevant og forskningsbasert, må vi våge å tenke nytt om samarbeid. Trepartssamarbeidet i dette prosjektet mener vi er et stort steg i riktig retning. Denne organiseringen sørger for at utdanningen svarer bedre på utfordringene i helsesektoren, både i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.

Med en slik samarbeidsstruktur integrerer vi akademiske studier og klinisk praksis på en meningsfull måte.

Her kan du lese enda mer om bakgrunnen til praksisprosjektet.

Arbeidsgruppen for praksisstudier

For å følge opp prosjektet er det satt sammen en arbeidsgruppe med bred geografisk spredning. Arbeidsgruppens medlemmer representerer både kommuner og helseforetak, i tillegg til representanter fra HVL-campusene i Førde, Haugesund og på Stord.

I Bergen vil det ikke være aktuelt med pilotgjennomføring grunnet sammenfallende praksisperioder med UiB og VID. Bergen kommune har derfor ikke deltatt, men Helse Bergen har deltatt med observatør.

Fra HVL har emneansvarlig eller programkoordinator fra campus Haugesund, Stord og Førde har deltatt, i tillegg til representanter fra studieadministrative tjenester. Arbeidsgruppen har også hatt med en studentrepresentant.

Deltakere fra HVL

Viseinstituttleiar
Fakultet for helse- og sosialvitskap
Høgskulelektor
Institutt for helse- og omsorgsvitskap
Høgskulelektor
Institutt for helse- og omsorgsvitskap
Høgskulelektor
Institutt for helse- og omsorgsvitskap
Høgskulelektor
Institutt for helse- og omsorgsvitskap
Rådgivar
Fakultet for helse- og sosialvitskap
Seniorrådgivar
Fakultet for helse- og sosialvitskap
Honorar
Tilknytta Fakultet for helse- og sosialvitskap

 

Samarbeidspartnere

  • Kamilla Grønlien, Helse Fonna
  • Helga Blø Fjell, Helse Fonna
  • Ingrid Stava, Helse Fonna
  • Margrethe Habbestad Torkelsen, Helse Fonna
  • Guro Vik Kvalsund, Helse Førde
  • Torill Steingaard, Haugesund kommune
  • Aud Tove Rosseland, Karmøy kommune
  • Kai Andre Hegland, Karmøy kommune
  • Solveig Laukhammer, Stord kommune
  • Cathrine Halleraker, Bømlo kommune
  • Anita Eide Kvamme, Sunnfjord kommune
  • Kristine Borge, Helse Bergen (observatør)