Kan studere fjell og stå på ski samtidig

Maria fra Fredrikstad ble fasinert av fjellene og landskapet da hun jobbet i Jotunheimen. Det gjorde at Sogndal og geologistudiet ble et opplagt valg for henne da hun skulle studere.

Navn: Maria Winger Delbekk
Kommer fra: Fredrikstad
Utdanning: Geologi og geofare
Campus: Sogndal

– Jeg flyttet til Jotunheimen for å jobbe og stå på ski etter videregående, og ble veldig fascinert av fjellene og landskapet. I Sogndal kunne jeg studere akkurat dette og samtidig stå på ski, sier hun.  

Maria mener det beste med å bo i Sogndal er nærheten til høye fjell, bre og fjorder.

– Det er ganske uvanlig for en fra det flate Østlandet, ler hun.

Mye feltarbeid i naturen

På geologi og geofare lærer du om hvordan jorda er bygd opp, jordens indre og ytre prosesser, og om hvordan alt henger sammen.

– For eksempel kan du regne ut hvor langt et skred kan gå eller hvor stor en tsunami kan bli, hvor stabil bakken det skal bygges hus på er, eller du kan lese den geologiske historien av et landskap.

Maria synes det kjekkeste med studiet er feltarbeidet.

– I løpet av de tre årene på utdanningen er vi mye ute i felt, gjerne i en uke av gangen. Vi er på bre, fjell og ute i havgapet. Det er en morsom måte å lære på fordi man kan se geologiske prosesser man leser om på lesesalen fysisk foran seg. Det er også en veldig sosial og fin måte å bli bedre kjent med klassen sin på.

Kort vei til foreleser

Noen synes at matte- og fysikkfagene kan være krevende, men det er hjelp å få. 

– På HVL er det kort vei til foreleser, noe jeg har satt stor pris på i de litt vanskeligere fagene. Det har hjulpet meg masse til å kunne oppnå de resultatene jeg har ønsket.

Maria er usikker på hvor veien går videre etter at hun er ferdig med bachelorgraden.

– Jeg har lyst å ta master, kanskje i utlandet. Det er mange spennende retninger, spesielt det som er tilknyttet fremtidige klimaendringer og hvordan det vil påvirke mennesker og samfunn.

Maria anbefaler studiet og studentmiljøet i Sogndal til alle.

– Geologi og geofare er et spennende studium for de som er fascinert over alle prosesser jordkloden har å by på!

Kan dette være et studium for deg? Les om geologi og geofare.