BSD400B Kommunikasjon, pedagogikk, psykologi, etikk, samhandling og konfliktløsning
Emneplan for studieåret 2018/2019
Innhold og oppbygning
Kommunikasjon, pedagogikk, psykologi, etikk, samhandling og konfliktløsning er sentrale tema i sykepleien. Disse undervises det gjennomgående i utdanningens alle fire år. I 2., 3., & 4. studieår leveres det inn mappearbeider etter gitte kriterier (se mappeskriv).
Målet med mappeoppgavene er at studenten har evne til å vise kunnskaper om etikk, psykologi og kommunikasjon/undervisning/veiledning gjennom anvendelse av litteratur. Studenten skal vise hvordan kunnskaper innen disse områdene har betydning for utøvelse av sykepleie. Ved å presentere en problemstilling, belyse denne med litteratur og anvende litteraturen og egne erfaringer til å drøfte situasjonen/eksempelet.
Det forventes en progresjon i arbeidene fra et år til neste. Studentene vil få en tilbakemelding på innleverte arbeider en gang. Mappene er også et redskap til å utvikle kompetanse innen refleksjon og akademisk skriving.
Mål: Studenten skal gjennom studiet i etikk utvikle kunnskaper, holdninger og handlinger i et helhetlig syn på mennesket med respekt for menneskets integritet og rettigheter. Evne til å ta stilling til og å delta i etiske refleksjon bør oppøves i praksis. Kunnskaper om etisk tenkning og argumentasjon er i så måte nødvendig. Vi er ikke ute etter skyldplassering, men snarere en refleksjon over studentens rolle i de situasjonene som det fortelles om.
Mål: Gjennom studiet settes det fokus på ulike nivåer innen kommunikasjon, undervisning/informasjon og veiledning. Fokus for dette mappekravet er refleksjon rundt egen utvikling, utfordringer og muligheter i forhold til undervisning og veiledning til pasient, pårørende og kollegaer, samt fagutvikling på arbeidsplassen gjennom bruk av og undervisning og veiledning.
Mål: Studenten skal gjennom studiet i psykologi ha kunnskaper om betydningen av psykologi som støttefag og kunne anvende dette i sykepleiefaget.
Læringsutbytte
Kommunikasjon, pedagogikk, psykologi, etikk, samhandling og konfliktløsning er sentrale tema i sykepleien. Disse undervises det gjennomgående i utdanningens alle fire år. I 2., 3., & 4. studieår leveres det inn mappearbeider etter gitte kriterier (se mappeskriv).
En student med fullført emne skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap:
Studenten...
- har kunnskap om eget og sykepleiergruppens faglig og vitenskapsetiske grunnlag
- har kunnskap om konflikt
Ferdigheter:
Studenten...
- kan anvende faglig etisk argumentasjon skriftlig og muntlig
Generell kompetanse:
Studenten...
- har innsikt i sammenhengen mellom etikk, pedagogikk og psykologi og hvordan egen praksis kommer til uttrykk på en god måte basert på personlig kompetanse innen disse fagområdene i samspill med lovverket, brukerperspektivet og konteksten faget utøves i.
Kunnskap:
Studenten...
- har kunnskap om eget og sykepleiergruppens faglig og vitenskapspsykologiske grunnlag
- har kunnskap om konflikt
Ferdigheter:
Studenten...
- kan anvende faglig psykologisk argumentasjon skriftlig og muntlig
Generell kompetanse:
Studenten...
- har innsikt i sammenhengen mellom psykologi, etikk og pedagogikk og hvordan egen praksis kommer til uttrykk på en god måte basert på personlig kompetanse innen disse fagområdene i samspill med lovverket, brukerperspektivet og konteksten faget utøves i.
Kunnskap:
Studenten...
- har kunnskap om eget og sykepleiergruppen faglige og vitenskapspedagogiske grunnlag
Ferdigheter:
Studenten...
- kan anvende pedagogisk argumentasjon skriftlig og muntlig
Generell kompetanse:
Studenten...
- har innsikt i sammenhengen mellom pedagogikk, psykologi og etikk og hvordan egen praksis kommer til uttrykk på en god måte basert på personlig kompetanse innen disse fagområdene i samspill med lovverket, brukerperspektivet og konteksten faget utøves i.
Krav til forkunnskaper
Godkjente mapper 2., 3., og 4 år
Undervisnings- og læringsformer
- Forelesninger
- Studiegrupper
- Praksisstudier
- Fagutviklingsprosjekt
- Selvstudie
Obligatorisk læringsaktivitet
Mapper fra tidligere år og kappe i 4- året
Obligatoriske arbeidskrav må være bestått før studenten kan fremstille seg til eksamen:
Tre obligatoriske arbeider innenfor etikk, psykologi og komminiasjon leveres inn i 2., 3. og 4. studieår innenfor temaene.
Temaene ved hver innlevering er
a) Etikk (alle år)
b) Kommunikasjon (2.år) /Pedagogikk (3.år) /Veiledning (4.år)
c) Psykologi (alle år)
max 1500 ord pr tema.
Vurderingsform
Eksamen:
Kappeinnlevering: Når obligatorisk tema for karaktersetting blir bestemt, gis studentene 48 timer til å gjøre en samlet vurdering av sine egne arbeider. Her skal arbeidene vurderes på nytt og kommenteres i lys av vurderingskriteriene, ny kunnskap og faglig modning siden arbeidene ble levert første gang.Vurderingskappen kan inneholde max 700 ord
Vurderingsuttrykk
Gradert karakterskala A til F, der A til E er beståtte karakterer og F er ikke bestått.
Ny eksamen:
Ved ikke bestått reviderer studenten innlevert kappe.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle
Mer om hjelpemidler