Hopp til innhald

IDR814 Ferdighetslæring og basistrening i ulike bevegelsesmiljø

Emneplan for studieåret 2020/2021

Innhold og oppbygning

Dette emnet er emne 8 av 11 i bachelorutdanningen i kroppsøving og idrettsfag ved Høgskulen på Vestlandet. Emnet må sees i sammenheng med emne IDR714 Fysiologi og treningslære, anatomi og bevegelseslære II, 15 sp. Emnet starter om våren andre studieår. Det forutsettes at studentene setter seg inn i studieplanen.

Noen av de aktuelle aktivitetene vil være:

  • Basistrening
  • Slyngetrening
  • Trampettsikringskurs
  • Vinterfriluftsliv og vinteraktiviteter
  • Ballaktiviteter
  • Treningsleir til La Santa Sport, Lanzarote, og ulike idrettsaktiviteter. Med fokus på idrettene tennis, squash, aerobic, bordtennis, sykling, løping, windsurfing, kampsport, styrketrening, fitness, ulike former for gruppetrening og teambuildingsaktiviteter. Det legges også opp til fordypning i egenvalgt idrett/aktivitet.
  • Vurdering av ferdigheter i kroppsøving og i idrettsfag

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskaper

Studentene

  • kan vurdere hvilke basisegenskaper som er sentrale for prestasjonsutvikling i noen idretter og idrettsaktiviteter
  • kan vurdere elevenes måloppnåelse i kroppsøving og idrettsfag, med og uten karakter og begrunne vurderingene og gjennomføre læringsrettende tilbakemeldinger og framover meldinger

Ferdigheter

Studentene

  • kan ved hjelp av basistrening kunne gjennomføre skadeforebyggende og rehabiliterende trening i ulike idretter og aktiviteter
  • kan tilrettelegge for og gjennomføre variert og motiverende basistrening for grupper med ulikt ferdighetsnivå
  • har grunnleggende ferdigheter innen et utvalg individuelle idretter og lagidretter inne og ute samt et utvalg aktuelle bevegelsesformer i barne- og ungdomskultur
  • kan tilrettelegge for ferdighetsutvikling innen ulike idretter og idrettsaktiviteter for ulike målgrupper med ulikt ferdighetsnivå

Generell kompetanse

Studentene

  • kan ivareta elevers sikkerhet i ulike aktiviteter og bevegelsesmiljø

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Det legges opp til både praktisk og teoretisk undervisning. Sentrale arbeidsformer er: forelesning undervisning i praktiske emner, studentstyrt praktisk metodisk undervisning, studentfremlegg, arbeid i grupper og individuelt, muntlig og skriftlig presentasjon og selvstudium. Det blir lagt til rette for obligatoriske læringsaktiviteter knyttet opp mot ulike læringsmål for at studentene kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen. Det vil bli benyttet ulike læringsarenaer både inne og ute. Undervisningen kommer hovedsakelig til å foregå i Bergen, treningsleiren vil foregå på Lanzarote. Det inngår en vinterekskursjon med to overnattinger i høgfjellet.

I forbindelse med ekskursjoner må studenter ved HVL være forbredt på å betale en egenandel, i dette emnet ca. kr. 750 for reise og mat. Det blir lagt til rette for kompensatorisk arbeidskrav. Studentene må også selv dekke turen til Lanzarote. Turen er ikke obligatorisk.

Obligatorisk læringsaktivitet

For å kunne fremstille seg til eksamen må studenten ha fått godkjent obligatoriske arbeidskrav i tilknytning til emnet. Studentene har rett til to forsøk på alle arbeidskrav. Arbeidskravene må være godkjent senest 2 uker før eksamensperioden starter.

Det vil, som vedlegg til semesterplan, gis detaljerte retningslinjer for gjennomføring av arbeidskrav.

  • Det er obligatorisk frammøte og krav om aktiv deltakelse fra studenten i undervisning med obligatoriske læringsaktiviteter. Studentene har selv ansvar for å registrere seg når de møter, og for å følge med på om de har tilstrekkelig studiedeltakelse for å kunne melde seg opp til eksamen.
  • Praktisk-metodisk arbeidskrav hvor studentene gruppevis skal planlegge et treningsprosjekt for en selvvalgt gruppe med basistrening, styrketrening, slyngetrening eller annen idrettsaktivitet. Prosjektplanen skal være på minimum 10 sider. Målgruppen kan være skoleelever, ungdom, voksne, toppidrettsutøvere, funksjonshemmede og eldre etc.
  • Kurs i vinterfriluftsliv merkes spesielt som arbeidskrav da vitnemål ikke kan utstedes før kurset er gjennomført eller på annen måte kompensert for. Studenter med tilrettelegging (f.eks. studenter med toppidrettsstatus) kan gjennomføre kurset på et senere tidspunkt i studiet.

Vurderingsform

Individuell praktisk eksamen med muntlig eksaminasjon innen en aktivitet/idrett, 45 minutter.

Eksamen er todelt og består av:

  • Gjennomføring av en praktisk undervisningsøkt. En skriftlig oppgave (4-5 sider) som beskriver den praktiske undervisningsøkten leveres til faglærer i forkant av eksamen. Medstudenter stiller som "elever" i den praktiske gjennomføringen.
  • Muntlig eksamen, der studenten kan få spørsmål både fra den skriftlige oppgaven og den praktiske undervisningsøkten.

Detaljerte retningslinjer om eksamen framgår av eget skriv ved semesterstart.

Tid og sted for eksamen vil bli opplyst på emnets sider på Canvas.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått. Det gis en samlet karakter i emnet.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen.

Mer om hjelpemidler