Hopp til innhald

ØKB8101-UTV Norsk språk og kultur for utvekslingsstudenter

Emneplan for studieåret 2022/2023

Innhold og oppbygning

Emnet er på nybegynnernivå og fokuserer på temaer og vokabular som ens egen person, studier, mat, klær, overnatting, vær, fritidsaktiviteter og andre dagligdagse situasjoner og hendelser. Studentene skal oppnå god norsk uttalelse og være i stand til å ha en enkel samtale på norsk. Viktige regler med hensyn til form og setningsstruktur blir dekket i kurset. Emnet dekker også forståelse for norsk kultur og samfunn.

Norskemnet gir ikke studiepoeng til søkere som har norsk som morsmål. Målgruppen for emnet er utvekslingsstudenter som skal være i Norge i ett semester, og som ikke har tenkt å følge andre norskkurs.

Læringsutbytte

Kunnskap:

Etter endt kurs skal studenten ha kunnskap om det norske alfabet, regler for uttale og lingvistiske strukturer i det norske språk. Studenten vil ha et grunnleggende vokabular, både muntlig og skriftlig, til bruk i bestemte sosiale situasjoner.

Studenten vil ha grunnleggende kunnskaper om norsk kultur, samfunn og sosialt liv.

Ferdigheter:

Studenten vil lære å uttale norske lyder, og å forstå grunnleggende norske grammatiske prinsipper. Studenten vil lære å skrive enkle setninger, samt forstå enkle beskjeder på norsk.

Generelle kvalifikasjoner:

Studenten vil kunne kommunisere ved bruk av grunnleggende norsk samt ha kjennskap til det norske samfunn

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Trening i kommunikasjonsferdigheter, forståelse av muntlig og skriftlig norsk, snakke, lese og skrive. Praktiske og individuelle øvelser i og utenfor klasserommet. Opplæring gjennom dialog og rollespill. Individuell veiledning. Det forventes at studentene er forberedt og deltar aktivt i timene. Kurset krever egen aktivitet utenom timene.

Kurset består av 30 - 40 undervisningstimer. Kurset krever strukturert arbeid med hjemmelekser. I tillegg til norsk brukes engelsk som arbeidsspråk. Studenten må ha god kjennskap til engelsk, da mer komplekse språklige strukturer forklares ved bruk av engelsk språk. Kunnskap om engelsk grammatikk er en fordel.

Obligatorisk læringsaktivitet

Studenten skal levere inn mellom 2 og 10 skriftlige oppgaver i løpet av kurset. 

Vurderingsform

15 minutter muntlig individuell eksamen - 40 %

2 timer skriftlig individuell skoleeksamen  - 60 %

Hjelpemidler ved eksamen

Relevant ordbok

Mer om hjelpemidler