Hopp til innhald

ØAO019 Organisasjon og ledelse 2

Emneplan for studieåret 2023/2024

Innhold og oppbygning

Organisasjon og ledelse 2 skal gi studentene fordypning i fagfeltet organisasjon og ledelse. Ulike teoritradisjoner og perspektiver innenfor organisasjons- og ledelsesteori som på forskjellige måter er med på å belyse organisasjons- og lederadferd står sentralt. Siktemålet er å gi studentene verktøy for helhetlige analyser av hvordan organisasjoner og lederadferd formes av samspillet mellom indre og ytre krefter og hvilke konsekvenser det har for etablering, utforming og endring av organisasjoner, samt lederrollen i ulike kontekster.

Kurset skal bidra til å gi studentene kunnskap om moderne organisasjoner som komplekse systemer både i privat og offentlig sektor, og hvordan ledere forventes å utøve aktivt lederskap innenfor skiftende rammer og forventninger som ofte krysser hverandre. En viktig utfordring er balansen mellom endring og innovasjon på den ene siden og stabilitet, kontinuitet og drift på den andre. Organisasjonsanalyser vil bli eksemplifisert på ulike nivå innenfor og mellom organisasjoner, og mellom organisasjon og samfunn. (Slik forstås organisasjoner som sammensatte fenomen som kan være flere ting på en gang og at organisasjoner påvirkes av institusjonelle omgivelser.)

Kurset skal også bidra til å styrke studentenes evne til å stille kritiske spørsmål og til å håndtere konkrete organisasjonsproblem.

Emnet bygger på innføringskurset i organisasjon og ledelse og skal gi bedre faglig grunnlag for fordypning og spesialisering, blant annet for arbeidet med bacheloroppgaven.

Læringsutbytte

Ved fullført kurs i Organisasjon og ledelse 2 skal studentene oppnå følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskaper:

  • Har kunnskap og innsikt i ulike tilnærminger og perspektiver på organisasjon og ledelse
  • Kan forklare ulike perspektiv for å forstå organisasjonsadferd
  • Kan beskrive sentrale ledelsesoppgaver med utgangspunkt i ulike perspektiv på organisasjon og ledelse i gitte kontekster og situasjoner
  • Kjenner til ulike tilnærminger og perspektiv på endring og innovasjon i organisasjoner
  • Har kunnskap om mulige effekter og betydninger av organisering og ledelse innenfor ulike typer av virksomheter

Ferdigheter:

  • Kan anvende og analysere organisasjoner og lederadferd ut fra ulike perspektiver
  • Kan reflektere over ulike dilemma og utfordringer ved organisering og utøvelse av ledelse i ulike kontekster
  • Har forståelse for og kan forklare endring og innovasjon som viktige betingelser for organisasjoners evne til å overleve over tid

Generell kompetanse:

  • Forstår og kan planlegge og gjennomføre organisasjons- og ledelsesanalyser av ulike typer virksomheter, samt vurdere behov for endring og stabilitet på organisasjons- og ledelsesnivå
  • Kan formidle en helhetsforståelse for endrings- og innovasjonsprosesser i organisasjoner
  • Foreslå tiltak og bidra til refleksjon og kritisk vurdering av organiseringsprosesser
  • Er i stand til å jobbe selvstendig og i grupper og kan presentere og formidle sentralt fagstoff skriftlig og muntlig

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

BØA112 eller tilsvarende emne

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformene vil variere mellom forelesninger og arbeid i studentgrupper ledet av studentene selv med veiledning fra faglærer.

Obligatorisk læringsaktivitet

Et skriftlig arbeidskrav i grupper må være besvart før eksamen kan avlegges.

Vurderingsform

Individuell hjemmeeksamen over 2 dager. Bokstavkarakter. A-F, hvor F er stryk.

Innleveringen gjøres elektronisk via WISEflow og blir sendt gjennom plagiatkontroll. Utleveringstidspunkt, innleveringsfrist og nærmere retningslinjer vil bli kunngjort ved semesterstart.

Innlevering etter tidsfristen regnes som «ikke møtt». Ved gyldig legeerklæring kan det gis inntil 2 døgns utsettelse av innleveringsfristen. Ellers gjelder vanlige regler for sykemelding og ny-/utsatt prøve.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemiddel er tillatt

Mer om hjelpemidler

Faglig overlapping

  • ØAO018 - Organisasjon 2 og digitalisering - Reduksjon: 5 studiepoeng