Hopp til innhald

FØS8301 Bærekraftig forretningsutvikling

Emneplan for studieåret 2024/2025

Innhold og oppbygning

Hensikten med kurset er å heve kunnskapen om bærekraft, slik at en er bedre rustet til å møte risikoene og benytte seg av mulighetene det grønne skiftet og bærekraftig omstilling innebærer. Målet med kurset er å sette den enkelte i stand til å integrere bærekraft i virksomheten på en lønnsom og effektiv måte som skaper engasjement og handling. En måte som både reduserer virksomhetens negative eksternaliteter og øker virksomhetens positive eksternaliteter.

Samling 1 - Det store, grønne bildet

Hva skjer i verden relatert til bærekraft? Og hva innebærer dette av risikoer og muligheter for den enkelte virksomhet?

Vi går primært gjennom hva bærekraft er og hvorfor virksomheter bør jobbe strategisk med det. Dette fører oss blant annet innom planetens tålegrenser, grønn vekst, Naturavtalen, Parisavtalen, FNs Bærekraftsmål, sirkulærøkonomi og EUs grønne giv, samt noen nasjonale føringer og mål.

Samling 2 - Kartlegging av nåsituasjon og viktigste prioriteringsområder

Grunnleggende innføring i eksternaliteter, virksomheters sol- og skyggesider, og modenhetsmodellen for bærekraft. Gjennomgang av hva interessenter og dobbel vesentlighetsanalyse er, samt hvordan sistnevnte kan gjennomføres.

Samling 3 - Grønn vekst trappen

Hvordan integrere bærekraft i virksomheten?

Vi går gjennom Grønn vekst trappens seks steg til bærekraft. Dette leder oss blant annet innom tema som energi- og ressursbruk, miljøledelsessystem, grønne innkjøp og bærekraftige forretningsmodeller.

Samling 4 - Klimaregnskap, måling og bærekraftrapportering

Hvordan kan vi vite at vi bidrar tilstrekkelig til å nå målene i Naturavtalen, Parisavtalen og FNs Bærekraftsmål? Og hvordan kan vi vite at vi gjør tiltak der det utgjør mest forskjell?

Grunnleggende innføring i hva blant annet klimaregnskap, scope, vitenskapsbaserte klima- og naturmål, samt den tredelte bunnlinjen er. Dette leder oss også innom EUs bærekraftsdirektiv (CSRD) og EUs standarder for bærekraftsrapportering (ESRS).

Samling 5 - Kommunikasjon, dulting og grønne synergier

Hvordan kan vi kommunisere om bærekraft på en måte som skaper positivt engasjement og fører til handling? Og hvordan kan vi unngå grønnvasking? Vi tar en nærmere kikk på hva dulting er og hvordan vi kan bruke det som en virkningsfull kommunikasjonsmetode.

Vi går også mer inn på Bærekraftsmål 17, Samarbeid for å nå målene, som er avgjørende for å nå alle de andre bærekraftsmålene. Hvordan kan vi skape større grønne og bærekraftige synergier mellom aktører? Vi får blant annet et innblikk i hva industriell symbiose er og tar en kikk på gode eksempler på dette.

Læringsutbytte

Studenten får kunnskap om hva bærekraft er, hvorfor det er viktig å arbeide strategisk med det, samt hvordan en kan gjøre det.

Ferdigheter

Studenten tilegner seg ferdigheter som setter studenten i stand til å integrere bærekraft i virksomheten på en effektiv måte som skaper engasjement og handling.

Generell kompetanse

Studenten får kjennskap til bærekraft som et mulig konkurransefortrinn, og tilegner seg kunnskap som gjør en i stand til å arbeide med bærekraft på en strategisk måte som kan øke konkurransekraften.

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Det er en fordel med noen års arbeidserfaring.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av fem samlinger med fokus på stor grad av interaktivitet. Undervisningen består av en kombinasjon av forelesninger, samtaler/diskusjoner og oppgaver. Det tas i bruk ulike vitenskapsbaserte metoder, modeller og verktøy.

Obligatorisk læringsaktivitet

Det er obligatorisk oppmøte. For å få vurdering i emnet må man ha vært på minst 3 samlinger.

Vurderingsform

Skriftlig individuell eller gruppeoppgave med inntil tre deltakere i hver gruppe.

Bestått/Ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemiddel er tillatt.

Mer om hjelpemidler

Faglig overlapping

  • FØS8305 - Berekraft i praksis - Reduksjon: 2,5 studiepoeng