Hopp til innhald

FØS8133 Praksis i havbruksnæringen

Emneplan for studieåret 2025/2026

Innhold og oppbygning

Emnet består av et oppstartseminar som skal legge grunnlaget for praksisoppholdet, et praksisopphold og etterarbeid som innebærer skriving av praksisrapport og muntlig presentasjon av denne.

Målet med praksisoppholdet er å gi studenten en mulighet til å bruke og utvikle sine faglige kunnskaper på en relevant arbeidsplass innen havbruksnæringen. Gjennom observasjon, praktisk utøving, samarbeid og veiledning skal studenten få mulighet til å erfare hvordan det er å arbeida i en aktuell jobb for utdanninga, og bli bevisst egen mulig framtidig i næringen.

Studenten skal delta i arbeidsoppgaver som både er tilpasset arbeidsgiver sitt behov og den havbruksrettede kompetansen som studenten representerer. Studenten har selv mulighet for å skaffa seg praksisplass, men denne skal godkjennes av HVL. Praksisplasser kan også skje i virksomheter som HVL har allerede etablert samarbeid med. Arbeidsoppgavene skal konkretiseres i en skriftlig avtale mellom HVL, studenten og virksomheten.

Læringsutbytte

Etter bestått emne vil studenten ha følgende læringsutbytte

Kunnskap

  • Studenten har kunnskap om hvordan en kan kombinere og utnytte teoretisk, praktisk og erfaringsbasert kunnskap innen havbruk i arbeidslivet
  • Studenten har kunnskap om hvordan havbruksnæringen organiserer og gjennomfører aktuelle arbeidsoppgaver

Ferdigheter

  • Studenten kan videreformidle kunnskap som kan være relevant for havbruksnæringen
  • Studenten kan anvende fagkunnskap, ferdigheter og generell kunnskap fra tidligere gjennomførte emner innen havbruk i en arbeidssituasjon
  • Studenten kan planlegge og gjennomføre mindre og større arbeidsoppgaver, både alene og i samarbeid med andre

Generell kompetanse

  • Studenten kan formidla og reflektere over erfaringer fra egen faglig aktivitet
  • Studenten kan bidra til utvikling av god praksis med utgangspunkt i faglig kunnskap
  • Studenten har innsikt i relevante problemstillinger fra havbruksnæringen

Krav til forkunnskaper

Bestått 60 studiepoeng fra emner i BLÅ ÅKER studiet (4 x 15 studiepoeng bestående av fire emner fra følgende emer - FØS8111, FØS8112, FØS8112, FØS8114, FØS8118, FØS8119, FØS8127, FØS8130 eller FØS8132)

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Seminar, praksisopphold, skriftlig praksisrapport (oppgave) og muntlig presentasjon.

Obligatorisk læringsaktivitet

1. Deltagelse på oppstartseminar (fysisk eller digitalt)

2. Praksisopphold tilsvarende 225 timer

3. Muntlig framføring av praksisrapport

Vurderingsform

Individuell praksisrapport/oppgave 100%

Bestått/Ikke Bestått

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt

Mer om hjelpemidler