Vektlegging av kvarandrevurdering/medstudentvurderering
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet
Prosjekttype
Pedagogisk utviklingsarbeid
Prosjektperiode
August 2017 - Januar 2018
Prosjektsamandrag
Kameratvurdering/hverandrevurdering/medstudentvurdering er en arbeidsform som studentene i hovedsak er positive til. Studentene ser på dette som en god måte å jobbe på, og noe som kan brukes både muntlig og skriftlig. De trakk fram viktigheten av å ha tydelige krav og rammer for hvordan en skulle gjennomføre dette. Det å ha tydelige og konkrete vurderingskriterier og en mal for hvordan de skulle gi tilbake- og framovermeldinger på, ble sett som en viktig faktor for at de skulle få et godt læringsutbytte. Majoriteten av studentene er positive til å benytte denne formen for vurdering, som en viktig del av de vurderingsformene som allerede eksisterer, og gjerne som et supplement til øvrig vurdering. Studentene uttalte at de har tilegnet seg mer/ny kunnskap på bakgrunn av at de selv har måtte gi tilbake-/framovermeldinger.
Det å skulle gi en vurdering til en medstudent var uvant, men nyttig. Studentene var særlig positive til det å gi respons og til å få gode tilbakemeldinger fra veiledningskamerat(er), som kilde for en nyttig læringsprosess. Noen studenter trakk fram at det gjorde dem mer selvbevisste og at responsen fikk de til å reflektere og arbeide med nye synsvinkler på sin tekst. Noen studenter trakk fram at de syntes det var vanskeligere å motta respons.
7
Våre kommentarer og konklusjon – veien videre
Hovedinntrykket er at dette er en arbeidsform som bør styrkes og benyttes i større grad både muntlig og skriftlig. Spørreundersøkelsene og fokusgruppeintervjuet viser at prosjektet har et godt utgangspunkt for videre arbeid med hverandrevurdering/kameratvurdering/ medstudentvurdering i PEL.
De viktigeste endringene, ut ifra responsen fra studentene og egne observasjoner, er krav til kvalitet i responsarbeidet/tilbake- og framovermeldingene. Det er viktig at det stilles klare og tydelige krav til hva som kreves for at responsarbeidet skal være godkjent. Dette kan sikre at alle studentene får god respons som underlag for nye synsvinkler og gode refleksjoner i arbeid med egen tekst. Andre tiltak er å sette av tid og ressurser til gjennomgang av vurderingskriteriene. Dette kan øke kvaliteten og kanskje gi flere studenter enda mer nytte av hverandrevurdering i GLU utdanningene ved HVL. Det må også sette av tid til tydelig gjennomgang av akademisk skriving og kriterier.