Hopp til innhald

FHA518 Arenaer for kostholdsarbeid

Emneplan for studieåret 2020/2021

Innhold og oppbygning

Emnet bygger på Basics in Nutrition and Health og er et teoretisk og praktisk emne som skal forberede studentene til å arbeide med kosthold på ulike arenaer og for ulike målgrupper i folkehelsearbeidet. Emnet gjennomføres i høstsemesteret andre studieår. Emnet har fokus på kunnskaper om og praktiske erfaringer fra folkehelsearbeid som er knyttet til kosthold og matvaner. Det vil også ta for seg ernæringsutfordringer i ulike livsfaser.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten

  • har kunnskap om ernæringsmessige utfordringer i ulike stadier i livet
  • har kunnskap om kostholdsrelaterte strategier i et forebyggende, helsefremmende, habiliterende og rehabiliterende perspektiv
  • har kunnskap om maten og måltidenes ernæringsmessige, sosiale, miljømessige og kulturelle aspekter i ulike samfunnsgrupper og samfunn

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan planlegge og gjennomføre måltider i ulike sosiale kontekster og på ulike arenaer
  • kan lage og gjennomføre kursopplegg rettet mot målgrupper med ulike utfordringer og i ulike livsfaser
  • kan forklare hvordan mat og måltider både kan uttrykke identitet, fellesskap eller skape sosiale skiller mellom samfunnsgrupper
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse i arbeidet med mat og måltider og justere denne under veiledning

 

Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge og gjennomføre mat- og måltidstiltak på ulike arenaer i tråd med etiske krav og retningslinjer
  • har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger i arbeidet med forebyggende og helsefremmende kosthold lokalt og nasjonalt

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger, gruppesamarbeid, individuelt arbeid, praktisk matlaging og veiledninger i gruppe og individuelt, ekskursjoner og praksis på ulike arenaer. Det blir lagt til rette for obligatoriske læringsaktiviteter knyttet opp mot ulike læringsmål for at studentene kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen.

Materialkostnader i praktisk undervisning: kr. 300,-. Kostnader ved ekskursjoner: ca. kr. 70/økt for buss/bybane. 

Obligatorisk læringsaktivitet

For å ha rett til å ta eksamen må alle arbeidskravene være godkjent. Det er obligatorisk frammøte og krav om aktiv deltakelse fra studenten i undervisning med obligatoriske læringsaktiviteter.

  • Matlogg: Individuell skriftlig oppgave i forbindelse med hver praktiske kjøkkenøkt. Oppgavene skal være faglig basert. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
  • Oppgave knyttet til kostholdsarbeid i praksisperioden. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
  • Gjennomført og bestått praksis: To ukers obligatorisk praksis (100 % frammøteplikt) på ulike institusjoner med fokus på mat og måltider, inngår i studiet. Nærmere info om praksis angis i egen emneplan. Informasjon vil bli gitt av faglærer.

Vurderingsform

Skriftlig eksamen, 5 timer. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle

Mer om hjelpemidler