Hopp til innhald

FHA912 Kostholdsarbeid i samfunnet

Emneplan for studieåret 2020/2021

Innhold og oppbygning

Emnet bygger videre på FHA318 Basics in Nutrition and health og FHA518 Arenaer for kosthaldsarbeid, og er et teoretisk og praktisk fag som skal forberede studentene til å arbeide selvstendig med ulike målgrupper og på aktuelle arenaer i samfunnet. Emnet har fokus på ideutvikling og drift av aktuelle prosjekter innen kosthold og folkehelse.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten

  • har kunnskap om hvordan ulike faktorer påvirker folks matvaner og holdninger til mat og helse
  • har kunnskap om idéutvikling og drift av aktuelle prosjekter som jobber med mat og kosthold i et folkehelseperspektiv
  • har inngående kunnskap om kostholdskommunikasjon og påvirkning på helseatferd, inkludert barrierer i kostholdsarbeid
  • har kunnskap om prinsipper og strategier for implementering av forebyggende og helsefremmende kostholdstiltak

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan utvikle en idé for og drifte et prosjekt hvor kosthold og folkehelse er sentrale faktorer
  • kan utøve gode kommunikasjons- og samarbeidsevner, og selvstendighet i kostholdsrelatert arbeid
  • kan legge til rette for organisert og uorganisert kostholdsaktivitet
  • kunne tilpasse råd og informasjon om kosthold basert på målgruppenes nivå i et livsfaseperspektiv
  • kan formidle viktige temaer innen mat og kosthold til ulike målgrupper og arenaer

 

Generell kompetanse

Studenten

  • kan anvende nytenkning innenfor kosthold og folkehelse, og bidra til organisasjonsutvikling/endringsprosesser
  • kan planlegge, gjennomføre og evaluere kostholdsprosjekt rettet mot målgrupper
  • kan kritisk reflektere rundt betydningen av kunnskapsbasert folkehelsearbeid innen kosthold

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger, ekskursjoner, kreative øvelser, praktisk arbeid med konsepter i studentgrupper, mataktivitet, oppgaveskriving i gruppe, individuelt arbeid, planlegge og gjennomføre seminardag, kommunikasjonsarbeid og veiledning i gruppe. Det blir lagt til rette for obligatoriske læringsaktiviteter knyttet opp mot ulike læringsmål for at studentene kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen.

Materialkostnader (100 kr til mataktivitet) og ekskursjoner (utgifter til buss/bybane ca. 70 kr/økt) dekkes av studentene. 

Obligatorisk læringsaktivitet

For å ha rett til å ta eksamen må alle arbeidskravene være godkjent. Det er obligatorisk frammøte og krav om aktiv deltakelse fra studenten i undervisning med obligatoriske læringsaktiviteter.

  • Gruppeoppgave som består av å planlegge og gjennomføre praktisk kostholdsformidling rettet mot aktuelle målgrupper/arenaer. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
  • Gruppeoppgave tilknyttet prosjektarbeid i samarbeid med FHA812. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer. 

Vurderingsform

Muntlig individuell eksamen, 20 minutter.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Mer om hjelpemidler