Hopp til innhald

FHA518 Arenaer for kostholdsarbeid

Emneplan for studieåret 2021/2022

Innhold og oppbygning

Emnet bygger på Basics in Nutrition and Health og er et teoretisk og praktisk emne som skal forberede studentene til å arbeide med kosthold på ulike arenaer og for ulike målgrupper i folkehelsearbeidet. Emnet gjennomføres i høstsemesteret andre studieår. Emnet har fokus på kunnskaper om og praktiske erfaringer fra folkehelsearbeid som er knyttet til kosthold og matvaner. Det vil også utforske matvaner og determinanter for matvalg.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten

  • har kunnskap om kostholdsrelaterte strategier i et forebyggende og helsefremmende  perspektiv
  • har kunnskap om hvordan ulike faktorer påvirker folks matvaner og holdninger til mat og helse
  • har kunnskap om maten og måltidenes betydning i et folkehelseperspektiv
  • har kunnskap om forbrukeradferd og hva som styrer matvalg 
  • har kunnskap om kostholdskommunikasjon  

Ferdigheter

Studenten

  • kan planlegge og gjennomføre måltider i ulike sosiale kontekster og på ulike arenaer
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse i arbeidet med mat og måltider og justere denne under veiledning
  • kan redegjøre for strukturelle og individuelle faktorer som styrer matvalg 
  • kan formidle kostholdstema populærvitenkapelig 

Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge og gjennomføre mat- og måltidstiltak på ulike arenaer i tråd med etiske krav og retningslinjer
  • har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger i arbeidet med forebyggende og helsefremmende kosthold lokalt og nasjonalt

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

FHA112 og FHA318

Undervisnings- og læringsformer

Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger, gruppesamarbeid, individuelt arbeid, praktisk matlaging og veiledninger i gruppe og individuelt, ekskursjoner og praksis på ulike arenaer. Det blir lagt til rette for obligatoriske læringsaktiviteter knyttet opp mot ulike læringsmål for at studentene kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen.

Materialkostnader i praktisk undervisning: kr. 300,-. Kostnader ved ekskursjoner: ca. kr. 70/økt for buss/bybane. 

Obligatorisk læringsaktivitet

For å ha rett til å ta eksamen må alle arbeidskravene være godkjent. Det er obligatorisk frammøte og krav om aktiv deltakelse fra studenten i undervisning med obligatoriske læringsaktiviteter.

  • Matlogg: Skriftlig gruppeoppgave i forbindelse med hver praktiske kjøkkenøkt. Oppgavene skal være faglig basert. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
  • Gruppeoppgave: lage podkast om egenvalgt tema 
  • Oppgave knyttet til kostholdsarbeid i praksisperioden. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
  • Gjennomført og bestått praksis: To ukers obligatorisk praksis (100 % frammøteplikt) på ulike institusjoner med fokus på mat og måltider, inngår i studiet. Nærmere info om praksis angis i egen emneplan. Informasjon vil bli gitt av faglærer.

Vurderingsform

Skriftlig eksamen, 5 timer. 

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle

Mer om hjelpemidler